Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
8 komentara

Hrvatska: Učenici od 11 do 15 sve više su na internetu, puše

Provedeno je međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika, u koje je uključena i Hrvatska. Istraživanje je uključivalo prehrambene navike, debljinu, pušenje, alkohol...

Tired boy sleeping during lesson at school
Foto: Petro Feketa
8 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Bravo, Hrvatska: Palčići dobili 5,4 mil kn, stiže 14 inkubatora!

Provedeno je međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom – Regionalnim uredom za Europu, u 50 zemalja i regija Europe i Sjeverne Amerike, uključujući Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO: djeca migranti

Istraživanje je posljednji put provedeno 2018. godine u 45 zemalja kada je globalno anketirano 227.441 učenika, a od toga 5169 učenika i učenica iz Hrvatske. Uključeni su učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Objavljena je međunarodna publikacija koja po prvi put prikazuje cjelovite podatke za 2018. godinu za sve zemlje uključene u istraživanje te naša nacionalna publikacija sa podacima o zdravstvenom ponašanju učenika (pranje zubi, prehrambene navike, tjelesna aktivnost ,debljina), ponašanju rizičnom za zdravlje i sigurnost (vršnjačko zlostavljanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, rizična seksualna ponašanja), društvenom okruženju s naglaskom na školu, obitelj i vršnjake, komunikaciji putem modernih tehnologija te njihov utjecaj na učenike.

WHO UPOZORAVA: Mentalni problemi u porastu među europskim adolescentima

Na međunarodnoj razini zamijećen je porast rizika u mentalnom zdravlju, porast opterećenja škole te smanjenje udjela učenika koji jako vole školu, porast upotrebe digitalne tehnologije, rizičnog ponašanja, nepravilna prehrana, pušenje i pijenje alkohola.

U Hrvatskoj možemo biti zadovoljni

Hrvatska je sedma zemlja po redu kod učenika u dobi od 11 i 15 godina te šesta kod učenika u dobi od 13 godina sa procjenom odličnog zdravlja.

Što se tiče tjelesne mase, postoji samo pet zemalja s nižim udjelom učenika s premalom tjelesnom masom u dobi od 11 godina, tri zemlje u dobi od 13 godina te četiri zemlje u dobi od 15 godina.

Foto: Dreamstime

Na skali zemalja sudionica, 2014. godine Hrvatska je bila na pretposljednjem mjestu prema broju petnaestogodišnjaka koji su imali spolni odnos. Prema podatcima iz 2018. godine, u devet zemalja je bilo manje učenika koji su odgovorili da su imali spolne odnose prije nego u Hrvatskoj.

Alkohol i pušenje: Zabrinjavajuće, ali bolje nego 2014. godine

U 2018. godini Hrvatska je i dalje iznad prosjeka u pogledu konzumiranja alkohola, ali više nije u samom vrhu među vodećim zemljama. Ipak, postoje zabrinjavajući rezultati. Učenici u dobi od 13 godina su 11. po konzumiranju alkohola tijekom života, a 12. po konzumiranju alkohola u posljednjih 30 dana. Učenici u sve tri dobne skupine su trinaesti ili četrnaesti po odgovorima kako su bili pijani dva ili više puta u životu, a učenici u dobi od 15 godina su dvanaesti po odgovorima kako su bili pijani u posljednjih 30 dana.

Group Of Teenagers Smoking | Autor: Machine Headz Foto: Machine Headz

Pušenje je i dalje vrlo često među učenicima. Prema podacima o pušenja cigareta u posljednjih 30 dana, Hrvatska je na 9 mjestu kod učenika u dobi od 13 godina te na iznimno visokom 4 kod učenika u dobi od 15 godina. Što se tiče pušenja tijekom života, naša zemlja je na 12 mjestu kod učenika u dobi od 11 godina, deveta kod učenika u dobi od 13 godina te sedma kod učenika u dobi od 15 godina.

Pokazatelji nad kojima se trebamo zamisliti

Zabrinjavajući su podaci kako je kod učenika u dobi od 13 godina, 2014. godine Hrvatska  bila na pretposljednjem mjestu, a 2018. je na posljednjem mjestu s najnižim udjelom učenika koji su odgovorili kako jako vole školu.

Hrvatska je deseta zemlja po redu kod učenika u dobi od 13 godina prema udjelu učenika koji su prijavili maltretiranje drugih barem dva ili tri puta u posljednjih nekoliko mjeseci.

Foto: DREAMSTIME

U dobi od 13 godina, naša zemlja je osma zemlja s najvećim udjelom učenika koji su barem jednom u posljednjih nekoliko mjeseci slali zlobne instant poruke, objave, e-poštu ili tekstualne poruke.

Hrvatska je trinaesta zemlja s problematičnom upotrebom društvenih medija kod učenika u dobi od 11 godina, petnaesta kod učenika u dobi od 13 godina te jedanaesta kod učenika u dobi od 15 godina.

UČITELJICA 21. STOLJEĆA: 'Djeca nisu za strogoću, mnogo bolje uče kad mogu birati sami'

Djeca sve manje doručkuju i sve manje konzumiraju voće. Također postoje loši rezultati vezani za konzumiranje povrća: šesti smo po redu sa najmanjom dnevnom konzumacijom povrća u dobi od 11 godina, deveti u dobi od 13 godina, a najgori na ljestvici u dobi od 15 godina.

Foto: Dreamstime

Hrvatska je pri dnu ljestvice po podacima o korištenje kondoma i kontracepcijskih pilula. U sedam zemalja manji je udio učenika koji su prijavili da su oni ili njihovi partneri koristili kondom prilikom posljednjeg seksualnog odnosa, a u osam zemalja manji udio učenika koji su prijavili da su oni ili njihovi partneri koristili kontracepcijske pilule.

Velika je važnost ovog istraživanja što ono pokazuje gdje smo u odnosu na druge zemlje pa je potrebno posebnu pozornost usmjeriti na pokazatelje po kojima je Hrvatska u odnosu na druge zemlje pri vrhu ili pri dnu. To su pokazatelji s kojima trebamo biti zadovoljni te na njima graditi strategije zaštite i unaprjeđenja zdravlja djece i mladih ili pak područja života i zdravlja djece i mladih koja zahtijevaju povećani oprez i skrb društva u cjelini. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Od proizvođača do nositelja - životni ciklus maske za lice

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL SA DEANOM KOTIGOM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message