To je to što me zanima!

Biskupi odgađaju blagoslove, Božinović: To je dobra odluka

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poslao je dopis u kojem navodi Odredbe odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima
Vidi originalni članak

Razgovarao sam s nekim biskupima i nadbiskupima, koji su mi rekli da su u ovom trenutku, barem za svoje biskupije, odustali od blagoslova kuća. A je li to primjer svuda? Nadam se da je i mislim da je to dobra odluka, rekao je šef Nacionalnog stožera. Davor Božinović, na pitanje kakva su promišljanja Stožera oko blagoslova kuća, koje nam slijedi u ovo predblagdansko vrijeme.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, na razini cijele Hrvatske od sutra na snagu stupaju restriktivnije mjere, zatvaraju se lokali, sportski centri, zabranjuju svadbe, ograničava broj ljudi na javnim okupljanjima. I na misama može biti samo 25 ljudi. Stožer apelira na sve građane da smanje druženja, odnosno da ih izbjegavaju kako bi se suzbilo širenje epidemije. A kako nam se bliži Božić, ostalo je pitanje primjerenosti dolaska svećenika u domove kako bi ih blagoslovili. Nadbiskupije same donose odluke o tome.  

Tako je zadarski nadbiskup, Želimir Puljić, poslao već dopis u kojem navodi Odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima tijekom Došašća u Zadarskoj nadbiskupiji te kojim je donio odluku o odgodi blagoslova domova.

- Šestorica svećenika Zadarske nadbiskupije već su podlegli zarazi COVIDA-19, a trojica su ponovno u izolaciji. Nije bilo lako tada podmiriti sve pastoralne potrebe u župama gdje su svećenici bili u izolaciji ili u bolnici. Uz to, stupile su na snagu nove mjere koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja s određenim zabranama i ograničenjima. 

PREGOVARA SE O MJERAMA Lome se koplja: Zatvoriti kafiće i restorane ili im ostaviti terase. Capak: Sigurno zatvaramo kina

Imajući sve to u vidu, ovime donosim odluku neka se blagoslov obitelji odgodi do povoljnije epidemiološke situacije kad ćemo ponovno razmotriti mogućnosti i okolnosti - stoji u dopisu. 

Župnik je obavijestio i o novim mjerama kojima nije zabranjeno slavljenje mise s narodom već je samo ograničen broj sudionika na misnim slavljima. 

- Neka se u župama gdje župnik rezidira uvede slavlje svete mise subotom uvečer (nedjeljni obrazac) kako bi vjernici udovoljili zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi. Ukoliko župnik slavi toga dana misu u jutarnjim satima, ovim se daje dopuštenje za binaciju dok traju okolnosti COVIDA-19. O uvođenju ove mise subotom uvečer neka se izvjesi oglas u crkvi te objasni vjernicima da time udovoljavaju crkvenom propisu.

CAPAK: MEĐU NAJGORIMA SMO Božinović: Zakon se već mijenja, uvodimo kazne za kršenje mjera

Tamo gdje se u župi slave dvije mise nedjeljom, a župnik smatra pastoralno razboritim uvesti i treću misu radi mogućnosti većeg sudjelovanja vjernika, neka uputi molbu čim prije u Ordinarijat kako bi dobio dopuštenje za slavlje treće mise nedjeljom. Dok traju najnovije mjere, neka mise budu služene tiho, bez pjevanja.    

U ovim okolnostima korona virusa neće se moći organizirati, kao prošlih godina, zajedničke ispovijedi po župama. Stoga, neka župnici budu u određeno vrijeme na raspolaganju za ispovijed te stave u crkvi oglas kada i gdje ispovijedaju tijekom vremena Došašća. I neka pozovu vjernike da ne čekaju za ispovijed zadnje dane pred Božić.  

Tijekom svetoga vremena Došašća neka župnici učine pohod starijima, bolesnima i nemoćnima radi ispovjedi i pričesti, pa i bolesničkog pomazanja, uz dogovor s obitelji i uz poštivanje epidemioloških mjera - upozorava Puljić. 

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • fulir 29.11.2020.

    Bravo, pametno i odgovorno. Velika vecina gradjana RH su odgovorni ljudi, no nazalost postoje desničari koji se bave ustašlukom, , kao i biskupi kojima je drago da umru neki ljudi, kao Goldštajn, ili onaj koji kaže da  žena nemože zatrudnjeti kod silovanja !!!  i ostala desničari koji sve rade kako bi izazvali nemir i kaos u Republici Hrvatskoj, kojima je zemlja  još uvijek ploča,  ali ipak se kreće...

  • zaladilo 27.11.2020.

    Koliki je rok trajanja blagoslova stana?

  • 27.11.2020.

    treba im fiskalnu blaganu uvest al lakše je mukte i na proračunu bit, dok narod skuplja boce

Komentiraj...
Vidi sve komentare