To je to što me zanima!

Želite imati seksi guzu i trbuh? Svaki dan trebate raditi plank

Ova kompleksna vježba uključuje gotovo sve mišićne skupine i razvija stabilnost cijelog tijela. Za manje od mjesec dana daje isklesane trbušnjake, učvršćuje leđa, noge, ruke..
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Trčanje i bicikliranje - razmak od 4, a oni koji jure 20 metara!

Ova kompleksna vježba uključuje gotovo sve mišićne skupine i razvija stabilnost cijelog tijela. Plank spada u statičnu kontrakciju mišića, gdje se mišić ne skraćuje ni ne izdužuje, nego se radi na statičnoj snazi.

Plank možete raditi svaki dan, nakon razgibavanja vježbajući jogu i to tako da svakih tri, do četiri dana produljite vrijeme izdržaja. Tako mišići postupno jačaju, osobito mišići trbuha i donjeg dijela leđa te se poboljšava stabilnost ramenog zgloba.

PREPORUKA HZJZ-A Život u zgradama: Zajedničke prostore treba čistiti svaki dan

Također, kontrakcija mišića stražnjice i nogu stabilizirat će kukove. Vježbanje planka razvit će mišićnu izdržljivost, poboljšati držanje te izravnati kralježnicu i ojačati mišiće cijelog tijela. Popularna “daska” ojačat će i lumbalni (donji) dio kralježnice koji nije povezan s drugim mišićima, a štiti cijelu kralježnicu i unutarnje organe. Već nakon tri do četiri tjedna primijetit ćete da ste snažniji te da lakše i kvalitetnije možete izvesti druge vježbe.

Kako biste ostali aktivni i ojačali druge mišiće, uz plank svakako radite i vježbe za jačanje nogu poput čučnjeva ili pak izađite u prirodu pa biciklirajte. Pri izvođenju je najbitnije da cijelo vrijeme svi mišići budu u kontrakciji, odnosno jako stisnuti te da tijelo bude stabilno. 

Osnovni plank položaj izvodi se na podlakticama ili dlanovima, ovisno o vašim mogućnostima. U oba slučaja treba pripaziti da laktovi ili zglobovi šaka budu točno ispod ramena. Izvodite li plank na dlanovima, onda ruke blago savijte u laktovima kako biste spriječili inverziju lakatnog zgloba, koja je posebice česta kod žena. Oslonite se na nožne prste, a noge raširite u širini kukova ili ih spojite, ovisno o vašoj snazi. Što su stopala bliže jedno drugom, to je vježba teža.

'PLAĆA' SJEDA ODMAH Mama plaća kćerkici čišćenje kuće s igračkama i slatkišima

Kod planka, cijelo tijelo mora biti u istoj ravnini, a vrat treba biti produžetak kralježnice. Pogled usmjerite prema podu i nemojte podizati glavu kako biste zaštitili vratnu kralježnicu. Učvrstite trbuh i stisnite stražnjicu jer ćete tako pridonijeti stabilnosti i spriječiti savijanje donjeg dijela leđa. Također, pripazite da ne đođe do propadanja u ramenom zglobu te na stabilnost lopatica. Patite li od ozljeda ramena, kuka ili koljena, posebno pripazite na te zglobove prilikom izvođenja popularne ''daske''.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ove tri navike mogu dodati do 10 godina života bez bolesti

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 30

  • nottonightjosephine 18.04.2020.

    Cemu zlocesti i ruzni komentari. Nasa joj estrada nije odgovarala, a u Americi se tesko gotovo nemoguce probiti, pogotovo, strankinji. I danas lijepa, pametna, privlacna,inteligentna zena. Respect.

  • Marta010 18.04.2020.

    ima jedna super aplikacija baš za žene, zove se Female Fitness, a skunula sam ju sa Huawei AppGallery, vježbe su prilagođene ženama ovisno o tome koji dio tijela želite ojačati i vježbati, uz to ima i savjeta o prehrani i pračenje napretka

  • Mthesecond 18.04.2020.

    Mi muskarci smo sretnici jer ne moramo raditi na tom necem,prolazi i pivski trbuh i guza koja prelazi gabarite,zene sve prihvacaju 😊 Daj sta das,sta imas..Haha..A s nase strane gledista kod njih sve mora biti tip top I tu se one moraju znojiti i znojiti da bi udovoljile muskom oku,da bi dobile prolaznu ocijenu :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare