Obavijesti

Show

Komentari 2

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 1. dio

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 1. dio
10

Ratna djela su oduvijek bila popularna. Prije dolaska filmova, uglavnom samo kao knjige. No s početkom kinematografije, redatelji i scenaristi su došli na svoje

VIDEO

Premda postoji nekoliko kvalitetnih definicija ratnog filma, ona redatelja Sama Fullera nam je najviše zapela za oko. Fuller je ratni film definirao kao ‘film čiji je naum da, bez obzira na osobnu ili emotivnu stranu, natjera gledatelja da osjeti rat'. Vodeći se tom definicijom, odabrali smo ova dvadeset i četiri filma kao najbolja.

Jasno, na popisu nema domaćih niti bivših 'domaćih' filmova. Ukoliko se jednom na ovim prostorima snimi film bez patetike, možda i završi na nekom ovakvom popisu.

24) Na zapadu ništa novo (1930)

Jedan od najznačajnijih antiratnih filmova ikad snimljenih se bavi grupom prijatelja koji se pridruže njemačkoj vojsci ubrzo nakon početka Prvog svjetskog rata. No njihov patriotizam uskoro nestaje, zamijenjen strašnom realnošću bitke i smrti. Redatelj Lewis Milestone je, koristeći prvi put kran za snimanje, prikazao film kroz polagane kadrove u kojima su se jasno vidjela sablasna polja i panorame blata i smrti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ova knjiga nije niti optužba niti ispovijest, a ponajmanje avantura, jer smrt nije avantura za one koji stoje licem u lice sa njom. Ovom knjigom ću jednostavno pokušati prikazati jednu generaciju ljudi, koja i ako je uspela izbijeći njegove granate, biva uništena ratom - rekao je pisac Remarque u uvodu knjige.

 

YouTube/Screenshot

 

 

 

Postoji i verzija iz 1979. godine, no ta nije toliko kvalitetna kao ovaj klasik.

23) The Dam Busters (1955)

Michael Redgrave i Richard Todd glume u ovom filmu po istinitim događajima, o razvoju tzv. ‘bombe koja skakuće’. Nekoliko filmova je snimljeno o tom događaju i o tome kako je RAF iskoristio te bombe da bi uništili brane na rijeci Ruhr u Njemačkoj.

Sam po sebi film i nije toliko potresan, no predstavlja jednu značajnu stepenicu u filmskoj umjetnosti jer je mladi George Lucas gotovo direktno kopirao napad na branu iz tog filma za svoj prvi dio ‘Zvjezdanih ratova’ .

VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

YouTube/Screenshot

 

 

 

 

 

 

 

22) Most na rijeci Kwai (1957)

 

 

 

Napraviti popis ratnih filmova, a ne staviti ‘Most na rijeci Kwai’ na taj popis bi bilo sramotno. Film je snimljen prema noveli Pierrea Boullea (autor ‘Planeta majmuna’), a inspirirana je istinitim događajima tijekom izgradnje željeznice tijekom Drugog svjetskog rata u tadašnjoj Burmi.

 

VIDEO

 

Tijekom gradnje te pruge je umrlo gotovo 130 tisuća ljudi, uglavnom zbog izgladnjivanja i lošeg tretmana kojeg su vojnici Japanskog carstva ‘servirali’ radnicima.

 

 

 

 

 

 

 

YouTube/Screenshot

 

 

 

 

 

 

 

Po svom izlasku je film osvojio čak sedam Oscara , a danas se smatra remekdjelom i uveden je u mnoge arhive kao ‘kulturno, povijesno i estetski vrhunsko djelo’.

 

 

 

21) Ice Cold In Alex (1958)

 

 

 

Film je zasnovan na istoimenoj noveli Christophera Landona, a bavi se postrojbom u Africi u Drugom svjetskom ratu. Tijekom napada nacističkih Afrika Korpsa, malena grupa preživjelih bude odvojena od ostatka savezničke vojske. Film nam prikzuje njihovo putovanje prema Aleksandriji i probleme putem.

 

 

 

Naslov filma je isprva nejasan, ali postane jasan čim se pojavi motivacijska tehnika glavnog lika, kapetana Ansona - koncentracija na ledeno hladno pivo u pivnici u Aleksandriji.

 

 

 

 

 

 

 

YouTube/Screenshot

 

 

 

 

 

 

 

Film je jedan od prvih u kojima je nacistički časnik prikazan kao netko kome se može vjerovati, premda je na krivoj strani u ratu, a scena kad kapetan Anson pije pivo je iskorištena u nekoliko reklama za pivo.

 

 

 

20) Najduži dan (1962)

 

 

 

S tri redatelja, četrdeset i dvije zvijezde i cijelom armijom bivšeg vojnog osoblja , ovo je film koji nam je po prvi put prikazao desant na Normandiju, tj. vojnu operaciju tolikih dimenzija na takav način da nam je moglo barem donekle biti jasno što se zbivalo tamo.

 

 

 

Jasno da su u međuvremenu snimljeni drugi filmovi koji su nadvisili ovaj klasičan film, no i dalje ga valja pamtiti zbog poprilično objektivnog načina prikazivanja užasa rata i pritisaka pod kojima su bili svi vojnici tog dana.

 

 

 

 

 

 

 

YouTube/Screenshot

 

 

 

 

 

 

 

19) Veliki bijeg (1963)

 

 

 

Vjerujemo da ništa ne treba pričati o najpoznatijem filmu o bijegu iz logora, ‘Velikom bijegu’ redatelja Johna Sturgesa. Snimljen prema istinitim događajima (jasno, malo ušminkanim za film) tijekom bijega iz Stalaaga Luft III u Sileziji (danas u Poljskoj), kao i ‘Najduži dan’, film je imao ansambl od preko 20 zvijezda.

 

 

 

Kao i u stvarnosti, u filmu pratimo britanske oficire koji su u zatvoru u Njemačkoj u Drugom svjetskom ratu osmislili odvažan plan - neće bježati jedan po jedan, već će iz zatvora simultano pobjeći dvjesto zatvorenika. Nažalost, kao i u stvarnosti, većina zatvorenika je poginula ili bila ubijena tijekom bijega.Jedna od poznatijih filmskih scena je iz tog filma, kad Steve McQueen pokušava preskočiti ogradu od bodljikave žice no ne uspije i ostaje zarobljen na njoj.

 

VIDEO

 

18) Zulu (1964)

 

 

 

Kako je malo ljudi s naših prostora zainteresirano za povijest viktorijanske Engleske, tako je i ovaj film prošao ispod radara mnogih. No istinski bez razloga, jer su propuštanjem ovog filma propustili jedan pravi dragulj iz ratne kinematografije.

 

 

 

 

 

 

 

YouTube/Screenshot

 

 

 

 

 

 

 

Prateći strukturu klasičnog westerna, film nam prikazuje događaje prilikom bitke za Rorkeov Drift (kwaJimu na Zulu jeziku), koja se odvila 1879. u pokrajini Natal u Južnoj Africi. Film vrlo pomno prikazuje obranu spomenutog mjesta, prateći britanske vojnike, njih 150, u obrani protiv napada vojske od 4000 Zulu ratnika.

 

 

 

A kao što je George Lucas posudio motive iz ‘The Dam Busters’, tako je i za drugi dio ‘Gospodara prstenova’ Peter Jackson posudio kadrove i scene iz ovog filma. Dan danas bez problema gledljiv, ovo je zasigurno jedan od značajnijih primjeraka ratne kinematografije.

 

VIDEO

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 2. dio

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode