To je to što me zanima!

Nije Mandžo jedini: Tri Hrvata među ikonama koje su završile nogometnu karijeru ove godine

Rooney je postao trener Derbyja, ali i dalje ga prate skandali izvan nogometa, Bendtner je bio u kućnom pritvoru i nije se uspio vratiti na visoku razinu, Robben se u Groningenu nije naigrao...
Vidi originalni članak

Mario Mandžukić (35) u petak se oprostio od igračke nogometne karijere emotivnim pismom na društvenim mrežama i izazvao val reakcija bivših klubova, medija i navijača.

POGLEDAJTE VIDEO: Mandžukić se okušao u tenisu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ne zna se još hoćemo li Mandžu ponovno gledati u svijetu nogometa u nekoj drugoj ulozi, ali jasno je da više neće kročiti travnjacima. Zadnji angažman odradio je u Milanu, imao je problema sa sitnim ozljedama, a u ovom prijelaznom roku nije uspio pronaći novi klub.

Ili ga nije ni tražio. Bilo kako bilo, odlučio je reći dosta. I nije jedini, ove godine je kopačke o klin objesilo još nekoliko zvijezda. Također, karijeru su završila dva bivša hrvatska reprezentativca.

VIDEO: BISER IZ ARHIVE Mali Mandžo predvidio: Bit ću bolji od tate, sanjam 'vatrene' KOMENTAR Tihi odlazak u mirovinu ratnika koji je trpao u 14 natjecanja, a uopće nije htio biti napadač...

Zvijezde koje su se umirovile u 2021.

Wayne Rooney (35) dio prošle sezone odradio je kao igrač-trener u engleskom drugoligašu Derby Countyju. Umirovio se 15. siječnja, a onda se u potpunosti odlučio posvetiti trenerskom poslu u spomenutom klubu. U superbogatoj karijeri nastupao je za Everton, Manchester United, D.C. United i Derby. 

Ipak, privatni problemi prate ga i dalje. Twitterom kruže fotografije njegovog turbulentnog izlaska s tri 21-godišnjakinje. Kasnije su zajedno otišli u hotel, gdje su djevojke u donjem rublju plesale oko onesviještenog Rooneya i sve to zabilježile kamerom. Nogometaš tvrdi da je u jednom trenutku pozvao policiju, a zbog svega se ispričao supruzi Coleen, koja vjeruje da je Wayne žrtva namještaljke.

Sami Khedira (34) odlučio je zbogom nogometu reći u Herthi nakon prošle sezone. Osjetio je da je izgubio igračku moć, ali i glad, a baš te stvari krasile su ga. Igrao je još za Stuttgart, Real Madrid i Juventus. Khedirin otac je Tunižanin, ali on se odlučio za domovinu svoje majke pa je tako za Njemačku ostvario 77 nastupa uz sedam golova.

U Juventusu je svlačionicu dijelio s našim Mandžukićem i s njim razvio veliko prijateljstvo. Kad je Mandžo na društvenim mrežama objavio da se oprašta od nogometa, Khedira mu je zahvalio na svemu, napisavši da je presretan i zahvalan što ima takvog prijatelja.

U Arjenu Robbenu (37) dugo je kuhalo. Karijeru je prvo prekinuo 2019. na godinu dana. Trebalo mu je to nakon velikih problema s ozljedama, ali i luđačkog tempa u Bayernu, koji je gotovo svake sezone bio konkurentan za najviše ciljeve. A Robben je bio jedan od glavnih igrača.

Potom je 2020. potpisao za nizozemskog prvoligaša Groningen, klub iz djetinjstva. Odigrao je samo šest utakmica i ostvario dvije asistencije. Bilo je jasno da je kraj. Igrao je još za PSV, Chelsea, Real... Za Nizozemsku je odigrao 96 utakmica i zabio 37 golova.

Nicklas Bendtner (33) je gotovo uvijek više pažnje privlačio ekscesima izvan terena. Zadnji angažman imao je prošle godine u Kopenhagenu. Ranije je 50 dana proveo u kućnom pritvoru zbog nanošenje tjelesnih ozljeda taksistu u glavnom gradu Danske. Bendtner je po osudi uložio žalbu na odluku suda, ali je od nje ubrzo odustao. 

S 21 godinom proglašen je najboljim danskim igračem, tad je nosio dres Arsenala, ali ostaje dojam nakon svega da je u karijeri mogao napraviti mnogo više. S "topnicima" je osvojio jedan FA Kup, s Juventusom Serie A, a u dresu njemačkog Wolfsburga uzeo je Kup i Superkup. Imao je velikih problema s nedisciplinom i kockom.

Nikica Jelavić (36) karijeru je završio u ožujku ove godine. Prošle godine njegovo se ime vezalo uz dolazak u drugoligaša Rudeš, ali ipak je potpisao za Lokomotivu. Skupio je za prvoligaša s Kajzerice tek pet nastupa odnosno ukupno 87 minuta na travnjaku i bilo je jasno da je to - to.

Jelavić je u bogatoj karijeri bio član GOŠK-a iz Gabele, Hajduka, Zulte Waregema, bečkog Rapida, Rangersa, Evertona, Hull Cityja, West Hama, BJ Renhea te Guizhoua. Dojmljive partije pružao je u Rangersu i Evertonu, ali najveći trag ostavio je u Rapidu. Za austrijski klub utrpao je 43 gola uz 17 asistencija u 95 utakmica. Za "vatrene" je odigrao 36 utakmica i zabio šest golova.

Ivan Strinić (34) zadnji angažman imao je u Milanu prije dvije godine. Lijevi bek "vatrenih" sa SP-a u Rusiji 2018. imao je problema sa srcem. Nije bilo ništa ozbiljno, čak je Strinić najavio povratak travnjacima u razgovoru za 24sata u listopadu 2018., ali više od prijateljskih utakmica za Milan nije išlo.

U karijeri je igrao za Hajduk, Le Mans, Hrvatski dragovoljac, Dnjipro, Napoli, Sampdoriju... Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je 49 utakmica, a ostao je bez gola.

Vedran Ćorluka (35) karijeru je završio na kraju prošle sezone u moskovskom Lokomotivu. Odmah se bacio u trenerske vode i ušao u stožer Zlatka Dalića kao pomoćni trener. U istoj ulozi asistirao je srpskom strategu Marku Nikoliću u Lokomotivu, ali otišao je nakon svega nekoliko dana.

Zbogom nogometu odlučili su u 2021. reći još neki poznatiji igrači: Antonio Valencia, Yohan Cabaye, Vedad Ibišević, Ezequiel Garay, Wes Morgan, Steven Defour, Klaas-Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay, Johan Djourou...

Idi na 24sata

Komentari 16

  • lajh1985 05.09.2021.

    To sto je jelavic odigrao par tekmi za repku ne cini ga bas nekom legendom :)

  • ciroza_jetre 05.09.2021.

    Stari moj...skuzis koliko si star kad se neki igraci umirove, a cini ti se kao jucer kad si ih trazio ili slucajno nasao i doveo na manageru...ooo zivote

  • Željko Ladić 05.09.2021.

    A Samir?Otišao je iz Lokomotive u Brazil.

Komentiraj...
Vidi sve komentare