Obavijesti

Show

Komentari 4

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 3. dio

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 3. dio
12

Ratna djela su oduvijek bila popularna. Prije dolaska filmova, uglavnom samo kao knjige. No s početkom kinematografije, redatelji i scenaristi su došli na svoje

VIDEO

12. Vod smrti (1986)

Jeziv prikaz Vijetnamskog rata prije poznate Tet ofenzive. Popularna fraza korištena za reklamiranje ovog filma je ‘Prva žrtva rata je nevinost’ i s time se u potpunosti slažemo.

Film je vrlo zasluženo dobio četiri Oscara , od ukupno osamnaest nagrada koliko ih je osvojio, a Charlie Sheen, Tom Berenger i Willem Dafoe su se pojavili u možda najboljim ulogama svojih karijera. Scena smrti narednika Eliasa , uz pratnju ‘Adagia za gudače’ Samuela Barbera se s pravom smatra klasičnom scenom, kao što se uostalom i film smatra klasikom.

VIDEO

 

 

 

11. Full Metal Jacket (1987)

 

 

 

Premda je film podijeljen u dva dijela značajno različite tematike i ugođaja, i dalje ostavlja jednako snažan dojam na nas.

 

 

 

Prvi dio, o novačenju i treningu mladih marinaca, se danas smatra jednim od boljih prikaza vojnog obučavanja. Poznate scene s vojnikom Pyleom (Vincent D’Onofrio) i njegovim nadređenim, narednikom Hartmannom (R. Lee Ermey) , su postale školski materijal za podučavanje režije i glume.

 

 

 

Film nije toliko dobro prošao na blagajnama i kritika ga nije štedjela, no s vremenom je prepoznat kao vrhunski primjer ratnog filma.

 

VIDEO

 

10. Dobro jutro, Vijetname (1987)

 

 

 

Jedina komedija na ovom popisu, ali zasluženo na njemu. Opet film iz Vijetnama, u kojem je pokojni Robin Williams savršeno prenio ugođaj u kojem je radijski voditelj Adrian Cronauer pravio svoje emisije.

 

 

 

Nagrađen velikim brojem nagrada, a i značajnim uspjehom na box officeu, film se također pamti po istinski fenomenalnom soundtracku.

 

VIDEO

 

9. Schindlerova lista (1993)

 

 

 

Napraviti popis ratnih filmova, a ne uvrstiti jedan od najjačih filmova tog žanra, koji je s pravom osvojio čak sedam Oscara , bi bila sramota.

 

 

 

Istinita priča o Oskaru Schindleru , industrijalistu koji je pod nosom nacista spašavao Židove od koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu, je bio reklamiran rečenicom - Tko spasi život, kao da je spasio svijet.

 

 

 

Divna rečenica koja istinski vrijedi. Ovo je dan danas jedan od filmova za koje stvarno vrijedi - ukoliko ga niste pogledali, morate.

 

VIDEO

 

8. Spašavanje vojnika Ryana (1998)

 

 

 

Spielberg se nije dao uljuljkati u mir i tišinu pa nam je u devedesetima dao još jednu legendu žanra - Spašavanje vojnika Ryana.

 

 

 

Priča u kojoj pratimo mirnog narednika Millera koji vodi svoj odred do omanjeg grada gdje je padobranac Ryan zapeo sa svojim ljudima. Naizgled jednostavno djelo, no izvedba nam toliko više daje. Premda većina pamti strahotne scene iskrcavanja u Normandiji , finale filma je ono pravo, a mi bismo se ipak odlučili za jednu od potresnijih scena u filmu - obračun snajpera.

 

 

 

Valja spomenuti i da je ovo prvi film Vina Diesela , tj. onaj koji ga je lansirao u zvjezdane visine, kao i to da je od čak jedanaest nominacija, film osvojio iznimno visokih pet Oscara.

 

VIDEO

 

7. Pad crnog jastreba (2001)

 

 

 

Nabrojati sve zvijezde ovog filma, snimljenog po istinitim događajima koji su se odvili u Somaliji 1993. godine bi istinski zauzelo previše mjesta pa spomenimo samo one ‘glavne’ - Josh Hartnett, Ewan McGregor, Jason Isaacs, Tom Sizemore i Eric Bana.

 

 

 

Ridley Scott nam je ovim filmom pokazao surove i bespoštedne ratove današnjice, u kojima se jednostavno ne bira meta. Najviše ga se može pamtiti zbog njegovih jako realističnih i vrlo dugačkih scena borbe, kao i po činjenici da stvarno nije lako predvidjeti tko bi mogao preživjeti film. Definitivno nije film za ugodno popodne.

 

VIDEO

 

Dvadeset i četiri najvažnija filma o strahotama rata, 2. dio

 

 

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 1. dio

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode