To je to što me zanima!

VIDEO Najveći prosvjed u Srbiji u zadnjih 10 godina, pročitali su svoje zahtjeve: 'Vučiću, odlazi!'

Iako hodaju u tišini, povremeno koji prosvjednik vikne "Vučiću, odlazi!". Na dva sata su blokirali promet na mostu Gazela
Vidi originalni članak

Deseci tisuća prosvjednika izašlo je na ulice Beograda, drugi put ovog tjedna u povodu dva masovna ubojstva 3. i 4. svibnja u beogradskoj osnovnoj školi i u okolici Mladenovca. Prvi skup vlast je nazvala političkim "lešinarenjem" nad tragedijama ljudi.

Mirnom i tihom šetnjom Beogradom od zgrade skupštine Srbije preko Ulice kneza Miloša do mosta Gazela prosvjednici su poručili da žele 'Srbiju protiv nasilja'. Nova.rs javlja da se radi o najvećem prosvjedu u Srbiji u proteklih 10 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na prosvjed je u ponedjeljak pozvala proeuropska oporba, navodeći da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici. 

SMIRUJE TENZIJE Vučić tvrdi da je na prosvjedu bilo 9000 ljudi: 'Očekivao sam ozbiljnost i odgovornost...'

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Nakon što mu je Srbija doslovno eksplodirala u lice, Vučić vodi izmišljene ratove s Hrvatskom

Prosvjednici su pročitali i svoje zahtjeve, a najveća negodovanja i zvižduci iz mase bili su kada su zatražili ostavku ministara Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića, ali i kada su se spominjale televizije Pink i Happy.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kao prvo su zatražili su hitno zaustavljanje daljnjeg promicanja nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Vijeća Regulatornog tijela za elektroničke medije.

POGLEDAJTE VIDEO:

 Traže gašenje tiskanih medija i tabloida koji promiču mržnju i nasilje te kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy TV te ukidanja programa koji promiču nasilje, nemoral i agresiju na televizijama s nacionalnom frekvencijom, poput reality showova.

Osim toga, zatražili su i smjenu ministra obrazovanja Branka Ružića, koji je nakon masovnog ubojstva u beogradskoj školi podnio  ostavku, te ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i ravnatelja Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Smatraju da je ostavka ministra obrazovanja dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana te da, kako su naveli, treba ustrajati do ispunjenja svih zahtjeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Traže i sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmatrati odgovornost vlade Srbije i sigurnosna situacija u zemlji, kao i, kako su dodali, dugoročna rješenja koja se moraju provesti kako se ovakvi tragični događaji ne bi nikad ponovili.

U SRBIJI PROSVJEDI Vučić opleo po Hrvatskoj: 'Prave me ružnijim nego što jesam. Mi nismo ljubomorni, iako su bolji'

POGLEDAJTE VIDEO:

Sam prosvjed predvode građani s transparentima na kojima piše 'Srbija protiv nasilja'. Na čelu kolone nalazi se žena s krpenom lutkom na kojoj piše "Plači voljena zemljo". Iako hodaju u tišini, povremeno koji prosvjednik vikne "Vučiću, odlazi!".

Na dva sata su blokirali promet na mostu Gazela. Rasvjeta tamo nije radila, a građani su potom upalili svjetlo na svojim mobitelima.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Građani Srbije pokazali su veliku spremnost i odgovornost da se bore za svoju zemlju. Još uvijek ljudi izlaze iz Kneza Miloša. Ovo je borba svih nas, kolektivno. Ne smijemo odustati dok se svi zahtjevi ne ispune, za normalnu državu. Ne pristajemo da nas vrijeđaju i da nam rade ono što nam rade posljednjih dana. Oni i dalje nastavljaju ponižavati građane, ponašaju se na isti način. Ja znam da Srbija može drugačije. Ovo ovdje su građani koji nisu ucijenjeni, koji se bore za svoju zemlju - rekao je potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleskić za N1. Istaknuo je kako "neće stati sve dok se ne izbore za Srbiju protiv nasilja".

POGLEDAJTE VIDEO: 

NEVJEROJATNO Može li luđe?! Srpski Kurir uz prilog borbi protiv nasilja dijeli noževe: 'Greškom su se našli'

Idi na 24sata

Komentari 77

  • gowron 13.05.2023.

    Vratilo im se četnikovanje

  • ČA!! 13.05.2023.

    Ne volim ih baš ali svaka vam čast….

  • japtojeto 13.05.2023.

    Sad bu Vučić za sve okrivio neke vanjske neprijatelje koji dejstvuju protiv jedinstva svih Srba , a ko bi drugi nego Hrvati opet dobili packe od Vučića :) Kak je huškao Srbe u Hrvatskoj 90' tak bu idalje, za njega je najbolje da zakuha jedan rat na Balkanu da može ostati na vlasti ...tak da Vi kaj se sada bunite protiv njega vrlo lako za godinu dana budete klicali njegovo ime i krenuli ginut za njega , kako već i jeste

Komentiraj...
Vidi sve komentare