To je to što me zanima!

URIHO slavi obljetnicu: 59 posto zaposlenih u ustanovi čine osobe s invaliditetom

Od 465 radnika u Urihu, njih 273 čine osobe s invaliditetom, što je ukupno 59 posto radnika, pri čemu Uriho radnicima ne predstavlja samo radnu okruženje, nego i mjesto sigurnosti i pripadnosti
Vidi originalni članak

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO u čijim pogonima radi 59 posto osoba s invaliditetom obilježila je u petak 76. obljetnicu i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Od 465 radnika u Urihu, njih 273 čine osobe s invaliditetom, što je ukupno 59 posto radnika, pri čemu Uriho radnicima ne predstavlja samo radnu okruženje, nego i mjesto sigurnosti, pripadnosti i svojevrsne samoaktualizacije, kazala je ravnateljica ustanove Sanja Major.

Istaknula je kako se događaj odvija u posljednjem obnovljenom prostoru na lokaciji Uriha, što je skladište od 900 četvornih metara u kojemu će se odlagati repromaterijal i gotovi proizvodi, a za koje se nada da će uskoro biti "premalo".

Major se nada skorom okretanju socijalnom poduzetništvu, zelenoj ekonomiji i povlačenju još više sredstava iz EU fondova, uz povećanje broja radnih mjesta - pogotovo za osobe s invaliditetom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je obišao ustanovu istaknuo je Uriho kao najposebniju od 340 gradskih ustanova jer ima važnu ulogu u ostvarivanju prava na rad za osobe s invaliditetom, a koje čine 13 posto zagrebačkog stanovništva.

I ŠIRE U SVIJETU Jandroković: URIHO pokazuje da osobe s invaliditetom mogu doprinijeti društvu i zajednici

Impresioniran je radionicama i tehnologijama proizvodnog pogona ustanove, proizvodima koji se proizvode za velike privatne, državne i gradske tvrtke poput ZET-a i Končara, ali se i izvoze u Europu i svijet.

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, Tomašević je najavio novu strategiju za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, u čiju će izradu biti uključeni predstavnici udruga i osobe s invaliditetom. 

"Ključno je da im različitim programima i politikama pomognemo da se osjećaju kao ravnopravni građani i građanke ovog grada", rekao je Tomašević dodavši kako treba nadograditi trenutne gradske programe.

Kao primjere usluga koje bi se mogle poboljšati naveo je nedostatnost kapaciteta ZET-ova prijevoza za osobe s invaliditetom, neadaptiranost ulaza javnih zgrada te infrastrukturu privatnih ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

"Često nemaju barem mobilne rampe za osobe s kolicima - to je nešto što nije velika intervencija, a omogućilo bi osobama s invaliditetom da barem uđu u trgovine i da se osjećaju ravnopravni svim drugim građanima", ustvrdio je.

Institucijama i osobama koje pridonose promicanju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom uručene su povelje "Ivančica", a jedna od njih dodijeljena je dugogodišnjem ravnatelju Uriha Josipu Držaiću koji je u mirovinu otišao prije nepuna tri mjeseca.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare