To je to što me zanima!

Pa valjda nas ne čeka još 10 godina francuskog prokletstva

Hrvatska je izgubila finale Svjetskog prvenstva juniora u Španjolskoj protiv Francuske (28-23), ali dobili smo za budućnost Šarca, Panjana, Jaganjca i ostale klince koji će drmati svjetskim rukometom
Vidi originalni članak

Hrvatska rukometna reprezentacija do 21 godine izgubila je od vršnjaka iz Francuske 28-23 u finalu Svjetskog prvenstva u španjolskom Vigu.

Najavljivao se taj rukometni 'el clasico' danima, rukometnim fanovima rasle su zazubice od ove dvije sjajne generacije. Mnogi su u Ivanu Martinoviću vidjeli novog Petra Metličića...Ipak, naš ponajbolji igrač potpuno se ugasio u finalu i stožer na čelu s Davorom Dominikovićem morat će potražiti razloge njegove lošije partije u najvažnijoj utakmici turnira. Potrošio je šest lopti, bez konkretnijeg učinka.

'MINI KAUBOJI' OSVOJILI SREBRO Hrvatska izgubila od Francuza u finalu, Dominikoviću crveni...

Je li došlo do psihološke blokade?

Ne treba dečka kuditi jer se radi o izvanserijskom talentu koji će sljedeće sezone igrati veliku ulogu u bundesligašu Hannoveru, ali odgovor na to pitanje mora se dobiti. Je li pukao pod pritiskom, je li se prepao? Ti odgovori nam trebaju jer svi i dalje vjerujemo da se radi o materijalu za A selekciju, vjerujemo da se radi o Metličićevom nasljedniku i vrsnom šuteru.

Bilo je, dakako, i pozitivnih stvari. Bilo nam je ovo prvo finale na svjetskoj smotri u juniorskoj konkurenciji (do 21 godine op.a.), ali do prvog zlata nismo došli. Svoj potencijal i u finalnoj je utakmici potvrdio Josip Šarac iz Celja. Trpao je Šarac kako je htio, pokazao je zavidnu prodornost, fizičku spremnost, fenomenalne finte i brutalnu završnicu. Utrpao je Šarac Francuzima šest komada. 

RUKOMETNI EL CLASSICO Ova momčad Francuza osvojila je medalju gdje god je igrala

Dva metra visoki i 100 kilograma teški Šarac već je dvije godine pod prismotrom izbornika A reprezentacije Line Červara. Bio je na nekoliko okupljanja. Dečko iz Ljubuškog možda je već u ovom trenutku spreman za 'kauboje'.

Moramo za partiju u finalu pohvaliti i rezervnog golmana Ivana Panjana iz Sesveta. Opravdao je Panjan svoje pozivanje, poznaje ga Dominiković iz kluba jer ga vodi svakodnevno. Sjajno je odmijenio Ivana Ereša koji u finalu nije bio raspoložen. Imao je i Ereš sjajan turnir, do finala. I tu treba tražiti odgovore kao i u 'slučaju Martinović'. Ako se radi o psihološkim blokadama zbog težine utakmice, one se moraju otkloniti.

Izbornik za A reprezentaciju

Sjajno je reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu vodio Davor Dominiković (41) koji je nakon Dubrave i Sesveta preuzeo izborničku funkciju u juniorskoj reprezentaciji. Lijepo je posložio 'mini kauboje' i potvrdio je neupitan potencijal. 

MALI KAUBOJI DRMAJU Tako se i Balićeva generacija igrala rukometa. I osvojila sve

U mnogim smo rukometnim razgovorima mogli čuti da je upravo Dominiković jedan od legitimnih kandidata za budućeg izbornika A reprezentacije. Čini se to i kao logičan slijed događaja jer će uskoro u hrvatskom rukometu doći do smjene generacija, a Dominiković poznaje sve mlade igrače koji u Hrvatskoj nešto vrijede. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Imponirao je mirnoćom na minutama odmora, a uspio je to prenijeti i na igrače, iako je to u finalnom dvoboju u Vigu malo i izostalo. Potrošili su se naši protiv Portugala svega 16 sati prije i zbog toga je Dominiković žestoko kritizirao IHF.

Novo prokletstvo?

Bez imalo ustručavanja možemo reći da su nam francuski rukometaši kroz godine nabili kompleks manje vrijednosti i to je nešto o čemu će čelnici hrvatskog rukometa morati razmišljati.

Kao da je taj kompleks prevladao i u finalu i mnogi su se zapitali: Pa nije valjda da nas čeka novih 10-15 godina 'tricolor-prokletstva'?

Ajmo vjerovati da se radi samo o lošem danu. Imamo uporište u toj tvrdnji. Šarac, Jaganjac, Ereš, Martinović, Mileta i ostali neupitni su potencijali i nekad u budućnosti sigurno će srušiti i te snažne Francuze.

 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Jamal Murray 29.07.2019.

    mato doktore

  • fear combat 29.07.2019.

    Lino je tu. Put u propast je zagarantiran. Ali mi smo takva mazohistička nacija.

  • mestar 28.07.2019.

    To samo nevjernici i oni koji traze aliobi za neuspjeh vjeruju u neko prokletstvo. Treba ucit, trenirat i izlijecit se od balkanskog sindroma. Nije sramota izgubit od boljeg ali je sramota ne dat sve od sebe da se pobjedi ne se ukakit i skinut gace prije borbe na korak do pobjede. Problem je sto mi prija slavimo nego pobjedimo.Mestar vam kaze da obmamljuhete javnost da pokrijete svoj nerad i nestrucnost uvjek s nekim urotama, svak nam kriv osim nas.Dobro cemu lupetanje o nekim urotama cestitajte pobjedniku na pobjedi, zasucite rukave i nesto naucite na greskama da se ne ponove.

Komentiraj...
Vidi sve komentare