Obavijesti

Show

Komentari 4

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 4. dio

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 4. dio
12

Ratna djela su oduvijek bila popularna. Prije dolaska filmova, uglavnom samo kao knjige. No s početkom kinematografije, redatelji i scenaristi su došli na svoje

VIDEO

6. ‘Gušteri’ (2005)

Priča o tome kako marinci rješavaju dosadu u surovoj okolini tijekom Zaljevskog rata . Kad film svedemo samo na ovu rečenicu, zvuči stravično dosadno, međutim govorimo o jednom od boljih ostvarenja ovog žanra.

Kao i u ‘Full metal jacketu’ , veći dio filma se bavi obučavanjem marinaca, no za razliku od tog filma, u ‘Gušterima’ je kraj onaj značajan dio. Film koji bez problema dočarava užas iščekivanja borbe i rata, čak i onima koji nikad nisu bili nigdje u blizini rata. Kad još uzmemo u obzir da je snimljen prema istinitoj priči Anthonyja Swofforda , ‘Gušteri’ postanu toliko strašniji film.

VIDEO

 

 

 

- I svi gušteri, koji ubijaju i umiru, će zauvijek biti kao i ja. Još uvijek smo u pustinji - su zadnje riječi tog strašnog filma.

 

 

 

5. ‘ Zastave naših očeva’ (2006)

 

 

 

Film o dizanju zastave na Iwo Jimi, tj. o poznatoj slici koja je tako nastala i o svim problemima vezanim za taj događaj. Naime, na slici su bili jedni ljudi, a drugima je pripisana zasluga.

 

VIDEO

 

Djelo u kojem vrlo jasno vidimo kako rat uništava još dugo nakon što je gotov.

 

 

 

4. ‘Pisma s Iwo Jime’ (2006)

 

 

 

Film kojeg je Clint Eastwood snimao praktički u isto vrijeme kad je snimao i ‘Zastave naših očeva’, o istoj lokaciji i bitki u Drugom svjetskom ratu, no s jednom značajnom razlikom. Snimljen je iz japanske perspektive, tj. iz perspektive poraženih, što je pogled kojeg se vrlo često zaboravlja u filmovima o Drugom svjetskom ratu.

 

VIDEO

 

Bez stereotipa, s vrlo dobro istraženom poviješću japanskih postrojbi tog doba, i s jako dobro opisanim bitkama i raspadom japanske vojske pod naletima Amerikanaca, film je vrlo jednostavno osvojio i srca kritike i publike.

 

 

 

3. ‘Narednik James’ (2008)

 

 

 

Premda ocjena na Rotten Tomatoesu ili IMDB-u često nije dobar argument, ovaj put stoji u potpunosti - ovo je film koji ima 7,6 od publike na IMDB i čak 98% od kritičara na Rotten Tomatoesu.

 

VIDEO

 

Sparimo li te ocjene s nevjerojatnih 90 osvojenih nagrada, s čak 300% zarađenog proračuna i s prvim Oscarom za redateljicu, dobivamo izvrstan film, kojeg su veterani Drugog iračkog rata hvalili.

 

 

 

2. ‘Fury’ (2014)

 

 

 

Smješten u nacističku Njemačku 1945., film prikazuje zadnje dane jedne tenkovske posade. Možda nije film za svakoga, no David Ayer i dalje uspijeva približiti užas ratnih stradanja većini gledatelja, a glumačka postava predvođena izvrsnim Bradom Pittom mu i te kako pomaže.

 

VIDEO

 

1. ‘American Sniper’ (2015)

 

 

 

Posljednji film Clinta Eastwooda je biografski film o snajperistu iz postrojbe Navy SEAL, Chrisu Kyleu , s Bradleyjem Cooperom u glavnoj ulozi.

 

VIDEO

 

Bradley, kojeg inače ne vidimo u ozbiljnim ulogama, je posve moguće pružio ulogu svoje karijere i pokazao da zna i može glumiti u filmovima svih žanrova.

 

 

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 3. dio

 

 

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 2. dio

 

 

 

Strahote rata: 24 ratna filma koja morate pogledati - 1. dio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode