To je to što me zanima!

Lazo Goluža i njegova Maja bili su dvije srodne kvizaške duše

Tvorac Kviskoteke i njegova druga supruga Maja Jurković proveli su 37 godina zajedno. Jednako su voljeli kvizove i testove inteligencije te su na njima i surađivali, ispričao je skladni par u intervjuu iz 2014. godine
Vidi originalni članak

Kad god se na Hrvatskoj televiziji pojavi novi kviz, kao 'Potjera' te 2013. godine, nekako se odmah nameću usporedbe s legendarnom Kviskotekom, emisijom koja je svojedobno promijenila poimanje kvizova i postavila visoke kriterije svakoj sljedećoj emisiji takva tipa. Njezinog tvorca Lazu Golužu, zvali su ocem Kviskoteke i 'živom enciklopedijom'. Nakon tisuća i tisuća pitanja i riješenih problema i testova, Goluža je postao umirovljenik, koji zapravo nije nikad prestao biti aktivan. Iako više nije sudjelovao u osmišljavanju kvizova na HTV-u - posljednji na kojem je radio bio je 'Milijunaš' - dan mu je bio ispunjen, rekao nam je Goluža u intervjuu iz 2014. godine.

- Tri do četiri sata svaki dan pišem priloge za tri enigmatske revije, a u posljednje vrijeme radim i na jednom projektu: pretvaranju moje igre asocijacija, po kojoj je i Kviskoteka bila poznata, u on-line igru. I oko toga ima dosta posla. A osim toga, dva puta na tjedan kuham ručak - rekao nam je Goluža, čovjek koji je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju i nije ni slutio u kojem će ga smjeru život odvesti kad je tijekom predugih vojničkih dana dane kratio čitajući Izbor.

NOVINAR I UREDNIK Preminuo je Lazo Goluža (84), tvorac legendarne 'Kviskoteke'

Naišao je tada na test inteligencije koji ga je toliko zaokupio da je poželio još takvih sadržaja. Nakon godina i godina rada na kvizovima koji su se emitirali iz različitih televizijskih centara bivše Jugoslavije, učio je na pogreškama i dobio ideju za Kviskoteku.

- Vozio sam se vlakom prema Splitu jer tada sam radio Jadranske susrete. I dok je moj kolega drijemao i čitao novine, ja sam zapisao kako bi neki kviz koji bih ja zamislio trebao izgledati. Tako je nastala koncepcija Kviskoteke koja se počela prikazivati 1980.

A u trenutku kad je sreo ljubav svog života, suprugu Maju Jurković (70), kaže da je počelo novo razdoblje i tadašnje Kviskoteke i njegova života jer je Maja i u jedno i u drugo unijela svoju neiscrpnu energiju. Oboje se još živo prisjeća detalja susreta koji im je promijenio život. 

- Baš se prikazivala prva sezona Kviskoteke i izdao sam knjigu Kviskoteka. Bio sam suradnik Vjesnikove revije Kviz. U sklopu tog lista bio je natječaj za čitatelje koje smo vodili na Izlet u nepoznato. Taj smo put išli u Lipice... 

VODIO JE NJEGOVU 'KVISKOTEKU' Oliver Mlakar: Šokiran sam. To je veliki gubitak. Goluža je bio genijalan, otac naših kvizova...

 Maja se prisjećala kako je na izlet pošla jer joj je zvučao zanimljivo naziv i zanimalo ju je što se skriva iza toga. Nije dobila nagradu nego je sama željela platiti izlet. Sjećaju se hotela i toga kako su završili za istim stolom. Tako su se sreli, a nakon toga su, ispričali su, kartali su belu i - ostali zajedno. Kako je Maja prije radila na filmu, Lazo je u jednom trenutku predložio da je dovedu na televiziju da im svojim iskustvom i kreativnošću pomogne pri snimanju Kviskoteke. Ona je pristala i Lazo smatra da je Kviskoteka tog trenutka doživjela preporod. Maja dodaje kako je često nove zamisli Lazo znao kod kuće testirati na njoj, pa bi u razgovoru zajednički došli do još boljeg rješenja jer, isticao je Lazo, njihova je veza kreativno-autorska. Uz legendarnu igru asocijacija, koja nije tipična za kviz jer zahtijeva i razmišljanje, mnogi će se odmah sjetiti igre detekcije. Lazo Goluža je rekao da nije volio tu igru i da je se htio riješiti u jednom trenutku, ali ga je Pavao Pavličić, jedan od mnogih uglednih suradnika Kviskoteke, nagovorio da je zadrže. 

- Dan nam počne obilnim doručkom, uvijek je tu vrč soka od agruma, riblje konzerve, dimljena riba. Ukratko, dobro se najedemo. Ponedjeljkom jedemo voće, utorkom Lazo peče pileće zabatke i to jako dobro radi. Ostale dane jedemo katkad rižoto s morskim plodovima, katkad gambere s tartufima koje nam pošalju prijatelji iz Motovuna. Dvaput na tjedan je juneća juha... Odemo ponekad  na ručak u omiljeni klub-restoran, a volimo si naručiti i kinesku patku ili ćevape iz Mrvice - ispričali su svojedobno, dovršavajući jedno drugom rečenice.

Ljeta su provodili u Poreču gdje imaju stan i gdje im se pridruže Lazini sinovi iz prvog braka koji s obiteljima žive u Parizu, gradu u kojem je i Lazo živio nakon što je 'dobio nogu' na TV Zagreb zbog priloga u satiričkom listu 'Paradoks', koji je pokrenuo s Pajom Kanižajem i u kojem je bio autor i urednik. Godinama su on i Maja išli u London, kako su rekli, svoj grad, i to u doba wimbledonskog turnira.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Demetra 01.12.2020.

    Prepisali ste tekst odnekuda, kao da je čovjek još živ! Pa što je vama?

  • cro2018 01.12.2020.

    Pocivao u miru Bozjem obitelji iskrena sucut 🙏

  • Zvijezda Betlehemska 01.12.2020.

    Pokoj vječni daruj mu Gospodine,bio je dobar čovjek -

Komentiraj...
Vidi sve komentare