Obavijesti

News

Komentari 24

'Žene nisu bolje od muškaraca, ali se stalno moraju dokazivati'

'Žene nisu bolje od muškaraca, ali se stalno moraju dokazivati'
1

Od najranije dobi izražena je spolna diskriminacija. Čak vidim da u odgoju djevojčica i dječaka postoji značajna razlika koja se kasnije manifestira promišljanjem društva, kaže Leonela Pomper

VIDEO

Brinući se godinama o teško bolesnom i nepokretnom sinu Leonu Lapašu, Zagrepčanka Leonela Pomper (41) postala je, zajedno sa sinom, jedan od simbola borbe za prava djece s invaliditetom. Žena koja mijenja Hrvatsku, koja donosi dobro. Leon je sredinom listopada prošle godine napustio ovaj svijet u dobi od 12 godina, a njegova mama slomljena se srca teško nosi s gubitkom. No bori se i dalje, Leonu u spomen i čast.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:51
One su 11 veličanstvenih: Žene koje našu Hrvatsku čine boljom
One su 11 veličanstvenih: Žene koje našu Hrvatsku čine boljom

Upravo je zahvaljujući njezinu sinu resorno ministarstvo socijalne skrbi pažljivije počelo slušati roditelje djece s invaliditetom te su se otvorili putovi za novi zakon i veća prava djece i roditelja. Leonela je jedna od onih žena koja je, zbog cjelodnevne brige o sinu, godine provela zatvorena u kući i izolirana od društva, no i unatoč tome postigla je mnogo.

Kaže da joj je zbog izoliranosti teško reći koliko žene danas zarađuju manje od muškaraca, ali smatra da su im smanjene mogućnosti razvoja karijere i bolje zarade zato što su stup podizanja djece i njihova odgoja.

Diskriminacija je, kaže, vidljiva svuda.

- Od najranije dobi izražena je spolna diskriminacija. Čak vidim da u odgoju djevojčica i dječaka postoji značajna razlika koja se kasnije manifestira promišljanjem društva da su žene manje sposobne za razvoj karijere ili da su sposobne samo za određene poslove. Također, na žene se i dalje gleda kao na slabiji spol koji treba pomoć. Istodobno, ne daje nam se dovoljno prilika kroz koje možemo pokazati da smo mi te koje pomažu u razvoju boljeg društva - priča hrabra mama Leonela te dodaje da i dalje živimo u muškom svijetu.

'Da muškarci moraju sve što i mi, za posao ne bi imali snage'
'Da muškarci moraju sve što i mi, za posao ne bi imali snage'

U Hrvatskoj se, smatra Leonela, i dalje razmišlja kako je žena ta koja treba brinuti o kući i djeci te da nema što tražiti u poslovnom svijetu. To nam, kaže, nažalost pokazuju i mnogi naši zakoni koji ne jačaju položaj žena i ne pružaju im dovoljnu zaštitu od diskriminacije. Društvene prepreke su, prema Leonelinu mišljenju, u predrasudama koje se ugrađuju u nas otkad postojimo i teško ih se riješiti. Zbog toga se žene stalno moraju dokazivati, ali baš se u tome vidi njihova snaga i sposobnost.

- Žene nisu bolje od muškaraca. Jednaki smo i jedni bez drugih ne možemo. Danas već postoji mnogo primjera gdje žene rade muške poslove jednako dobro i uspješno. Uostalom, ni nema razloga zašto ne bi mogle – tumači Leonela i kaže da je, nažalost, i dalje uvriježeno mišljenje kako su emocije te koje otežavaju život žena u poslovnom svijetu. 

Činjenica je, kaže, da su emocije dio svih nas i nitko ih ne može isključiti, pa ni u domeni biznisa.

- Žene su u tom smislu otvorenije i često im nije problem reći naglas što osjećaju. Pa upravo bi ta otvorenost trebala biti više cijenjena u poslovnom svijetu - smatra Leonela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a