To je to što me zanima!

Valieva ima trenericu iz pakla! Zašto Ruskinje rano završavaju karijeru? 'Branila je piti vodu'

Ozljede, izgladnjivanje, anoreksija nisu neobične u radu mladih ruskih klizačica s Eteri Tutberidze. Ona trenira i Kamilu Valievu, zvijezdu Igara u Pekingu koja je pod istragom zbog dopinga
Vidi originalni članak

Trimetazidin, lijek za liječenje angine koji pomaže u jačanju protoka krvi, a time može i poboljšati sportske rezultate, razlog je zbog kojega je mlada ruska klizačica Kamila Valieva (15) pod istragom usred Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Pozitivan nalaz na zabranjenu supstancu, od uzorka koji su joj uzeli još u prosincu, stigao je dan nakon što su Rusi osvojili zlato u momčadskom natjecanju u Kini, a Valieva impresionirala svijet prvim četverostrukim axelom na Igrama.

POGLEDAJTE VIDEO: Leona Popović iz Pekinga

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sportski arbitražni sud (CAS) do utorka, kad je na rasporedu pojedinačno natjecanje klizačica, mora odlučiti o sudbini Valieve, kojoj je Ruska antidopinška agencija skinula zabranu, ali na to su se žalili Međunarodni olimpijski odbor i Svjetska antidopinška agencija.

Olakotna okolnost za Valievu njene su godine. Naime, maloljetnici, prema antidopinškom kodeksu, mogu proći i samo s običnom opomenom, a istražit će se i njena trenerica kao odgovorna za karijeru. Vidjet će i odgovornost liječničkog tima. Kad se odlučuje o sankcijama za dopingirane punoljetne sportaše, to inače nije slučaj.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kliže Valieva

Tko je trenerica Kamile Valieve?

Eteri Tutberidze (47), bivša ruska klizačica gruzijsko-rusko-armenskog porijekla, trenerica je Kamile Valieve. Nju bi mogli kazniti utvrde li njenu odgovornost oko uzimanja zabranjenog lijeka. Kamila je na treningu u petak u njenom zagrljaju tražila utjehu. Nije joj bilo svejedno zbog toga što bi mogla biti izbačena s Igara.

Eteri je u Teksasu u SAD-u počela s trenerskim poslom, a onda se preselila u Moskvu i u školi Sambo 70 radila sa Sergejem Dudakovim (52), osvajačem zagrebačke Zlatne piruete 1989., i koreografom Danilom Gleihengauzom (30).

Polina Šlepen (26) prva je radila s Eteri i ostvarivala odlične rezultate na juniorskim natjecanjima, no morala se povući već s 19 godina zbog ozljede skočnog zgloba.

Učenice Valievine trenerice bile su i olimpijska prvakinja Julija Lipnitskaja (23), dvostruka svjetska prvakinja i srebrna s Igara Jevgenija Medvjedeva (22), olimpijska i svjetska prvakinja Alina Zagitova (19) i Ana Ščerbakova (17), također zlatna na Svjetskom prvenstvu.

Baš je četverostruki axel zaštitni znak Tutberidze, a to je potez koji jako opterećuje kralježnicu, zbog čega ga djevojke teško mogu izvesti nakon što im se tijelo sasvim razvije. Nije čudo što su mnoge Ruskinje prije sredine 20-ih godina već objesile klizaljke o klin.

Hrana u prahu i voda u tragovima

Ruska trenerica zato ima naviku raditi s djevojkama koje tek ulaze u pubertet i dok im je tijelo dovoljno savitljivo za zahtjevne pokrete. Tutberidze traži od svojih učenica veliku disciplinu kad je u pitanju prehrana. Više kilograma, teže ćeš skočiti, njena je mantra.

Julija Lipnitskaja priznala je da je zbog njenog režima otišla u anoreksiju.

- Drago mi je što je Julija mogla izdržati samo na hranjivim sastojcima u prahu - kazala je Tutberidze.

- Pohvalio sam Anu Ščerbakovu jer je mogla pojesti dva škampa za obrok i rekla da je sita. A neke druge djevojke bile su opsjednute hranom - rekao je koreograf Gleihengauz.

Alina Zagitova svjedočila je o kakvom se izgladnjivanju radilo dok je surađivala s Tutberidze.

- Tijekom olimpijske sezone nismo smjeli piti puno vode, samo isprati usta, a ostatak ispljunuti - govorila je.

Tutberidze je uvjerena da ništa nije krivo u njenom stvaranju olimpijskih i svjetskih prvakinja.

- Sve radimo kako treba - odgovorila je.

Posljedice takvog treniranja u najosjetljivijoj dobi za djevojke su strašne. Medvjedeva je s 22 godine objavila kraj karijere zbog trajnog oštećenja leđa. Kostornaja se povukla zbog ozljede skočnog zgloba. I Aleksandru Trusovu muče ozljede, ali je u Pekingu, uz Ščerbakovu i Valievu.

Naličje olimpijske medalje, u slučaju ovih ruskih klizačica, doista nije sjajno, nego krvavo i bolno. A tomu se ne nazire kraj...

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Whisky Black 15.02.2022.

    'Trenerica pakla' jer joj je branila piti vodu? A sto reci onda o americkom treneru gimnasticarki Geddertu?

  • Krkan Krkanovski 13.02.2022.

    Ruskinje koje mogu skociti trostruki i cetverostruki skok ne zavrsavaju rano karijeru, primjer za to je Liza Tuktamisheva koja s 26 g. i dalje klize na natjecanjima, ali nije u top, posto skace samo trostruki, a ove mlade sve skacu cetverostruki flip.

  • Možemo 12.02.2022.

    Vi sve znate ne pisete gluposti

Komentiraj...
Vidi sve komentare