To je to što me zanima!

Najdugovječnija TV sapunica na svijetu proslavila 60. rođendan

Premda su joj u prosincu 1960., kad je emitirana prva epizoda, predviđali kratak vijek, serija se i nakon 60 godina prikazuje na britanskoj televiziji
Vidi originalni članak

Najdugovječnija tv sapunica na svijetu, britanska serija "Coronation Street" u srijedu obilježava 60 godina od početka prikazivanja, prkoseći društvenim promjenama i pandemiji. Serija čija se radnja odvija u izmišljenom gradiću na sjeveru Engleske, Weatherfieldu, prvi je put emitirana 7. prosinca 1960.

POGLEDAJTE VIDEO:

Radnja prati živote nekoliko obitelji, pripadnika radničke klase koji žive u dotrajalim unajmljenim stanovima i nose se s realnim životnim problemima, a nakon posla odlaze u pubove.  Premda su joj u prosincu 1960., kad je emitirana prva epizoda, predviđali kratak vijek, serija se i nakon 60 godina prikazuje na britanskoj televiziji. Poznata i po skraćenom nazivu "Corrie", serija je još prije deset godina postala najdugovječnija televizijska sapunica na svijetu, no i dalje zaostaje za BBC-jevom radio emisijom "The Archers" koja se emitira već 69 godina.

KSENIJA PAJIĆ SLAVI ROĐENDAN Nju zovu 'Kraljicom sapunica': Prvom ulogom otplatila kredit

Od mladog scenarista Tonyja Warrena najprije je naručeno 13 epizoda, jer su neki producenati očekivali će se nakon toga serija ugasiti. No s vremenom je uspjela privući pozornost gledatelja, a u roku od šest mjeseci postala je najgledaniji program uopće na britanskoj televiziji. I danas privlači oko šest milijuna gledatelja po epizodi, a sredinom veljače emitirana je jubilarna 10.000. epizoda.

John Whiston, ravnatelj ITV-ja North, "Coronation Street" je opisao kao "vodič za čovječanstvo s ponešto utješnih replika i oštrog, sjevernjačkog humora". Dodaje da seriju karakteriziraju likovi "snažnih žena i nesavjesnih muškaraca". Zbog karakterističnog britanskoga lokalnog kolorita serija nije stekla veću međunarodnu popularnost, premda se prikazivala u mnogim dijelovima svijeta.

Najgledanija je u područjima engleskoga govornog područja, osobito u Kanadi gdje se na CBS-u prikazuje od 1960. Zanimljivo je da je Margaret Thatcher posjetila filmski set 1990. godine dok je bila premijerka, a punac bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira, Tony Booth, nekada je glumio u seriji.

U sklopu obilježavanja 60 godine emitiranja serije zvona katedrale u gradu Salfordu, koja se nalazi nedaleko od mjesta na kojemu se odvija snimanje zvonit će dvije minute u znak sjećanja na njezina pokojnog tvorca, Tonyja Warrena, rođenog u tom gradu. I Kraljevska pošta je izdala marke koje prikazuju klasične scene iz serije.

Glumica Sanja Vejnović Zvijezda sapunica se okrenula kuhači: 'Pišem svoju kuharicu'

Pandemija koronavirusa prekinula je snimanje od ožujka do lipnja, no zatim su se, zbog održavanja fizičkog razmaka epizode počele snimati korištenjem trikova s kamerama kako bi se činilo da su likovi blizu jedni drugima. Producenti su ipak priznali da su morali otkazati dramatičnu epizodu koja se trebala emitirati u povodu 60. obljetnice, jer ju je pandemija koronavirusa u potpunosti učinila neizvedivom.

Aktualna laburistička zastupnica u britanskom parlamentu i bivša glumica u seriji, Tracy Brabin danas je u raspravi u parlamentu kazala: "Ako postoji jedna stvar u ovoj državi koja može prevladati naše međusobne podjele, onda je to ljubav prema Coronation Streetu", rekla je.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bl@de 10.12.2020.

    na RTL2 s njom.samo zabava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare