Obavijesti

News

Komentari 0

URIHO slavi obljetnicu: 59 posto zaposlenih u ustanovi čine osobe s invaliditetom

URIHO slavi obljetnicu: 59 posto zaposlenih u ustanovi čine osobe s invaliditetom

Od 465 radnika u Urihu, njih 273 čine osobe s invaliditetom, što je ukupno 59 posto radnika, pri čemu Uriho radnicima ne predstavlja samo radnu okruženje, nego i mjesto sigurnosti i pripadnosti

VIDEO

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO u čijim pogonima radi 59 posto osoba s invaliditetom obilježila je u petak 76. obljetnicu i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Od 465 radnika u Urihu, njih 273 čine osobe s invaliditetom, što je ukupno 59 posto radnika, pri čemu Uriho radnicima ne predstavlja samo radnu okruženje, nego i mjesto sigurnosti, pripadnosti i svojevrsne samoaktualizacije, kazala je ravnateljica ustanove Sanja Major.

Istaknula je kako se događaj odvija u posljednjem obnovljenom prostoru na lokaciji Uriha, što je skladište od 900 četvornih metara u kojemu će se odlagati repromaterijal i gotovi proizvodi, a za koje se nada da će uskoro biti "premalo".

Major se nada skorom okretanju socijalnom poduzetništvu, zelenoj ekonomiji i povlačenju još više sredstava iz EU fondova, uz povećanje broja radnih mjesta - pogotovo za osobe s invaliditetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je obišao ustanovu istaknuo je Uriho kao najposebniju od 340 gradskih ustanova jer ima važnu ulogu u ostvarivanju prava na rad za osobe s invaliditetom, a koje čine 13 posto zagrebačkog stanovništva.

Jandroković: URIHO pokazuje da osobe s invaliditetom mogu doprinijeti društvu i zajednici
Jandroković: URIHO pokazuje da osobe s invaliditetom mogu doprinijeti društvu i zajednici

Impresioniran je radionicama i tehnologijama proizvodnog pogona ustanove, proizvodima koji se proizvode za velike privatne, državne i gradske tvrtke poput ZET-a i Končara, ali se i izvoze u Europu i svijet.

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, Tomašević je najavio novu strategiju za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, u čiju će izradu biti uključeni predstavnici udruga i osobe s invaliditetom. 

"Ključno je da im različitim programima i politikama pomognemo da se osjećaju kao ravnopravni građani i građanke ovog grada", rekao je Tomašević dodavši kako treba nadograditi trenutne gradske programe.

Kao primjere usluga koje bi se mogle poboljšati naveo je nedostatnost kapaciteta ZET-ova prijevoza za osobe s invaliditetom, neadaptiranost ulaza javnih zgrada te infrastrukturu privatnih ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

"Često nemaju barem mobilne rampe za osobe s kolicima - to je nešto što nije velika intervencija, a omogućilo bi osobama s invaliditetom da barem uđu u trgovine i da se osjećaju ravnopravni svim drugim građanima", ustvrdio je.

Institucijama i osobama koje pridonose promicanju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom uručene su povelje "Ivančica", a jedna od njih dodijeljena je dugogodišnjem ravnatelju Uriha Josipu Držaiću koji je u mirovinu otišao prije nepuna tri mjeseca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...