To je to što me zanima!

Đikić predlaže uvođenje kazni: 'Uvele su ih zemlje EU i izrazito su važne u današnjoj situaciji'

Uz podršku, želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkoviću da budemo što uspješniji u primjeni ovih mjera i da gledamo ipak malo dalje u budućnost nego samo 4 tjedna, napisao je Đikić u pismu
Vidi originalni članak

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za novinare predstavio nove mjere koje stupaju na snagu u petak u ponoć i vrijedit će do 21. prosinca, o svemu se oglasio i znanstvenik Ivan Đikić. Pozdravio je strože mjere, ali predložio Plenkoviću i neke dodatne, dugoročnije mjere, javlja N1

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti. 

"Predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije. Premijer, Vlada RH i Stožer će imati moju stručnu podršku u provođenju istih.

Pružit ću i stručnu pomoć u komunikaciji pravilnih mjera prema građanima. Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH.

ZNANSTVENIK IVAN ĐIKIĆ Apel Plenkoviću: 'Očekujem od njega da preuzme odgovornost'

Važno je da se mjere mogu mijenjati, postajati strože, ali i blaže, s obzirom na točne podatke koje ćemo prikupljati s vremenom u svim županijama.

Uz podršku, želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkoviću da budemo što uspješniji u primjeni ovih mjera i da gledamo ipak malo dalje u budućnost nego samo 4 tjedna:

1. Točni podaci i jasni parametri

Ponavljanje opisnih političkih fraza (trenda rasta, pad trendova, dinamika zaraze) nisu dovoljni za građane u ovoj kriznoj situaciji.
Apelirao bih na premijera Vlade RH i Stožer da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji će biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna.
Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Mi trebamo spustiti taj broj ispod 200 na 100.000 što prije, a pred Božić cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi moramo znati koje dodatne mjere ćemo poduzimati.

MOŽE ŠTO HOĆE Kako se Plenkovićeva Hrvatska pretvorila u zemlju bez opozicije

2. Testiranje

Neophodno je povećati broj testiranja jer nam je to najvažniji podatak da možemo mjeriti učinak mjera.
Današnji postotak pozitivnih na testiranju je 35%. Taj broj moramo spustiti ispod 15%, a poželjno ispod 5%. To se može postići jedino povećanim brojem testiranja. Neophodno je najmanje 20.000 testiranja tjednog dnevnog prosjeka, a i više dok ne padnemo ispod 15% pozitivnih.

3. Kazne

Obavezno je uvođenje adekvatnih i točno definiranih kazni za sve koji krše mjere. To nije pitanje političkog interesa nego praktične potrebe građana. Određeni broj neodgovornih pojedinaca, uključujući i političare ignoriraju mjere i dovode do urušavanja djelotvornosti mjera i oštećenja zdravlja građana RH. Kazne su uvele brojne zemlje EU-a i izrazito su važne u današnjoj situaciji u Hrvatskoj.

KUPILI SMO NAJSLABIJE CJEPIVO Đikić: "Velika je razlika od 20 posto po pitanju učinkovitosti, ne znam kako su to računali..."

4. Iskrenost u javnoj komunikaciji

S osobne strane, ne kao stručnjak, nego kao obični građanin RH, nadao sam se čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike od strane premijera za sadašnju situaciju i ovaj ogromni broj umrlih u studenom (preko tisuću ljudi). Tu prije svega mislim na povlačenje njegovih nedavnih javnih izjava da je virus najodgovorniji za povećani broj umrlih u Hrvatskoj.

Pozivanje na odgovornost i građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost Vlade RH i Stožera, nije primjerena. Stoga nam je potrebna iskrenost i kritičnost u komunikaciji, te trebamo pronaći model zajedničkog djelovanja i motiviranosti građana i gospodarstvenika u RH.

STRAŠNA PREDVIĐANJA Đikić: 'Mjere neće djelovati, ulazimo u konfuzni lockdown'

5. Dugotrajna strategija RH u borbi protiv covida-19

Neophodno je što prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021. godine. Ta strategija treba uključiti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psihološke mjere koje će građani i gospodarstvenici imati kao orijentir za svoj rad i život tijekom 2021", piše Đikić u svom pismu. 

Idi na 24sata

Komentari 184

  • 27.11.2020.

    Najljepše Vas molim, da tu osobu, isključivo željnu medijskog prostora, maknete sa portala!

  • ARMADA10 27.11.2020.

    Aaa tkooo njega đikaa ??? 🤔🤔🤔

  • Ligma Pennys 27.11.2020.

    zašto gurate i dalje ovog znanstvenika koji nije ni z od znanstvenika po izjavama

Komentiraj...
Vidi sve komentare