To je to što me zanima!

Zagreb uvodi nove jelovnike u osnovnim školama: Povećat će kvalitetu i dostupnost obroka

Zagreb je od početka ovog modela uložio 750.000 eura u kuhinjsku opremu i inventar, a sada planira unaprijediti i kvalitetu hrane u školama
Vidi originalni članak

Nakon provedene prve faze unapređenja prehrane u školama, neslužbeno doznajemo iz Grada da će započeti druga faza. Ona će obuhvaćati povećanje kvalitete prehrane te povećanje dostupnosti toplog obroka u školama. 

Broj djece obuhvaćene prehranom povećan je za 15 tisuća, od čega 1 500 učenika s toplim obrokom. Kako saznajemo, većina djece konzumira mliječni obrok jer škole zasad nemaju uvjete da svima ponude ručak. No, radi se na povećanju broja škola koje to mogu ponuditi.

PROMO Škola stila – evo kako školarce opremiti za novu školsku godinu!

Zagreb je od početka ovog modela uložio 750.000 eura u kuhinjsku opremu i inventar te 1,1 milijuna eura subvencije roditeljima. Tako su ukupni računi svih roditelja manji za 1,8 milijuna eura u prvoj polovici 2023. nego u istom periodu 2022. godine. Škole su ostvarile 3,2 milijuna eura, to jest 67 posto viši prihod nego u prvoj polovici 2023. godine nego u istom periodu 2022. godine.

Stižu novi jelovnici

Tijekom ljeta Zagreb je naručio nove jelovnike za novu školsku godinu za period od rujna do prosinca te bi po prvi puta u povijesti trebao imati objedinjene jelovnike za osnovne škole. Jelovnike je izradio Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a trebao bi sadržavati kombinacije obroka za 77 dana.

DONOSIMO DETALJE Ove škole će imati cjelodnevnu nastavu: Uređujemo sportsku dvoranu, imat ćemo TV studio

Uvođenje novih jelovnika bit će postepeno i ovisiti će o kapacitetima škola. Zagreb također počinje i pilot projektom zelene javne nabave. Oko 30 škola je izrazilo zainteresiranost za sudjelovanje u projektu. Objedinjene jelovnike bi trebale imati sve škole, samo što bi škole u pilot projektu imale namirnice koje su ekološki uzgojene. Cilj projekta je da 15 posto svih obroka u tim školama bude održivo proizvedeno i pripremljeno.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • just-4-fun 01.09.2023.

    "bude održivo proizvedeno i pripremljeno"... Jel mi može netko objasniti (prevesti), kako se "održivo' priprema hrana?!!

  • regma 01.09.2023.

    dajte djeci sendvic salamu da pojedu a ne da se bacaju ogromne kolicine te vase zdrave hrane

  • sanja985 01.09.2023.

    cek obrisali ste komentar na kojem sam napisala da bu svega 5 ucenika u cijelom Zagrebu mozda pojelo kruh s namazom od cikle.....smijesno

Komentiraj...
Vidi sve komentare