Obavijesti

News

Komentari 33

'Da muškarci moraju sve što i mi, za posao ne bi imali snage'

'Da muškarci moraju sve što i mi, za posao ne bi imali snage'
1

Jelena Grčević (26) u Gradecu Pokupskom nekoliko godina radi na OPG-u. Uzgajaju koze, a od njihovog mlijeka prave razne sireve. Iako je mlada, njeni svekar i svekrva prepoznali su Jeleninu ljubav prema tom poslu

VIDEO

Snaga žena je potpunoj posvećenosti onome u čemu žele uspjeti. Kada bi muškarci doista trebali učiniti sve ono što mi radimo, od brige o djeci, kući, pa potom i poslu, mislim da bi im djeca brzo pobjegla, ručak zagorio, a za posao možda ne bi ni imali snage- kaže Jelena Grčević (26).

One su 11 veličanstvenih: Žene koje našu Hrvatsku čine boljom
One su 11 veličanstvenih: Žene koje našu Hrvatsku čine boljom

Ona u Gradecu Pokupskom već nekoliko godina radi na OPG Grčević. Uzgajaju koze, a od njihovog mlijeka prave razne sireve. Iako je mlada, njeni svekar i svekrva Ivan i Sanja prepoznali su Jeleninu ljubav prema tom poslu, te su joj 2015. godine prepisali OPG koji vode duže od dva desetljeća.

- Volim životinje, ali nikada ih doma nismo mogli imati. Još dok sam dolazila ovdje povremeno sam se dosta zanimala za sve što ovdje rade - kaže Jelena, te dodaje da je odmah kada se doselila počela i sama obavljati neke poslove vezane za koze, a vremenom i sve poslove. 

Ona je odrasla u Zagrebu, tu je završila i srednju školu za pedikera, a potom je završila i školu za frizera. Zaposlila se u struci, ali joj se vrijeme na selu kod Damira, budućeg supruga, sve više dopadalo, te su odlučili da se vjenčaju. Imaju dva sina, Tea (5) i Lea (2) koji, kao i ostatak obitelji, uživa u radu s kozama.

Njen suprug radi u Jamnici, a ona je u potpunosti posvećena radu u OPG-u. Danas ni ne pomišlja vratiti se poslu u struci.

- Svi u kući radimo sve što je potrebno za OPG. Pomažemo jedni drugima, nema stroge podjele poslova niti rasporeda. Svi smo jednako angažirani, a i suprug koji radi u Jamnici se nakon posla posveti kozama- govori Jelena.

Oni sami proizvode svu hranu za koze, čime se zaokružuje lanac od polja do stola. Jelena je 2016. godine ispred Zagrebačke županije bila nominirana za “Mladu nadu” i izabrana među prve tri.

Njenim je prijateljima bilo čudno što se odlučila otići na selo, ali nakon prvog posjeta postalo im je jasno zašto je gradsku vrevu zamijenila mirom, svježim zrakom i farmicom koza. 

- Nema prometa kao u gradu, ovdje su vječni mir, tišina i svježi zrak. Sve je sporije i zdravije. Posebno mi je drago što smo ovdje zbog djece- kaže Jelena.

Djeca vole biti u štali, posebno sada kada su tu i mali jarići. Vole ih hraniti i igrati se s njima. A Jelena kaže da kada se zaželi buke i prometa, lako ode do Zagreba. Smatra da žene danas nisu u bitno lošijem položaju u odnosu na muškarce u Hrvatskoj. Čini joj se čak da se previše forsira priča o ravnopravnosti na nekim poljima gdje za time nema potrebe, dok se na drugima ne radi dovoljno. 

- Žene danas nisu u lošijoj situaciji kada su u pitanju plaće, a o tome se stalno priča. Mi želimo biti ravnopravne s muškarcima u svemu, a to u nekim slučajevima nije potrebno niti moguće. Jedni imaju bolji kliker za jedne poslove, drugi za druge - kaže Jelena.

Ipak, čini joj se da je ovo i dalje muški svijet, ali da žene ne odustaju od postizanja svojih ciljeva i ravnopravnosti. Žene su danas možda bolje u kućanskim poslovima i odgoju djece, ali vjeruje da je to tako zbog višegeneracijskih uvjeravanja koji nam govore da tako treba biti.

- Možda i jesmo bolje, ali ne treba se na tome zaustaviti, već treba drugu stranu uputiti u obavljanje tih poslova. Nisu kuhanje, prematanje djece i čišćenje kuće svemirska znanost - kaže.

Čini joj se da su muškarci bolji u tehničkim poslovima, ali da to opet ovisi o tome koliko se ženama dala šansa da se u tim poslovima okušaju. Emotivnost žena u poslovnom svijetu za nju je čisti stereotip. Usprkos zanemarljivoj razlici u plaćama, čini joj se da žene i muškarci nemaju jednake mogućnosti zapošljavanja u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca