To je to što me zanima!

Jradiju je prvih šest mjeseci u Splitu bio pakao. Sad je junak

Opljačkan mu je stan, uništen automobil, izbornik ga je potjerao iz reprezentacije, treneri Hajduka mijenjali su mu pozicije... "Poraz od Gzire bio mi je najgori dan u životu. Obitelj mi je bila ovdje, a nisam imao snage otići s njima u šetnju
Vidi originalni članak

Prošlo je jedva godinu dana od kad je junak sinoćnjeg derbija Basel Jradi stigao u Hajduk, no u tih vrlo intenzivnih i sadržajnih godinu dana izdogađalo mu se više nego mnogim igračima kroz cijelu karijeru.

REAKCIJE NAKON DERBIJA Jradi: Luda utakmica! Penal je bio, a Split će noćas 'izgorjeti'

Na žalost, proteklu godinu dana Jradi će uglavnom pamtiti po lošem. Splet nesretnih okolnosti na terenu i van njega stavile su veliki upitnik nad opravdanost njegovog dovođenja na Poljud, no kako to obično biva, jedan gol u derbiju okrenut će percepciju navijača u korist ovog samozatajnog veznjaka libanonsko-danskih korijena. Gol za pobjedu u derbiju pamtit će se još dugo, pogotovo zbog toga što se njime Hajduk vratio na vrh prvenstvene ljestvice nakon dugih 1399 dana.

- Bila je ovo luda utakmica s ludim navijačima. Nevjerojatno. Crveni kartoni, golovi, ma sve je bilo ludo. Također je bio i penal, vidjelo se i na snimci. Rekao sam sucu 'kunem se da me dirao', on mi je odmahnuo kao da sam dijete, ali sad će i sam vidjeti. Ovo je najbolji osjećaj, Split će noćas sigurno 'izgorjeti' od slavlja - rekao je nakon utakmice sretni strijelac.

Krenulo ga loše u Splitu

No za njega nije sve počelo tako dobro, nekim čudnim putevima krenula je karijera nakon što je prošloga ljeta potpisao ugovor s Hajdukom.

- Sletio sam u Split i prvi čovjek koga sam sreo bio je radnik na pisti zračne luke koji me odmah upitao jesam li ja novi igrač Hajduka. U čudu sam odgovorio da jesam, i on mi je odmah 'dao peticu' - otkrio nam je u nedavnom intervjuu Jradi, sretan zbog tako toplog dočeka.

FESTIVAL KARTONA Kakvo je bilo suđenje: Batinić dao tri crvena, Jradi oštećen?

No vrlo brzo sreća mu je okrenula leđa. Na stranu to što je upao u momčad u lošem trenutku, neposredno nakon ispadanja iz Europe od Steaue, kad su bijeli zaredali lošim rezultatima a on kartonima, nego je i opljačkan!? Splitom je krenula priča kako su ga opljačkale dvije 'prijateljice noći' koje je pozvao u svoj stan na druženje, iz koga su one najprije otuđile duple ključeve i vratile se dok je on bio na gostovanju.

- Policajka me pitala tko sve zna gdje živim, i tko mi je dolazio u stan. Ja sam joj rekao da su osim mojih suigrača jedino dvije djevojke bile u stanu. Valjda je ona, ili netko drugi, iz mojih riječi zaključila kako su njih dvije bile u stanu skupa. Da bar jesu, ha, ha, ha.... Ali nisu, nisam ja baš Cassanova. Bile su u stanu ali nisu uopće znale jedna za drugu, tako da ta teorija ne drži vodu – ispričao je simpatični Libanonac, koga je nedugo potom zadesila i nova nesreća.

Netko mu je razbio vjetrobransko staklo i automobil zasuo kamenjem i jajima. Obzirom na seriju incidenata koje su u to vrijeme doživljavali igrači Hajduka, i to uglavnom stranci, te na seriju loših rezultata, sumnja je odmah pala na huligane iz navijačkih redova, a pojavila se i teorija da je slučaj povezan s pljačkom stana, a oštećivanje automobila bilo je navodno upozorenje Baselu da ne surađuje s policijom i ne otkriva identitet djevojaka. No ništa od toga, na koncu se ispostavilo da je na Baselov automobil pao komad kamena koji se odlomio s balkona dok ga je susjeda čistila, a istu se večer skupina djece gađala jajima i kamenjem, pa je dio njihovog arsenala završio na Baselovom automobilu.

- A što reći, mogu se samo nasmijati – ni sam nije vjerovao nesretni Basel, čija se zla sreća nastavila i na terenu.

Smetala mu daleka putovanja s reprezentacijom

I to zbog reprezentacije Libanona, na čija je okupljanja redovito putovao. Najprije u studenome u daleku Australiju na oglede s domaćinima i Uzbekistanom, potom u siječnju i u Katar...

