Obavijesti

News

Komentari 19

Biskupi odgađaju blagoslove, Božinović: To je dobra odluka

Biskupi odgađaju blagoslove, Božinović: To je dobra odluka

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poslao je dopis u kojem navodi Odredbe odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima

VIDEO

Razgovarao sam s nekim biskupima i nadbiskupima, koji su mi rekli da su u ovom trenutku, barem za svoje biskupije, odustali od blagoslova kuća. A je li to primjer svuda? Nadam se da je i mislim da je to dobra odluka, rekao je šef Nacionalnog stožera. Davor Božinović, na pitanje kakva su promišljanja Stožera oko blagoslova kuća, koje nam slijedi u ovo predblagdansko vrijeme.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Korona 26.11.2020. 00:56

Naime, na razini cijele Hrvatske od sutra na snagu stupaju restriktivnije mjere, zatvaraju se lokali, sportski centri, zabranjuju svadbe, ograničava broj ljudi na javnim okupljanjima. I na misama može biti samo 25 ljudi. Stožer apelira na sve građane da smanje druženja, odnosno da ih izbjegavaju kako bi se suzbilo širenje epidemije. A kako nam se bliži Božić, ostalo je pitanje primjerenosti dolaska svećenika u domove kako bi ih blagoslovili. Nadbiskupije same donose odluke o tome.  

Tako je zadarski nadbiskup, Želimir Puljić, poslao već dopis u kojem navodi Odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima tijekom Došašća u Zadarskoj nadbiskupiji te kojim je donio odluku o odgodi blagoslova domova.

- Šestorica svećenika Zadarske nadbiskupije već su podlegli zarazi COVIDA-19, a trojica su ponovno u izolaciji. Nije bilo lako tada podmiriti sve pastoralne potrebe u župama gdje su svećenici bili u izolaciji ili u bolnici. Uz to, stupile su na snagu nove mjere koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja s određenim zabranama i ograničenjima. 

Lome se koplja: Zatvoriti kafiće i restorane ili im ostaviti terase. Capak: Sigurno zatvaramo kina
Lome se koplja: Zatvoriti kafiće i restorane ili im ostaviti terase. Capak:  Sigurno zatvaramo kina

Imajući sve to u vidu, ovime donosim odluku neka se blagoslov obitelji odgodi do povoljnije epidemiološke situacije kad ćemo ponovno razmotriti mogućnosti i okolnosti - stoji u dopisu. 

Župnik je obavijestio i o novim mjerama kojima nije zabranjeno slavljenje mise s narodom već je samo ograničen broj sudionika na misnim slavljima. 

- Neka se u župama gdje župnik rezidira uvede slavlje svete mise subotom uvečer (nedjeljni obrazac) kako bi vjernici udovoljili zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi. Ukoliko župnik slavi toga dana misu u jutarnjim satima, ovim se daje dopuštenje za binaciju dok traju okolnosti COVIDA-19. O uvođenju ove mise subotom uvečer neka se izvjesi oglas u crkvi te objasni vjernicima da time udovoljavaju crkvenom propisu.

Božinović: Zakon se već mijenja, uvodimo kazne za kršenje mjera
Božinović: Zakon se već mijenja, uvodimo kazne za kršenje mjera

Tamo gdje se u župi slave dvije mise nedjeljom, a župnik smatra pastoralno razboritim uvesti i treću misu radi mogućnosti većeg sudjelovanja vjernika, neka uputi molbu čim prije u Ordinarijat kako bi dobio dopuštenje za slavlje treće mise nedjeljom. Dok traju najnovije mjere, neka mise budu služene tiho, bez pjevanja.    

U ovim okolnostima korona virusa neće se moći organizirati, kao prošlih godina, zajedničke ispovijedi po župama. Stoga, neka župnici budu u određeno vrijeme na raspolaganju za ispovijed te stave u crkvi oglas kada i gdje ispovijedaju tijekom vremena Došašća. I neka pozovu vjernike da ne čekaju za ispovijed zadnje dane pred Božić.  

Tijekom svetoga vremena Došašća neka župnici učine pohod starijima, bolesnima i nemoćnima radi ispovjedi i pričesti, pa i bolesničkog pomazanja, uz dogovor s obitelji i uz poštivanje epidemioloških mjera - upozorava Puljić. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...