News

Komentari 0

Jandroković: URIHO pokazuje da osobe s invaliditetom mogu doprinijeti društvu i zajednici

Jandroković: URIHO pokazuje da osobe s invaliditetom mogu doprinijeti društvu i zajednici

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je kako je Zagreb poznat po svojoj socijalnoj politici, a URIHO je brand kada se govori o zapošljavanju osoba s invaliditetom

 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak je, uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, rekao kako URIHO pokazuje da osobe s invaliditetom itekako mogu doprinijeti sveukupnom razvoju društva i svim aktivnostima koje život čine boljim, posebno u teškim okolnostima pandemije.

Jandroković je, naime, sudjelovao na 75. obljetnici Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO.

Napomenuo je kako se u ovom teškom vremenu, koje se nije moglo očekivati, suočavamo s velikom pandemijom koronavirusa koja svaki dan uzima velik broj života, dok je Zagreb i susjedne županije pogodio razoran potres.

U takvoj situaciji, naglasio je, URIHO izradom zaštitnih maski za lice te izradom plahti i jastučnica za KBC Zagreb pokazuje ne samo komercijalni interes, nego i plemenitost.

URIHO pokazao da osobe s invaliditetom mogu doprinijeti razvoju društva

Također, poručio je, pokazuju i kako osobe s invaliditetom itekako mogu doprinijeti sveukupnom razvoju našeg društva te svim aktivnostima koje život čine boljim, posebno u ovako teškim okolnostima.

"Impresioniran sam vašim postignućima, organizacijom i u međunarodnim okvirima. Ovo što ima Hrvatska, ovo što ima Grad Zagreb i ovo što imate u URIHO-u nemaju mnoge druge zemlje koje su po nekim drugim parametrima razvijenije od Hrvatske", rekao je Jandroković.

Označivši saborsku zastupnicu Ljubicu Lukačić kao "izvrsnu odvjetnicu interesa osoba s invaliditetom", naveo je kako su u Saboru omogućili da osobe s invaliditetom imaju jednak tretman.

Tako su, uz govornicu za kojom govore zastupnici, postavili još jednu za osobe s invaliditetom te su, u dogovoru s HRT-om, dogovorili prijenos sjednica na znakovnom jeziku kako bi ih mogle pratiti gluhe i osobe s problemima sa sluhom.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je kako je Zagreb poznat po svojoj socijalnoj politici, a URIHO je svojevrstan brand kada se govori o zapošljavanju osoba s invaliditetom, jer u toj ustanovi radi oko 60 posto zaposlenika koji su osobe s invaliditetom.

URIHO poznat ne samo u RH, nego i šire u svijetu

"Prepoznati ste, ne samo u RH, nego i šire u svijetu", rekla je Galić i napomenula kako URIHO ni za vrijeme lockdowna nije zatvorio svoju proizvodnju te su njegovi radnici, kada nije bilo zaštitnih maski i opreme, opskrbljivao sve kojima je bila potrebna zaštitna oprema.

V.d. ravnatelja URIHO-a Josip Držaić rekao je kkao su za novi URIHO napravljeni svi potrebni dokumenti za čiju izgradnju čekaju europska sredstva kako bi ga mogli izgraditi. U njemu bi se nalazili prostori za proizvodnju, za edukacijsko-rehabilitacijske tijekove, smještaj te dvorana za sportaše koja će u potpunosti biti prilagođena za osobe s invaliditetom.

Držaić je najavio i kako, uz postojeću proizvodnju, planiraju krenuti s ugostiteljstvom otvaranjem restorana u Držićevoj ulici i na Kajzerici u kojima će raditi osobe s invaliditetom.

Tijekom svečanosti uručene su povelje "Ivančica" zaslužnim institucijama i osobama koje na različite načine doprinose i sudjeluju u promicanju djelatnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Povelja "Ivančica" uručena je predsjedniku Sabora Jandrokoviću, zatim Vesni Ivetić, Katarini Radat, Mirjani Juriša, Mirki Jozić, Sandri Čirkinagić, Ratku Kovačiću te Kauflandu Hrvatska. Uz to, dodijeljene su i priznanja zaslužnim sportašima koje dodjeljuje Zagrebački sportski savez osoba s invaliditetom.

Na obljetnici su sudjelovali i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te pomoćnica ravnatelja URIHO-a i zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić.

 

(Hina) xtdel ytr

Najčitaniji članci