To je to što me zanima!

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 4. dio

Ratna djela su oduvijek bila popularna. Prije dolaska filmova, uglavnom samo kao knjige. No s početkom kinematografije, redatelji i scenaristi su došli na svoje
Vidi originalni članak

6. ‘Gušteri’ (2005)

Priča o tome kako marinci rješavaju dosadu u surovoj okolini tijekom Zaljevskog rata . Kad film svedemo samo na ovu rečenicu, zvuči stravično dosadno, međutim govorimo o jednom od boljih ostvarenja ovog žanra.

Kao i u ‘Full metal jacketu’ , veći dio filma se bavi obučavanjem marinaca, no za razliku od tog filma, u ‘Gušterima’ je kraj onaj značajan dio. Film koji bez problema dočarava užas iščekivanja borbe i rata, čak i onima koji nikad nisu bili nigdje u blizini rata. Kad još uzmemo u obzir da je snimljen prema istinitoj priči Anthonyja Swofforda , ‘Gušteri’ postanu toliko strašniji film.

 

 

 

- I svi gušteri, koji ubijaju i umiru, će zauvijek biti kao i ja. Još uvijek smo u pustinji - su zadnje riječi tog strašnog filma.

 

 

 

5. ‘ Zastave naših očeva’ (2006)

 

 

 

Film o dizanju zastave na Iwo Jimi, tj. o poznatoj slici koja je tako nastala i o svim problemima vezanim za taj događaj. Naime, na slici su bili jedni ljudi, a drugima je pripisana zasluga.

 

 

Djelo u kojem vrlo jasno vidimo kako rat uništava još dugo nakon što je gotov.

 

 

 

4. ‘Pisma s Iwo Jime’ (2006)

 

 

 

Film kojeg je Clint Eastwood snimao praktički u isto vrijeme kad je snimao i ‘Zastave naših očeva’, o istoj lokaciji i bitki u Drugom svjetskom ratu, no s jednom značajnom razlikom. Snimljen je iz japanske perspektive, tj. iz perspektive poraženih, što je pogled kojeg se vrlo često zaboravlja u filmovima o Drugom svjetskom ratu.

 

 

Bez stereotipa, s vrlo dobro istraženom poviješću japanskih postrojbi tog doba, i s jako dobro opisanim bitkama i raspadom japanske vojske pod naletima Amerikanaca, film je vrlo jednostavno osvojio i srca kritike i publike.

 

 

 

3. ‘Narednik James’ (2008)

 

 

 

Premda ocjena na Rotten Tomatoesu ili IMDB-u često nije dobar argument, ovaj put stoji u potpunosti - ovo je film koji ima 7,6 od publike na IMDB i čak 98% od kritičara na Rotten Tomatoesu.

 

 

Sparimo li te ocjene s nevjerojatnih 90 osvojenih nagrada, s čak 300% zarađenog proračuna i s prvim Oscarom za redateljicu, dobivamo izvrstan film, kojeg su veterani Drugog iračkog rata hvalili.

 

 

 

2. ‘Fury’ (2014)

 

 

 

Smješten u nacističku Njemačku 1945., film prikazuje zadnje dane jedne tenkovske posade. Možda nije film za svakoga, no David Ayer i dalje uspijeva približiti užas ratnih stradanja većini gledatelja, a glumačka postava predvođena izvrsnim Bradom Pittom mu i te kako pomaže.

 

 

1. ‘American Sniper’ (2015)

 

 

 

Posljednji film Clinta Eastwooda je biografski film o snajperistu iz postrojbe Navy SEAL, Chrisu Kyleu , s Bradleyjem Cooperom u glavnoj ulozi.

 

 

Bradley, kojeg inače ne vidimo u ozbiljnim ulogama, je posve moguće pružio ulogu svoje karijere i pokazao da zna i može glumiti u filmovima svih žanrova.

 

 

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 3. dio

 

 

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 2. dio

 

 

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 1. dio

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Babyloader 07.10.2015.

    neki možda ne direktno ali uvijek je prisutan element superiornosti jer ih inače nitko u Americi ne bi gledao..

  • VanjaCR7 07.10.2015.

    jos jedan dobar "kajaki"

  • Babyloader 07.10.2015.

    i naravno svi filmovi prikazuju amerikance kao neustrašive face i velike borce...

Komentiraj...
Vidi sve komentare