To je to što me zanima!

Vili Beroš i ruski veleposlanik razgovarali o nabavi Sputnjika: Neće čekati odobrenje EU?

Iz Veleposlanstva su potvrdili kako je Hrvatska zainteresirana za kupovinu "u skladu sa svim propisima EU-a", no kako neslužbeno doznaje Jutarnji, moguće je da Hrvatska neće čekati odobrenje EMA-e
Vidi originalni članak

Rusko Veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj objavilo je na svom Facebook profilu kako su ministar zdravstva Vili Beroš i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko razgovarali u utorak o kupovini cjepiva Sputnjik V iz Rusije. 

Iz Veleposlanstva su potvrdili kako je Hrvatska zainteresirana za kupovinu "u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona Republike Hrvatske". 

- Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da su u Hrvatskoj i dalje se zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku - poručili su. 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Rusije dokumentaciju vezanu za cjepivo na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz. Moguće je i da se neće čekati odobrenje Europske agencije za lijekove. Kako su za Jutarnji pojasnili iz HALMED-a, u slučaju izvanrednog uvoza koje nije odobreno u Europskoj uniji, cjepivo se može staviti u promet u Hrvatskoj. 

U TIJEKU PREGOVORI Ravnatelj HALMED-a: U ožujku ocjena EMA-e za Sputnjik V

Pojašnjavaju kako se radi o kraćem postupku koji zahtjeva manje provjera od postupka odobravanja, a postupak bi se mogao provesti ako se podnese zahtjev i dokumentacija u svrhu provjere kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti cjepiva. Ipak, takav zahtjev i dokumentaciju još nisu zaprimili. 

Idi na 24sata

Komentari 109

  • bedanc 03.03.2021.

    Ni dva posto Rusa nisu uspjeli cijepiti. Debakl. Odustali su od mjera i cijepljenja, sad samo prodaju cjepivo. U Moskvi se živi normalno kao i prije ovoga.

  • laky03348 03.03.2021.

    Beroš,prestani lagati,ako je večina narod glup,,nismo svi,i znamo kako stvari stoje,molim te lijepo pa gdje bi se briselski poslušnik Plenković suprotstavio eu hoštaplerima,,pa nije Plenković ,Orban,zato ne laži molim te!!!!!!!!

  • 03.03.2021.

    Ja se nebih nikad cijepio ruskim ili kineskim cjepivom. Srbi se cijepe tim cijepivima a broj zaraženih stalno raste!? Dok u EU opada! A ovom ruskom veleposlaniku bi bolje bilo da ne izlazi iz svoga brloga. Neki dan mu je Hrvatska skupa sa EU uvela nove sankcije

Komentiraj...
Vidi sve komentare