Obavijesti

News

Komentari 5

Ove škole će imati cjelodnevnu nastavu: Uređujemo sportsku dvoranu, imat ćemo TV studio

Ove škole će imati cjelodnevnu nastavu: Uređujemo sportsku dvoranu, imat ćemo TV studio
5

Ravnateljice i ravnatelji odabranih škola otkrivaju nam kako se pripremaju za novu školsku godinu i što očekuju od novog velikog projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nedostaje im zaposlenika

VIDEO

Od ponedjeljka 4. rujna počinje cjelodnevna nastava, a dio odabranih škola još je u pripremama. Ono čemu se nadaju je da će im cijela godina proteći u optimističnom raspoloženju koje trenutno vlada.

Škole za svoje učenike planiraju uvesti nove aktivnosti, za koje misle da će biti dobro prihvaćene. U jednoj školi tako će učenici saditi začinsko bilje i od njega raditi razne preparate, a u drugoj školi učenici će imati i TV studio. Dodatne obaveze i aktivnosti ne bi trebale opteretiti osmaše iako imaju nacionalne ispite. Nastavnika i drugih zaposlenika ponegdje i nedostaje, a oni kojima nedostaju vjeruju da će dobiti ono što su tražili i što im treba. Planirano vrijeme početka u svakoj školi je kao i do sada - u osam sati.

- Krećemo optimistično, nadamo se da ćemo takvi i ostati - rekla je ravnateljica Osnovne škole Popovac Jadranka Sabljak.

Osnovna škola Popovac, Popovac

'Uvest ćemo mažoretkinje i postaviti klima-uređaje'

BROJ UČENIKA: 86

Sve što smo mogli napraviti sami, napravili smo, rekla je ravnateljica škole Jadranka Sabljak. Napravili su sve što se tiče rasporeda sati i satnice.

- Vidjet ćemo kako će to izgledati kad krene, baš pravi mali eksperiment - dodala je. Dodijeljeno im je 208.000 eura, a novac će uložiti u namještaj, u modularne stolove, ergonomske stolce, vreće za sjedenje, za dva kabineta nabavili bi opremu koja im nedostaje.

- Uveli bismo mažoretkinje. Imamo kuhinju i sportsku dvoranu. Fokusirali smo se više na ono što nam treba, klimu i interaktivne ekrane. Istaknula je da nemaju dovoljno zaposlenika te da trebaju dobiti zaposlenika za sate koje su dobili više.

- Dobit ćemo svakako za tjelesni. Za sve smo još u pregovorima. Rečeno je da ćemo dobiti i vjerujem da hoćemo. Trebali bismo dobiti i pedagoga, htjeli smo malo pojačati stručnu službu jer ga inače nemamo. Trebali bismo edukacijskih rehabilitatora i knjižničara. Nadamo se da će to sve doći - rekla je.Osim mažoretkinja, planiraju više sportskih aktivnosti. Mnogo je njihovih učenika u okolnim sportskim klubovima, ali se nada da će biti zainteresiranosti.

- Vatrogasci su zainteresirani za obuku djece. Imamo dosta aktivnosti koje se nude, a novo će biti govorništvo i rad na govoru djece kroz društvene igre - rekla je.Kaže da će se prilagođavati situaciji.

- Zato smo se i odlučili za eksperimentalnu nastavu, da vidimo što ide a što ne. Idemo korak po korak pa ćemo vidjeti. Krećemo optimistično, nadamo se da ćemo takvi i ostati - ističe ravnateljica.

Osnovna škola Podolice, Koprivnica

'Imat ćemo domaćinstvo, sportske i umjetničke aktivnosti'

BROJ UČENIKA: 368

Dodijeljeno nam je 400.000 eura. Ulagat ćemo u opremu. Ponajviše u opremu za kabinetsku nastavu. Za sve što je potrebno za održavanje predmeta, rekla je ravnateljica škole Helena Knežević. Dodala je da će školu opremiti kutcima za igru i čitanje. Imat će ih tri ili četiri. Uz to će napraviti i nabavu opreme za tjelesni koja im nedostaje. Kako kaže, općenito za stvari koje su vezane za proširivanje znanja i slobodno vrijeme. Učenici će imati i dulje odmore.

