To je to što me zanima!

Veliko otkriće lovca na planete: Pronašao novu Super-Zemlju!

Tek u travnju su lansirali TESS u svemir, a novi satelit koji lovi planete već ima nekoliko planeta na listi kandidata koje treba potvrditi. Među njima je i Super-Zemlja udaljena 60 svjetlosnih godina
Vidi originalni članak

TESS je najnoviji lovac na planete kojeg je NASA u travnju lansirala u svemir, a već se pohvalio i prvim planetom kojeg su otkrili.

POSLJEDNJE PRIPREME Kepler su poslali u san, ali Tess je spremna za lov na planete

NASA je u ponedjeljak objavila fotografiju južnog neba na kojoj se vide stotine tisuća zvijezda koje će kasnije analizirati i tražiti znakove prolaska planeta ispred njih. Radi se o prvoj fotografiji koju su snimili sa sve četiri kamere na satelitu, a koja prikazuje područje koje će analizirati. No to je bilo samo zagrijavanje. 

Sada je otkriveno i kako su na arXivu podijelili nacrt rada o prvom planetu kojeg je otkrio TESS. Radi se o Super-Zemlji koja se nalazi u orbiti zvijezde Pi Mensae, udaljene 60 svjetlosnih godina. NASA je na Twitteru potvrdila da otkriće novog kandidata na listi planeta. Inače, planet svoju zvijezdu okruži za 6,3 dana, a njegovo otkriće sada čeka dodatne provjere i potvrde. 

No, ta Super-Zemlja nije sama. Kraj nje se nalazi i divovski planet koji je 10-ak puta veći od Jupitera i njemu treba 2100 dana da napravi krug oko zvijezde. 

POTRAGA MEĐU ZVIJEZDAMA Nova NASA-ina nada: Sonda će u svemiru loviti 'male zelene'

Drugi rad koji je objavljen u srijedu navodi i još jedno otkriće. Radi se o zvijezdi LHS 3844 koja je udaljena 49 svjetlosnih godina. Planet je dobio oznaku LHS 3844b i svoju zvijezdu okruži za samo 11 sati, prenosi CNet.

Idi na 24sata

Komentari 213

  • srletron 25.09.2018.

    ne znam za brzinu svjetlosti, jer sve mi je to sa svjetlosnom brzinom malo čudno. no znate da se sad već postoji WARP tehnologija, no još uvijek je na papiru i planira se to prenijeti na praksu.

  • nerminius 21.09.2018.

    Gledajući komentare nekad si mislim kako su neki ljudi uopće prošli osnovnu školu. Kako je moguće proći u viši stupanj školovanja a da se nije usvojilo znanje najelementarnije fizike.

  • Boban69 20.09.2018.

    Sa svakom sam novom obavjesti o potrazi za novim planetom, uvjereniji da smo mi ustvari “terminatori” koji se sele s planeta na planet, a o kojim istrebljivačima snimamo (mi, ljudska rasa) negdje iz podsvesti filmaša scenarije iz budućnosti, što nam se dokazuje svakim danom novim stvarima koje smo prije 30 godina vidjali samo u kinima. Dovoljno je spomenuti koliko smo zivotinjskih vrsta nepovratno uništili, o biljnim da de pišem. Sada je došlo vrijeme da počnemo razmišljati da se maknemo i počnemo uništavati neki drugi planet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare