To je to što me zanima!

Hrvatska: Učenici od 11 do 15 sve više su na internetu, puše

Provedeno je međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika, u koje je uključena i Hrvatska. Istraživanje je uključivalo prehrambene navike, debljinu, pušenje, alkohol...
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Bravo, Hrvatska: Palčići dobili 5,4 mil kn, stiže 14 inkubatora!

Provedeno je međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom – Regionalnim uredom za Europu, u 50 zemalja i regija Europe i Sjeverne Amerike, uključujući Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO: djeca migranti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istraživanje je posljednji put provedeno 2018. godine u 45 zemalja kada je globalno anketirano 227.441 učenika, a od toga 5169 učenika i učenica iz Hrvatske. Uključeni su učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Objavljena je međunarodna publikacija koja po prvi put prikazuje cjelovite podatke za 2018. godinu za sve zemlje uključene u istraživanje te naša nacionalna publikacija sa podacima o zdravstvenom ponašanju učenika (pranje zubi, prehrambene navike, tjelesna aktivnost ,debljina), ponašanju rizičnom za zdravlje i sigurnost (vršnjačko zlostavljanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, rizična seksualna ponašanja), društvenom okruženju s naglaskom na školu, obitelj i vršnjake, komunikaciji putem modernih tehnologija te njihov utjecaj na učenike.

WHO UPOZORAVA: Mentalni problemi u porastu među europskim adolescentima

Na međunarodnoj razini zamijećen je porast rizika u mentalnom zdravlju, porast opterećenja škole te smanjenje udjela učenika koji jako vole školu, porast upotrebe digitalne tehnologije, rizičnog ponašanja, nepravilna prehrana, pušenje i pijenje alkohola.

U Hrvatskoj možemo biti zadovoljni

Hrvatska je sedma zemlja po redu kod učenika u dobi od 11 i 15 godina te šesta kod učenika u dobi od 13 godina sa procjenom odličnog zdravlja.

Što se tiče tjelesne mase, postoji samo pet zemalja s nižim udjelom učenika s premalom tjelesnom masom u dobi od 11 godina, tri zemlje u dobi od 13 godina te četiri zemlje u dobi od 15 godina.

Na skali zemalja sudionica, 2014. godine Hrvatska je bila na pretposljednjem mjestu prema broju petnaestogodišnjaka koji su imali spolni odnos. Prema podatcima iz 2018. godine, u devet zemalja je bilo manje učenika koji su odgovorili da su imali spolne odnose prije nego u Hrvatskoj.

Alkohol i pušenje: Zabrinjavajuće, ali bolje nego 2014. godine

U 2018. godini Hrvatska je i dalje iznad prosjeka u pogledu konzumiranja alkohola, ali više nije u samom vrhu među vodećim zemljama. Ipak, postoje zabrinjavajući rezultati. Učenici u dobi od 13 godina su 11. po konzumiranju alkohola tijekom života, a 12. po konzumiranju alkohola u posljednjih 30 dana. Učenici u sve tri dobne skupine su trinaesti ili četrnaesti po odgovorima kako su bili pijani dva ili više puta u životu, a učenici u dobi od 15 godina su dvanaesti po odgovorima kako su bili pijani u posljednjih 30 dana.

Pušenje je i dalje vrlo često među učenicima. Prema podacima o pušenja cigareta u posljednjih 30 dana, Hrvatska je na 9 mjestu kod učenika u dobi od 13 godina te na iznimno visokom 4 kod učenika u dobi od 15 godina. Što se tiče pušenja tijekom života, naša zemlja je na 12 mjestu kod učenika u dobi od 11 godina, deveta kod učenika u dobi od 13 godina te sedma kod učenika u dobi od 15 godina.

Pokazatelji nad kojima se trebamo zamisliti

Zabrinjavajući su podaci kako je kod učenika u dobi od 13 godina, 2014. godine Hrvatska  bila na pretposljednjem mjestu, a 2018. je na posljednjem mjestu s najnižim udjelom učenika koji su odgovorili kako jako vole školu.