- Koncentriramo se na to da djeci nabavimo sve što im je potrebno za primjeren rad i kvalitetniji rad unutar predmeta koji imaju i koji su primjereni njihovoj dobi - naglasila je. Što se tiče izvannastavnih aktivnosti, učenicima će ponuditi raznolike sportove i programe. Nedostaje im zaposlenika zbog povećanog obujma posla, pa će tako od ministarstva tražiti dodatno zaposlenje.

- Nudit ćemo raznolike aktivnosti, od domaćinstva, sportskih aktivnosti, umjetničkih aktivnosti, čitalačke grupe, tehničkog i prometne grupe. Imat ćemo i dramsku grupu, TV studio, novinare. Godišnjak radimo, imat ćemo školski bend... Zaista možemo ponuditi mnogo raznih aktivnosti. Vjerujem da će svaki učenik koji želi naći mjesto pod suncem - rekla je, te dodala da je za sada oko 80 posto učenika zainteresirano za nove aktivnosti.

- Trudit ćemo se da sve što se može raditi u prirodi i rukama tako i radi. Želimo da se djeca aktiviraju unutar škole. Blizu smo raznih sadržaja u gradu, djeca će se sigurno aktivirati - nada se.

Koprivnica: Pokazna vježba civilne zaštite u osnovnoj školi

Osnovna škola Mladost, Jakšić

'Povećat ćemo blagovaonicu'

BROJ UČENIKA: 280

Ravnatelj škole Boško Obradović rekao nam je da se pripremaju neko vrijeme, a da su pripreme ovaj tjedan bile intenzivnije. Tako su ovaj tjedan slagali satnice, rasporede i dogovarali organizaciju rada kuhinje.

- Imamo kuhinju, ali to nije kapacitet kojim bismo mogli voditi i primiti cjelorazrednu nastavu. Dobili smo novac i planiramo ga uložiti. Bitno da sad krenemo i pod praznicima ćemo produljivati blagovaonicu - rekao je ravnatelj. Imaju otprilike 40 nastavnika i 55 zaposlenika ukupno. Kako kaže, nedostaje im još nastavnika i zaposlenika.

- Tražili smo suglasnost za zapošljavanje nekih predmeta u kojima je povećana satnica: hrvatski, matematika, tjelesni. Dobili smo prije tri mjeseca psihologa i kuharicu - rekao je ravnatelj. U okviru projekta dodijelili su im 356.000 eura, a to je za sve aktivnosti koje planiraju.

- U planu nam je organizirati nešto tijekom praznika. Ako djeca žele doći odraditi nešto u školi, mogu. Bit će organizirano u nenastavne dane. Nećemo gurati ovaj raspored do 15 sati nego ćemo im ponuditi druge varijante - rekao je. Tako će određene sate moći odraditi na izletima.

- Arheološka skupina može otići na neki izlet i odraditi neke sate koje razred ne može u normalnoj satnici - objasnio je. Procjenjuje da će biti velika zainteresiranost učenika za izvannastavne aktivnosti.

- Neće svi htjeti sve, neki će ići na zbor samo, a neki možda odabrati tri ili četiri aktivnosti. Svi će biti uključeni u sve - kazao je. Dopunsku nastavu će, kako kaže, organizirati tako da svaki predmet bude “pokriven”. Izvodit će je učitelji i profesori koji to i inače izvode.

- Predmeti će se izmjenjivati mjesečno. Učitelji koji to budu radili neće biti preopterećeni te će biti plaćeni za to.Istaknuo je da učenici neće samo sjediti nego će imati drukčiju nastavu.

- Odradit će što treba do 15 sati, a ako budu htjeli, onda će dalje kako žele. Nastava će početi od 8 sati - rekao je. Provodit će drugi obavezni strani jezik za četvrte razrede. Kaže da osmi i sedmi neće biti opterećeni iako imaju obaveze i nacionalne ispite.

- Imat će više matematike i hrvatskog, ali će sve uspjeti. Ne bi to trebalo negativno utjecati na njihov uspjeh na nacionalnim ispitima. Pozitivnog sam duha i vjerujem da ćemo sve uspjeti organizirati. Trenutno je faza prilagodbe. Nije idealno, ali snaći ćemo se - zaključio je.

Osnovna škola Lipovac, Lipovac

'Sadit ćemo i prerađivati začinsko bilje'

BROJ UČENIKA: 38

Pripreme idu odlično. Kod nas je škola dobro opremljena još od prije. Nama to nije problem organizirati, rekao nam je Grgur Jurković, ravnatelj škole.Objasnio je da škola ima malo učenika, ali da ima kapacitete za barem 400 učenika.

- Mi smo među manjim školama koje su se prijavile. Dosad je i županija vrlo dobro ulagala u nas, u školu. Imamo 18 zaposlenika u nastavi, koji rade u dvije ili tri škole, i ukupno 30 zaposlenika. Rekao je da ne planiraju zapošljavati dodatne nastavnike, osim za tjelesni. Istaknuo je da imaju dobar stručni kadar.

- Imamo i kuhinju i dvoranu. Kuhinja nam je također dobro opremljena. Županija je uložila prije nekoliko godina u to. Imamo sve uvjete. Dvorana je opremljena prije pet godina. Pronašli smo već kineziologa. Ostali nam ne trebaju. Zainteresiranost za izvannastavne aktivnosti se još, kako je rekao, moraju provesti kroz anketu među roditeljima i djecom.

- Mi smo imali još jedan projekt (STEM područja) i dobili smo milijun eura. Planiramo to dvoje nekako spojiti. Od ministarstva smo dobili 153.000 eura - rekao je. Djeca će, kako je objasnio, saditi začinsko bilje. To bilje će brati i sušiti. Zatim će ga prerađivati.

- Radit će ulje, sapune, kreme i slično. Čak će raditi i čips od batata. Bit će i sportskih aktivnosti, škola stranih jezika, glazbena škola također. Učenici se vesele drugom obaveznom jeziku jer, kako je rekao, žele poboljšati znanje i u engleskom jeziku.- Djeca ovdje na selu vole ići u školu. Zadovoljan sam organizacijom, ali i prije smo bili dobro opremljeni. Ovo što smo dobili uložit ćemo u nešto što je staro - najavio je.Dopunsku će nastavu raditi isti kadar, a djeca neće sjediti cijeli dan u školi.- Nije ni predviđeno da tamo budi cijeli dan. Meni to nije problem organizirati jer smo mala škola.Jurković također smatra da osmašima i sedmašima dodatni sati neće biti opterećenje.

 

OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac

''Treba nam još jedna kuharica'

BROJ UČENIKA: 167

Očekujemo zapošljavanje stručnog suradnika edukacijsko-rehabilitacijskog profila. Dobili smo odobrenje za zapošljavanje stručnog suradnika pripravnika. Zaposlit ćemo i dodatnoga kineziologa, rekla je ravnateljica škole Marina Balen.

- Nastava nam je stručno zastupljena osim u području matematike u dva razredna odjela jer je učiteljica koja je stručna na bolovanju - rekla je ravnateljica. Ministarstvo im je dodijelilo 320.000 eura, a potrošit će ih na rekonstrukciju te opremanje kuhinje i blagovaonice, nabavu kombi vozila, potrebne radove na obnovi prostora matične škole te dodatno opremanje matične i područnih škola.

- U školi smo i do sada svaki dan kuhali topli obrok za sve učenike, a hranu smo prevozili u područne škole. Sad povećavamo broj obroka, pa je potrebno dodatno povećati kapacitete školske kuhinje i broj djelatnika, za što smo tražili od ministarstva odobrenje zapošljavanja - rekla je. Kao izvannastavne aktivnosti organizirat će dramske programe, lutkare, izviđače, kreativne radionice, domaćinstvo, sportske aktivnosti (ples, rukomet, hokej u dvorani), robotiku, sigurnost u prometu, modelare, mlade znanstvenike i druge ako bude postojala potreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.
FELJTON: ČERNOBIL, 4. DIO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.

Oni koji su bili izloženi manjim radijacijama umirali su u godinama nakon i to od akutnih bolesti ili od raka. Katastrofom u Černobilu pogođeni su milijuni ljudi koji su osjetili posljedice izloženosti zračenju

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio
VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.