To je to što me zanima!

'Žene nisu bolje od muškaraca, ali se stalno moraju dokazivati'

Od najranije dobi izražena je spolna diskriminacija. Čak vidim da u odgoju djevojčica i dječaka postoji značajna razlika koja se kasnije manifestira promišljanjem društva, kaže Leonela Pomper
Vidi originalni članak

Brinući se godinama o teško bolesnom i nepokretnom sinu Leonu Lapašu, Zagrepčanka Leonela Pomper (41) postala je, zajedno sa sinom, jedan od simbola borbe za prava djece s invaliditetom. Žena koja mijenja Hrvatsku, koja donosi dobro. Leon je sredinom listopada prošle godine napustio ovaj svijet u dobi od 12 godina, a njegova mama slomljena se srca teško nosi s gubitkom. No bori se i dalje, Leonu u spomen i čast.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

NAJBOLJA REPREZENTACIJA One su 11 veličanstvenih: Žene koje našu Hrvatsku čine boljom

Upravo je zahvaljujući njezinu sinu resorno ministarstvo socijalne skrbi pažljivije počelo slušati roditelje djece s invaliditetom te su se otvorili putovi za novi zakon i veća prava djece i roditelja. Leonela je jedna od onih žena koja je, zbog cjelodnevne brige o sinu, godine provela zatvorena u kući i izolirana od društva, no i unatoč tome postigla je mnogo.

Kaže da joj je zbog izoliranosti teško reći koliko žene danas zarađuju manje od muškaraca, ali smatra da su im smanjene mogućnosti razvoja karijere i bolje zarade zato što su stup podizanja djece i njihova odgoja.

Diskriminacija je, kaže, vidljiva svuda.

- Od najranije dobi izražena je spolna diskriminacija. Čak vidim da u odgoju djevojčica i dječaka postoji značajna razlika koja se kasnije manifestira promišljanjem društva da su žene manje sposobne za razvoj karijere ili da su sposobne samo za određene poslove. Također, na žene se i dalje gleda kao na slabiji spol koji treba pomoć. Istodobno, ne daje nam se dovoljno prilika kroz koje možemo pokazati da smo mi te koje pomažu u razvoju boljeg društva - priča hrabra mama Leonela te dodaje da i dalje živimo u muškom svijetu.

11 VELIČANSTVENIH 'Da muškarci moraju sve što i mi, za posao ne bi imali snage'

U Hrvatskoj se, smatra Leonela, i dalje razmišlja kako je žena ta koja treba brinuti o kući i djeci te da nema što tražiti u poslovnom svijetu. To nam, kaže, nažalost pokazuju i mnogi naši zakoni koji ne jačaju položaj žena i ne pružaju im dovoljnu zaštitu od diskriminacije. Društvene prepreke su, prema Leonelinu mišljenju, u predrasudama koje se ugrađuju u nas otkad postojimo i teško ih se riješiti. Zbog toga se žene stalno moraju dokazivati, ali baš se u tome vidi njihova snaga i sposobnost.

- Žene nisu bolje od muškaraca. Jednaki smo i jedni bez drugih ne možemo. Danas već postoji mnogo primjera gdje žene rade muške poslove jednako dobro i uspješno. Uostalom, ni nema razloga zašto ne bi mogle – tumači Leonela i kaže da je, nažalost, i dalje uvriježeno mišljenje kako su emocije te koje otežavaju život žena u poslovnom svijetu. 

Činjenica je, kaže, da su emocije dio svih nas i nitko ih ne može isključiti, pa ni u domeni biznisa.

- Žene su u tom smislu otvorenije i često im nije problem reći naglas što osjećaju. Pa upravo bi ta otvorenost trebala biti više cijenjena u poslovnom svijetu - smatra Leonela.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • nesvrstan* 12.03.2018.

    Jednakost spolova, odavno je nema. Dobro je rekla jedna psihijatrica, psihičko maltretiranje je gore od fizičkog, ali nažalost svi če odma okrivit muškog za to, kao i za fizičko, jer je muškarac, jer je jači i jer on viče bez obzira na razlog. Kad će žene shvatit da njihova šutnja, njihovo izbjegavanje razgovora, njihovi izgovori, traženje stalnih razumijevanja jer su žene, su isto psihička maltretiranja? Žene se bune zbog kategorizacije poslova na muške i ženske, a tko najviše dijeli poslove kao muške i ženske, koliko je muževa godinama radilo po kući, pralo suđe, čistilo, brinulo oko djece,a dok je trebalo obavljat poslove oko kuće, takozvane muške poslove, koliko je od tih žena radilo takve poslove s mužem? Koliko je žena reklo muževima to su muški poslovi, to ti obavi, i onda se čudi kad odjedamput muževi prestaju radit po kući i hvataju se muških poslova. Koliko je očeva dobilo skrbništvo na sudu? Kad god žena negdje uspije u nekom poslu, kao nedavno mlada žena vodi opg, vodi poljoprivredno gospodarstvo, nacionalni heroj, a muškarac sa istim takvim ili još većim uspjehom, pa za njega je to normalno, to nije nikakva vijest. Jednakost spolova, gdje je?

  • NarcoPokahontas 12.03.2018.

    Rade muske poslove? Preletio sam clanak i ako ovo pise u tekstu koji je ocito o spolnoj diskriminaciji onda nema smisla citati dalje.

  • pcsimke 12.03.2018.

    Ovo su totalne gluposti, jednakost spolova itd, isto tako neki dan moja žena se buni što ja sebi radim "Man cave" u podrumu i trošim novce, kaže ona i ja bi htjela imati prostoriju samo za sebe gdje mogu uživati, kad sam joj napomenio da već imamo kuhinju i da je nerealno da imamo dvije kuhinje ona se naljutila na mene , to ti je sve od ovih modernih feministkinja i njihovih glupih ideja

Komentiraj...
Vidi sve komentare