Hrvatska je deseta zemlja po redu kod učenika u dobi od 13 godina prema udjelu učenika koji su prijavili maltretiranje drugih barem dva ili tri puta u posljednjih nekoliko mjeseci.

U dobi od 13 godina, naša zemlja je osma zemlja s najvećim udjelom učenika koji su barem jednom u posljednjih nekoliko mjeseci slali zlobne instant poruke, objave, e-poštu ili tekstualne poruke.

Hrvatska je trinaesta zemlja s problematičnom upotrebom društvenih medija kod učenika u dobi od 11 godina, petnaesta kod učenika u dobi od 13 godina te jedanaesta kod učenika u dobi od 15 godina.

UČITELJICA 21. STOLJEĆA: 'Djeca nisu za strogoću, mnogo bolje uče kad mogu birati sami'

Djeca sve manje doručkuju i sve manje konzumiraju voće. Također postoje loši rezultati vezani za konzumiranje povrća: šesti smo po redu sa najmanjom dnevnom konzumacijom povrća u dobi od 11 godina, deveti u dobi od 13 godina, a najgori na ljestvici u dobi od 15 godina.

Hrvatska je pri dnu ljestvice po podacima o korištenje kondoma i kontracepcijskih pilula. U sedam zemalja manji je udio učenika koji su prijavili da su oni ili njihovi partneri koristili kondom prilikom posljednjeg seksualnog odnosa, a u osam zemalja manji udio učenika koji su prijavili da su oni ili njihovi partneri koristili kontracepcijske pilule.

Velika je važnost ovog istraživanja što ono pokazuje gdje smo u odnosu na druge zemlje pa je potrebno posebnu pozornost usmjeriti na pokazatelje po kojima je Hrvatska u odnosu na druge zemlje pri vrhu ili pri dnu. To su pokazatelji s kojima trebamo biti zadovoljni te na njima graditi strategije zaštite i unaprjeđenja zdravlja djece i mladih ili pak područja života i zdravlja djece i mladih koja zahtijevaju povećani oprez i skrb društva u cjelini. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Od proizvođača do nositelja - životni ciklus maske za lice

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL SA DEANOM KOTIGOM:

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 19.05.2020.

    Mi ko roditelji slabo odgajamo svoju djecu na ispravan nacin, a djeca ko djeca, samo povod u drustvu i eto ti ga sve i svasta. Znaju da ga mati i otac nece ni skuzit jer su optereceni drugim stvarima, i tako to ide.... ne svida mi se to nist... miljama daleko od onog zivota tj djetinjstva kakvo sam imala... a sto dalje ide, mislim da je golemi problem i to sto se roditelji ne znaju ni postavit na odredene cirkuse.... e aloo sa 11 god zapalit cigaretu, sa 15 vec probati seks, ma nije dobro ....

  • Mthesecond 19.05.2020.

    Ajde cigarete,to se moze nekako prezvakati,ali kad vidis da se mlade cure odaju alkoholu,da piju i jos se hvale s tim,s pijankama,dogovaraju pijanke to je vec losa stvar..I na to ih poticu pjesme,glazba koju slusaju,kroz svaki narodnjak se slavi,promovira,neko alkoholno pice,ne znam tipa "votka i dzin,to je sada in","ja pijem na eks",i evo sad I ona Senida poziva na neku pijanku kroz svoju pjesmu i svi mladi navuceni na te pjesme,u glavi im odzvanjaju ti stihovi,ko prijedlozi za narudzbu u nekom klubu :))) Cista navlakusa na alkohol kroz tu glazbu,glazba koja potice na alkoholizam :))) I zapitas se kamo ide ovo drustvo,ovaj svijet..A znamo da na mladima svijet ostaje :)) Lose nam se sprema 😃

  • purgerica prva 19.05.2020.

    Evo ga, tu je u kod nas, hikikomori! Sve globalno planirano.

Komentiraj...
Vidi sve komentare