- Daleka putovanja nanijela su mi jako puno štete. Ne samo zbog toga što sam gubio vrijeme i energiju na put, nego su mi 'jet leg', promjena klime i kontinenata oduzimala jako puno energije. Ja bih se na Poljud vratio mrtav umoran, a moji suigrači su normalno trenirali i bili na oku treneru. Ok, nisam jedini koji je to prolazio, ali ostali Hajdukovi reprezentativci nisu putovali tako daleko kao ja, a nisam baš Messi da mogu putovati privatnim zrakoplovom i vraćati se u Split odmoran - pravdao se Jradi, koji se sa siječanjskog okupljanja reprezentacije Libanona ipak vratio ranije od planiranoga.

No razlog je još jedan problem, svađa s izbornikom Miodragom Radulovićem, koji ga je odstranio iz reprezentacije uoči ogleda sa Saudijskom Arabijom i Sjevernom Korejom, pa se priključio pripremama u Turskoj.

- Sve sam tada objasnio i ne želim se vraćati na tu temu, to je za mene završena priča. Ne znam što se danas događa u reprezentaciji Libanona, nismo više u kontaktu, i bolje je da ostane tako. Ne žalim za odlukom da zaigram za Libanon a ne Dansku u kojoj sam rođen, mislio sam tada da je to dobro za mene. Tko zna, možda će na koncu i biti dobro, znate kako je to u nogometu, treneri se često mijenjaju, pa će možda Libanon preuzeti neki trener koji će mi vjerovati...

Od problema do junaka

I tako je nesretni Jradi prvih šest mjeseci u dresu Hajduka nastojao što prije zaboraviti, na ljetne pripreme je stigao naoko barem pet kilograma lakši, odlučan da napokon pokaže zbog čega je doveden. A onda nova nevolja, ispadanje od malteške Gzire, najveća sramota u europskoj povijesti kluba, nezadovoljstvo navijača, nova smjena na klupi, novi početak...

- Trener Burić donio je nešto novo, njemački stil rada i igre, to nam je trebalo nakon ispadanja od Gzire, trebala nam je promjena, da zaboravimo na taj najružniji mogući osjećaj. Bio je to najružniji dan u mom životu i najgora utakmica. Nisam imao volje ni želje izaći na večeru ili prošetati s obitelji koja mi je bila u posjeti...

Iako je ovaj Danac libanonskih korijena u Hajduku već godinu dana, do sinoć nije ima prilike igrati velike utakmice na Poljudu. Preciznije, nije ih igrao u dresu Hajduka, jer, jednu je odigrao protiv Hajduka za svoj tadašnji klub Stromsgodset.

- Pamtim tu utakmicu po tome što nam je osiguranje branilo izaći iz autobusa dok se ne raziđu navijači. Na stadionu je bila luda atmosfera, a ja volim kad je na tribinama 20.000 navijača i kad stvore ludu atmosferu. Uvijek dajem sve od sebe, ali u takvom ozračju svi dajemo i ekstra, ono za što ne znamo da imamo u sebi. Sad sam već godinu dana tu, znam suigrače, klub, kako stvari funkcioniraju, kakvi su zahtjevi pred nama... Danas sam zbog svega puno bolji i samopouzdaniji nego prošle godine. Lani je sve bilo nekako u kaosu, znate kakav je bio teren, rezultati, atmosfera... Sada je sve puno pozitivnije – tvrdi Jradi te dodaje kako se posljednje turbulencije unutar kluba nisu nimalo odrazile na prvu momčad, koju su u protekloj godini vodila čak četvorica trenera., koji su ga seljakali na razne pozicije.

- Naš fokus je nogomet i teren, predugo sam u nogometu da ne bi znao kako stvari funkcioniraju. Ako pobijedimo i ako sam igrao dobro, znam da ću biti najbolji na svijetu, ali isto tako ako izgubimo iduću utakmicu da ću biti najgori. To me uopće ne opterećuje – kazao je nedavno Jradi.

I upravo to mu se dogodilo, do jučer je bio jedna od onih u koje se upiralo prstom nakon loših igara i poraza, a danas, nakon što je zabio gol u derbiju, i to gol za pobjedu nad Dinamom i Hajduk na vrhu prvenstvene ljestvice nakon 1399 dana, Jradi je junak! Valjda će biti junak duže od jednoga dana...

Idi na 24sata

Komentari 68

  • 01.09.2019.

    bravo svaka čast drago mi je jer su ovdje svasta pisali i izrugivali se nakon poraza od gzire

  • Imotski_vukovi 01.09.2019.

    Nikakav Junak! Vrlo Dobar igrač i bez ovoga jučer! Uz to simpatičan i dobre duše! Malo se izgubio u ovom našem ludilu ali sve će doći na svoje! Samo naprid!

  • Dame Dolla 01.09.2019.

    Molim da se Arijana Ademija kazni za onakvo nekulturno i primitivno ponašanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare