To je to što me zanima!

Afrički misterij: Otporniji su na koronu? Imaju manje oboljelih i umrlih nego ostatak svijeta...

Dok se cijeli svijet bori protiv pandemije uzrokovane korona virusom, Afrika bilježi vrlo nisku stopu zaraze i smrtnosti.
Vidi originalni članak

Afrika, kontinent koji predstavlja 17% svjetske populacije, krajem srpnja bilježio je 5% globalnih slučajeva Covid-19 i 3% posto smrtnih slučajeva, prenosi Corriere della Sera.

Pogledajte video: Stanje kod nas nije bajno

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istražili afrički misterij

Ovaj misterij posebno je zaintrigirao tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su odlučili dodatno istražiti širenje zaraze u Keniji.

ISPITIVANJE U ZAGREBU HZJZ traži koronu u otpadnim vodama: Žarište mogu otkriti čak 7 dana prije prvih simptoma

Znanstvenici su analizom donatora krvi pokušali pronaći antitijela protiv virusa Covid-19 te su tom tehnikom uspjeli procijeniti stopu zaraze u zemlji.

Analiza se provela u cijeloj zemlji između travnja i lipnja, a obuhvatila je 3098 uzoraka krvi prikupljenih od darivatelja od dobi od 15 do 66 godina. Svaki je uzorak testiran na prisutnost imunoglobulina G i antitijela Covid-19.

Otkriveno je da je čak 4,3 % darivatelja krvi imalo antitijela protiv korona virusa. Također, analizom je potvrđeno da je postotak zaraze bio najveći u urbanim područjima, zarazom je najviše pogođena populacija od 15 do 44 godine, a najmanje ona između 45 i 64 godine. 

STANJE SVE GORE Ovaj mjesec zbog korone još 30 škola prešlo na online nastavu

Kako bi objasnili puno niže stope zaraze i smrtnosti u toj zemlji, mnogi su znanstvenici nagađali da je zdravstveni nadzor u toj zemlji prilično ograničen, a kao razlog navodili su i činjenicu da Kenija ima samo 3,9 % stanovništva starijeg od 65 godina, koje je inače najviše sklono zarazi korona virusom.

Uz sve navedeno, autori pretpostavljaju i mogućnost da je populacija u Keniji stvorila prirodni otpor na ovu vrstu infekcija, no to nisu uspjeli dokazati. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Umirovljenica 24.11.2020.

    Kaže stara narodna.......bumerang je fenomenalna stvar, koliko je puta baciš toliko ti se puta vraća.....pa temeljem toga.....koliko toga je bijeli svijet bacio na Afriku i tamošnje narode, toliko će mu se sad puta vratiti....a s druge strane možda je sve to Božja milost, jer ipak su mnogo godina bili gaženi, pljačkani, terorizirani, pa je sad valjda došlo njihovo vrijeme da malo uživaju.

  • Tamno_Crni 24.11.2020.

    Nemaju interneta i medija...

  • samoproglašena_antifukarica 24.11.2020.

    misterij?!?! mozda za one koji sebe nazivaju znanstvenicima, a onda odmah u nastavku porucuju "vjerujmo znanosti" i slusajmo nas pametne koji donosimo odluke iako, po vlastitom priznanju nemamo dovoljno znanja ni iskustva za donijeti autoritativnu odluku

Komentiraj...
Vidi sve komentare