Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Mentalni problemi u porastu među europskim adolescentima

Mentalni problemi sve su učestaliji kod mladih Europljana u dobi od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je u utorak objavio europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Foto: dreamstime
2 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Grčka otvorila Akropolu i još oko 200 arheoloških nalazišta

Provedeno istraživanje usmjerilo se na zdravlje i socijalno ponašanje školske djece starosti 11,13 i 15 godina iz 45 zemalja, objavio je WHO. Ono pokazuje da mentalno zdravlje u mnogim zemljama između 2014. i 2018. godine bilježi opadanje .

Razina mentalnog zdravlja opada s odrastanjem djece, pokazuje studija, koja posebno ističe da su u opasnosti djevojčice. Jedan od četiri adolescenta navodi da osjeća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput tjedno, navodi WHO.

- Povećanje broja dječaka i djevojčica diljem Europe koji svjedoče o lošem mentalnom zdravlju, osjećajući se loše, nervozno i iritirano, zabrinjavajuće je za sve nas - komentirao je regionalni direktor WHO-a za Europu dr. Hans Henri P. Kluge. 

Kluge je kazao da će se lak pristup službama koje se bave mentalnim zdravljem isplatiti trostruko, "zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim dobicima za današnje adolescente, sutrašnje odrasle i buduće generacije".

MALI LJUDI VELIKA SRCA Bravo, Hrvatska: Palčići dobili 5,4 mil kn, stiže 14 inkubatora!

Istraživanje je provedeno pri Sveučilištu Glasgow u Škotskoj, a obuhvatilo je 220.000 školske djece iz Europe i Kanade. 

U trećini zemalja povećao se broj onih koji osjećaju pritisak školskih obveza. Više od jedne desetine ispitanih prijavilo je da je bilo žrtvom bulinga na društvenim mrežama tijekom dva mjeseca uoči ispitivanja.   

 Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Vjeverica kao kućni ljubimac: TinTin ne napušta vlasnika

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message