To je to što me zanima!

Banožić za obrambenu pomoć koju šaljemo Ukrajini tvrdi da može opremiti 'četiri brigade'

I dok brojne zemlje EU objavljuju koliko i kakvo oružje šalju kao pomoć Ukrajini, za našu Vladu to je povjerljiv podatak. Radi se o vojnoj opremi vrijednoj 124 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Hrvatska je u ponedjeljak detaljnije predstavila paket mjera kojim će pomoći Ukrajini u ratnom užasu koji ih je zatekao. Tijekom izvanredne sjednice Vlade, saznali smo da ćemo u Ukrajinu poslati obrambenu pomoć vrijednu 124 milijuna kuna.

I dok brojne zemlje EU objavljuju koliko i kakvo oružje šalju kao pomoć Ukrajini, za našu Vladu to je povjerljiv podatak.

MARIĆ UŽIVO 'Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske'

Riječ je o zaštitnoj opremi i pješačkom naoružanju, a Ministar obrane Mario Banožić izvijestio kako uz zaštitnu opremu šaljemo 'velik broj' puškostrojnica i strojnica u kalibru kojeg je ukrajinska strana zatražila. Nije želio odgovoriti koliko oružja šaljemo, ali napominje: 

- Reći ću to ovako, četiri brigade se mogu opremiti - kazao je Banožić.

Na opasku da su brojne zemlje objavile količine oružja koje šalju, ministar uzvraća:

- Vidjeli ste dio opreme s kojim su izašli u javnost - rekao je.

PRATITE UŽIVO: 

Podsjetimo, Vlada je prošli tjedan donijela odluku da su spremni 10 hrvatskih vojnika poslati u NATO snage za brzi odgovor, a Banožić je kazao kako će još jedna odluka biti i ovaj tjedan na sjednici Vlade.

- Mi smo deklarirali broj, oni zasad ostaju u Hrvatskoj, ali po uputu zapovjednika oni će biti upućeni u misiju ili operaciju, mi težimo da to bude što bliže kući. Oni su deklarirani i ostaju u RH, a bit će upućeni u države članice NATO-a, a nikako izvan nje - rekao je.

>>> Zbivanja iz rata u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Sve je po proceduri?

Na pitanje je li to usklađeno s vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga, odgovorio je kako su sve procedure koje se rade već poznate.

- Mi donosimo odluku na Vladi, Vlada ide uz potrebne suglasnosti prema predsjedniku RH i prema Saboru, koji donosi odluku i nakon toga se prema naredbi upućuju snage tamo gdje bude deklarirano - kazao je.

SJEDNICA U TIJEKU Plenković o Ukrajini: 'Šaljemo zaštitnu opremu i oružje vrijedno 124 milijuna kuna'

Na pitanje kakvo je stanje u pričuvi HV-a, s obzirom na stanje u regiji, uzvratio je:

- Ne samo da se prati stanje u Ukrajini nego i u regiji. Na temelju obavještajnih podataka idemo s određenim podizanjem stupnjeva zaštite vojnih objekata i tako se pripremamo za izazov - poručio je ministar obrane. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • vinja 01.03.2022.

    Umjesto da se sve zemlje uključe u traženje najboljih diplomatskih načina rješavanja ovog sukoba oni šalju oružje, pa neka se istrebljuju. Čemu onda skupa diplomacija koja nije u stanju na vrijeme sagledati probleme i rješavati ih i startu, nego se čeka da proradi oružje. A onda natjecanje, tko će više pobiti. To je sramota, jad i bijeda ljudskih mozgova.

  • Nalla 01.03.2022.

    Aha...tak znači...šaljemo oružje...a naša vojska je ionak slaba, vojnici imaju opremu još od jugovojske....eh da su srbi pametni sad bi nas mogli osvojiti za par dana....bravo za Plenkija...

  • tinna123 01.03.2022.

    Kuda ovo točno sve vodi?blago nama sa ovim idijotima...posljedice potresa nisu mogli obnoviti a ne da zaštite nas narod,zna se ko će ih štit mu sami.

Komentiraj...
Vidi sve komentare