Obavijesti

Sport

Komentari 15

Valieva ima trenericu iz pakla! Zašto Ruskinje rano završavaju karijeru? 'Branila je piti vodu'

Valieva ima trenericu iz pakla! Zašto Ruskinje rano završavaju karijeru? 'Branila je piti vodu'
11

Ozljede, izgladnjivanje, anoreksija nisu neobične u radu mladih ruskih klizačica s Eteri Tutberidze. Ona trenira i Kamilu Valievu, zvijezdu Igara u Pekingu koja je pod istragom zbog dopinga

VIDEO

Trimetazidin, lijek za liječenje angine koji pomaže u jačanju protoka krvi, a time može i poboljšati sportske rezultate, razlog je zbog kojega je mlada ruska klizačica Kamila Valieva (15) pod istragom usred Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Pozitivan nalaz na zabranjenu supstancu, od uzorka koji su joj uzeli još u prosincu, stigao je dan nakon što su Rusi osvojili zlato u momčadskom natjecanju u Kini, a Valieva impresionirala svijet prvim četverostrukim axelom na Igrama.

POGLEDAJTE VIDEO: Leona Popović iz Pekinga

Pokretanje videa...

Leona Popović iz Pekinga VIDEO

Sportski arbitražni sud (CAS) do utorka, kad je na rasporedu pojedinačno natjecanje klizačica, mora odlučiti o sudbini Valieve, kojoj je Ruska antidopinška agencija skinula zabranu, ali na to su se žalili Međunarodni olimpijski odbor i Svjetska antidopinška agencija.

Olakotna okolnost za Valievu njene su godine. Naime, maloljetnici, prema antidopinškom kodeksu, mogu proći i samo s običnom opomenom, a istražit će se i njena trenerica kao odgovorna za karijeru. Vidjet će i odgovornost liječničkog tima. Kad se odlučuje o sankcijama za dopingirane punoljetne sportaše, to inače nije slučaj.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kliže Valieva

Tko je trenerica Kamile Valieve?

Eteri Tutberidze (47), bivša ruska klizačica gruzijsko-rusko-armenskog porijekla, trenerica je Kamile Valieve. Nju bi mogli kazniti utvrde li njenu odgovornost oko uzimanja zabranjenog lijeka. Kamila je na treningu u petak u njenom zagrljaju tražila utjehu. Nije joj bilo svejedno zbog toga što bi mogla biti izbačena s Igara.

Eteri je u Teksasu u SAD-u počela s trenerskim poslom, a onda se preselila u Moskvu i u školi Sambo 70 radila sa Sergejem Dudakovim (52), osvajačem zagrebačke Zlatne piruete 1989., i koreografom Danilom Gleihengauzom (30).

Figure Skating - Training

Polina Šlepen (26) prva je radila s Eteri i ostvarivala odlične rezultate na juniorskim natjecanjima, no morala se povući već s 19 godina zbog ozljede skočnog zgloba.

Učenice Valievine trenerice bile su i olimpijska prvakinja Julija Lipnitskaja (23), dvostruka svjetska prvakinja i srebrna s Igara Jevgenija Medvjedeva (22), olimpijska i svjetska prvakinja Alina Zagitova (19) i Ana Ščerbakova (17), također zlatna na Svjetskom prvenstvu.

Baš je četverostruki axel zaštitni znak Tutberidze, a to je potez koji jako opterećuje kralježnicu, zbog čega ga djevojke teško mogu izvesti nakon što im se tijelo sasvim razvije. Nije čudo što su mnoge Ruskinje prije sredine 20-ih godina već objesile klizaljke o klin.

Figure Skating - Training

Hrana u prahu i voda u tragovima

Ruska trenerica zato ima naviku raditi s djevojkama koje tek ulaze u pubertet i dok im je tijelo dovoljno savitljivo za zahtjevne pokrete. Tutberidze traži od svojih učenica veliku disciplinu kad je u pitanju prehrana. Više kilograma, teže ćeš skočiti, njena je mantra.

Julija Lipnitskaja priznala je da je zbog njenog režima otišla u anoreksiju.

- Drago mi je što je Julija mogla izdržati samo na hranjivim sastojcima u prahu - kazala je Tutberidze.

- Pohvalio sam Anu Ščerbakovu jer je mogla pojesti dva škampa za obrok i rekla da je sita. A neke druge djevojke bile su opsjednute hranom - rekao je koreograf Gleihengauz.

Figure Skating - Training

Alina Zagitova svjedočila je o kakvom se izgladnjivanju radilo dok je surađivala s Tutberidze.

- Tijekom olimpijske sezone nismo smjeli piti puno vode, samo isprati usta, a ostatak ispljunuti - govorila je.

Tutberidze je uvjerena da ništa nije krivo u njenom stvaranju olimpijskih i svjetskih prvakinja.

- Sve radimo kako treba - odgovorila je.

Posljedice takvog treniranja u najosjetljivijoj dobi za djevojke su strašne. Medvjedeva je s 22 godine objavila kraj karijere zbog trajnog oštećenja leđa. Kostornaja se povukla zbog ozljede skočnog zgloba. I Aleksandru Trusovu muče ozljede, ali je u Pekingu, uz Ščerbakovu i Valievu.

Naličje olimpijske medalje, u slučaju ovih ruskih klizačica, doista nije sjajno, nego krvavo i bolno. A tomu se ne nazire kraj...

Figure Skating - Training
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis
I TO PO DRUGI PUT U ŽIVOTU

Bizarna nezgoda na ZOI: Fincu se na minus 17 smrznuo penis

Utrka je s 50 kilometara skraćena na 30 zbog vrlo nepovoljnih uvjeta u Pekingu. Temperatura je bila minus 17, ali je zbog hladnog vjetra pravi osjećaj bio još hladniji

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači
ZOI U PEKINGU

Malec zadnjeg dana 52.: Tijelo mi se smrzlo, vjetar nikad jači

Uvjeti su bili ekstremno teški, vjetar nikad nije bio jači. Sretna sam što sam završila utrku, za mene je bilo čak i bolje nego što sam očekivala, rekla je Vedrana Malec
Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?
SVE NA JEDNOM MJESTU

Kad će nastupiti Hrvati, kako su prošli, gdje gledati Zimske igre?

Olimpijci su se u Pekingu borili za 109 setova medalja u 15 sportova. Najjači hrvatski adut bio je Filip Zubčić nije osvojio medalju. Imali smo predstavnike i u snowboardu, skijaškom trčanju i brzom klizanju