To je to što me zanima!

Britanija do kraja svibnja odobrila plaćanje ruskog plina za EU preko Gazprombanke

Dokument ne precizira koja je kompanija zatražila dozvolu za rad s ruskom bankom, sankcioniranom u Britaniji, ali ne i u EU
Vidi originalni članak

Britanija je do kraja svibnja omogućila plaćanje plina namijenjenog Europskoj uniji u transakcijama s ruskom Gazprombankom i njezinim podružnicama, pokazuje dokument ministarstva financija.

Dozvola dopušta fizičkim i pravnim osobama nastavak plaćanja prema ugovorima koji su počeli do 21. travnja i radnje poput otvaranja i zatvaranja bankovnih računa za potrebe takvih plaćanja, pokazuje dokument objavljen na internetu.

Dokument ne precizira koja je kompanija zatražila dozvolu za rad s ruskom bankom, sankcioniranom u Britaniji, ali ne i u EU.

NOVA TAKTIKA? Dužnosnici za energetiku: Ukrajina želi biti glavna ruta za transport ruskog plina u Europu

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je krajem ožujka da "neprijateljske" zemlje od početka travnja ruski plin moraju plaćati preko Gazprombanke koja uplaćene devize prodaje na dražbi i doznačuje prihod u rubljima dobavljaču plina.

"Neprijateljske" zemlje uključuju članice EU-a, Britaniju, SAD, Švicarsku i ostale zemlje koje su Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu uvele sankcije, blokiravši ruskim bankama pristup međunarodnom sustavu plaćanja.

Europska komisija ocijenila je u internoj, tehničkoj bilješci, objavljenoj sredinom travnja, da bi kupci iz EU-a prihvaćanjem tog mehanizma izgubili kontrolu nad novcem i u konačnici prekršili sankcije.

NE ŽELE EMBARGO Mađarska želi znati detalje o ruskim sankcijama: 'Zanima nas postoji li alternativa za plin'

Postupak bi u cijelosti nadzirala Rusija, a europske kompanije izgubile bi u trenutku plaćanja kontrolu nad novcem, što znači nepredvidive dodatne troškove, utvrdila je Komisija u bilješci u koju je Reuters dobio uvid.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio je u petak u odvojenom priopćenju da britanska odluka o izdavanju dozvole Gazprombanku za plaćanja do kraja svibnja nije promijenila ruske planove o plaćanju plina u rubljima.

Svi rokovi za plaćanja navedeni su u predsjedničkoj uredbi s kraja ožujka i kupci moraju podmirivati obaveze u skladu s tom uredbom, naglasio je Peskov.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Početkom tjedna glasnogovornik Kremlja rekao je da "neprijateljske" zemlje još imaju vremena prijeći na plaćanje u rubljima obaveza koje dospijevaju u svibnju.

ODLUČILI SU Italija više neće kupovati ruski plin iz moralnih razloga

Idi na 24sata

Komentari 6

  • nisam ja ništa 23.04.2022.

    Neka si uvedu sankcije, pa žive malo bez ruske nafte i plina. 🤭

  • Tko laže taj i krade 22.04.2022.

    Čitaš i NE vjeruješ ! Svaki komentar suvišan 

  • 22.04.2022.

    Sta britanija odlucuju hoce li eu dobivati plin od rusa

Komentiraj...
Vidi sve komentare