News

Komentari 109

Vili Beroš i ruski veleposlanik razgovarali o nabavi Sputnjika: Neće čekati odobrenje EU?

Vili Beroš i ruski veleposlanik razgovarali o nabavi Sputnjika: Neće čekati odobrenje EU?

Iz Veleposlanstva su potvrdili kako je Hrvatska zainteresirana za kupovinu "u skladu sa svim propisima EU-a", no kako neslužbeno doznaje Jutarnji, moguće je da Hrvatska neće čekati odobrenje EMA-e

Rusko Veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj objavilo je na svom Facebook profilu kako su ministar zdravstva Vili Beroš i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko razgovarali u utorak o kupovini cjepiva Sputnjik V iz Rusije. 

Iz Veleposlanstva su potvrdili kako je Hrvatska zainteresirana za kupovinu "u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona Republike Hrvatske". 

- Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da su u Hrvatskoj i dalje se zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku - poručili su. 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Rusije dokumentaciju vezanu za cjepivo na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz. Moguće je i da se neće čekati odobrenje Europske agencije za lijekove. Kako su za Jutarnji pojasnili iz HALMED-a, u slučaju izvanrednog uvoza koje nije odobreno u Europskoj uniji, cjepivo se može staviti u promet u Hrvatskoj. 

Pojašnjavaju kako se radi o kraćem postupku koji zahtjeva manje provjera od postupka odobravanja, a postupak bi se mogao provesti ako se podnese zahtjev i dokumentacija u svrhu provjere kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti cjepiva. Ipak, takav zahtjev i dokumentaciju još nisu zaprimili. 

Najčitaniji članci