News

Komentari 6

Britanija do kraja svibnja odobrila plaćanje ruskog plina za EU preko Gazprombanke

Britanija do kraja svibnja odobrila plaćanje ruskog plina za EU preko Gazprombanke

Dokument ne precizira koja je kompanija zatražila dozvolu za rad s ruskom bankom, sankcioniranom u Britaniji, ali ne i u EU

Britanija je do kraja svibnja omogućila plaćanje plina namijenjenog Europskoj uniji u transakcijama s ruskom Gazprombankom i njezinim podružnicama, pokazuje dokument ministarstva financija.

Dozvola dopušta fizičkim i pravnim osobama nastavak plaćanja prema ugovorima koji su počeli do 21. travnja i radnje poput otvaranja i zatvaranja bankovnih računa za potrebe takvih plaćanja, pokazuje dokument objavljen na internetu.

Dokument ne precizira koja je kompanija zatražila dozvolu za rad s ruskom bankom, sankcioniranom u Britaniji, ali ne i u EU.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je krajem ožujka da "neprijateljske" zemlje od početka travnja ruski plin moraju plaćati preko Gazprombanke koja uplaćene devize prodaje na dražbi i doznačuje prihod u rubljima dobavljaču plina.

"Neprijateljske" zemlje uključuju članice EU-a, Britaniju, SAD, Švicarsku i ostale zemlje koje su Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu uvele sankcije, blokiravši ruskim bankama pristup međunarodnom sustavu plaćanja.

Europska komisija ocijenila je u internoj, tehničkoj bilješci, objavljenoj sredinom travnja, da bi kupci iz EU-a prihvaćanjem tog mehanizma izgubili kontrolu nad novcem i u konačnici prekršili sankcije.

Postupak bi u cijelosti nadzirala Rusija, a europske kompanije izgubile bi u trenutku plaćanja kontrolu nad novcem, što znači nepredvidive dodatne troškove, utvrdila je Komisija u bilješci u koju je Reuters dobio uvid.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio je u petak u odvojenom priopćenju da britanska odluka o izdavanju dozvole Gazprombanku za plaćanja do kraja svibnja nije promijenila ruske planove o plaćanju plina u rubljima.

Svi rokovi za plaćanja navedeni su u predsjedničkoj uredbi s kraja ožujka i kupci moraju podmirivati obaveze u skladu s tom uredbom, naglasio je Peskov.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Početkom tjedna glasnogovornik Kremlja rekao je da "neprijateljske" zemlje još imaju vremena prijeći na plaćanje u rubljima obaveza koje dospijevaju u svibnju.

Najčitaniji članci