To je to što me zanima!

Vujčić: Bankarski sustav nije ugrožen, kao ni jačina kune...

HNB će omogućiti bankama da bez ikakve penalizacije, bez regulatornog troška i utjecaja na kapital, svakome tko zapadne u poteškoće reprogramira dug, rekao je Boris Vujčić
Vidi originalni članak

Ono što je u ovom trenutku moguće reći da jedini primjer učinka korona virusa na gospodarstvo imamo iz Kine, budući da tamo sve splašnjava. Procjene MMF-a su da će stopa rasta kineskog gospodarstva biti oko 2% umjesto 6%. Znači ima snažan utjecaj na pad gospodarske aktivnosti, rekao je za HTV guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

DETALJNO O NEZAPAMĆENIM MJERAMA Od ponoći se zatvara sve od kafića do teretana i frizera

- Za ostale zemlje još je nemoguće reći. Radit ćemo projekciju i za nas i uzet ćemo više opcija, radit ćemo je kroz nekoliko scenarija, a sve ovisi o epidemijskom ciklusu. Što je duži ciklus ima veći utjecaj, što je kraći to je manje. Ako uzimamo obrazac po ovome iz Kine, šteta neće biti prevelika. Ako uzmete turističke prihode, u 3., 4. i 5. mjesecu se ostvari oko 2,7 milijarde eura prihoda i to ne bi moglo značajno ugroziti naše gospodarstvo - optimistično je krenuo Vujčić, a u sličnom tonu nastavio je i razgovor o stabilnosti kune:

- Možemo jamčiti stabilnost kune. Mi smo jedna od zemalja s najjačim međunarodnim pričuvama u odnosu na BDP. Jako dugo možemo održavati stabilnost.

MILANOVIĆ O KORONI: 'Naš je zadatak da zaštitimo očeve, majke, bake i djedove...'

Za tržište, kao i bankarski sustav također nema brige, tvrdi Vujčić:

- Uzeli smo 4 milijarde i 300 milijuna kuna državnih obveznica kako bismo povećali likvidnost tržišta. Plasirali smo i 3,8 milijardi kuna bankama.  Bankarski sustav nije ugrožen, imamo jedan od najbolje kapitaliziranih bankovnih sustava u Europi koji je u stanju podnijeti bilo kakve šokove.

Dotakao se i daljnje uloge HNB-a. Monetarne politike, kao i regulatorne, a pričao je i o reprogramima kredita koji će biti omogućeni onima pogođenima krizom:

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Imamo dvije vrste politika. Jedna je monetarna, to je osiguravanje jeftine i dugoročne likvidnosti bankama, međunarodne pričuve za održavanje stabilnosti tečaja, i treće, intervencije kad treba na obvezničkom tržištu. Tako možemo osigurati stabilnost financijskog sustava u potpunosti. S druge strane imamo set supervizorskih mjera, određujemo okvir u kojemu banke posluju i omogućit ćemo im da svoje klijente tretiraju kao izvrsne, A-klijente, ako su 31.12.2019. bili A-klijenti, da kao takvi ostanu još neko vrijeme. HNB će omogućiti bankama da bez ikakve penalizacije, bez regulatornog troška i utjecaja na kapital, svakome tko zapadne u poteškoće reprogramira dug. To je nešto što je opcija. Tko to ne želi, ne mora. 

VELIMIR ŠONJE Trojka za Vladine mjere: 'Bolje od pesimističnih očekivanja'

 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • patagonija1 19.03.2020.

    Pa ne zivi se od rada banaka. Covjeku s otkazom moze samo svevišnji pomoci. A banke i njihovi vlasnici ce ae ionako snaci

  • riki666 19.03.2020.

    Lažu,pa kuna je drastično pala..!!

  • slomigreed 19.03.2020.

    haha,nije ugrozen, tek slijede otkazi ,ovaj prica dan nakon zabrane poslovanja.meee,meeee.

Komentiraj...
Vidi sve komentare