Obavijesti

News

Komentari 42

Đikić: "Velika je razlika od 20 posto po pitanju učinkovitosti, ne znam kako su to računali..."

Đikić: "Velika je razlika od 20 posto po pitanju učinkovitosti, ne znam kako su to računali..."
5

Utrka za cjepivom koje će pomoći u suzbijanju koronavirusa dodatno zbunjuje jer farmaceutske tvrtke javljaju postotke učinkovitosti koji se mijenjaju nakon objava. Naši znanstvenici pojašnjavaju o čemu se redi

VIDEO

Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza oksfordskog cjepiva, za koje su u ponedjeljak objavili da je 70 posto učinkovito. Pfizerovo i Modernino su učinkovitija za 25 posto. Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da je to preozbiljna informacija i da s njom još treba pričekati, odnosno da cjepivo treba proći još jednu fazu testiranja.

U međuvremenu su znanstvenici s Oxforda i britansko-švedski farmaceutski div AstraZeneca za Washington Post izjavili kako je njihovo cjepivo učinkovito i do 90 posto ako se daje u pola doze, a zatim u punoj dozi mjesec dana kasnije. Pitali smo naše ugledne znanstvenike kako tumače ova odstupanja. 

Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa


- Ne bi smjeli donositi bilo kakve zaključke na temelju ovih preliminarnih izjava. Velika je razlika od 20 posto u obje najave. Ne znam za razloge i koje podatke su računali – kaže nam naš znanstvenik Ivan Đikić koji je predvidio da ćemo do kraja ovog mjeseca imati 1500 umrlih od koronavirusa. Do danas imamo 1398 žrtava.

Na pitanje kako određuju postotak učinkovitosti kaže: "Taj broj se određuje na temelju prvih 94 zaraženih od Covid-19 koji su sudjelovali u kliničkom pokusu. Ako je među njima bilo samo 8 zaraženih koji su primili testirano cjepivo, dok drugih 86 oboljelih je primilo placebo, tada se računa da je djelotvornost cjepiva 91 posto u cijeloj studiji od 40.000 volontera." Đikić ujedno naglašava: "Mislim da je potrebno pričekati do objave konkretnih i konačnih podataka i tek tada ćemo moći uspoređivati vrijednosti i djelotvornost cjepiva."

Đikić: 'Pfizerovi rezultati su vrlo obećavajući no pričekajmo dok ne dođe kompletna potvrda'
Đikić: 'Pfizerovi rezultati su vrlo obećavajući no pričekajmo dok ne dođe kompletna potvrda'


Prof. dr. sc. Dragan Primorac, genetičar i forenzičar, pojasnio je koji je ključan kriterij da bi cjepivo uopće ušlo u trku za globalnom proizvodnjom. 

- Američki Food and Drug Administration (FDA) u lipnju ove godine (Development and Licensere of Vaccines to Prevent COVID-19) je istaknula (uz sve ostale kriterije) jedan kriterij koji cjepivo mora ispunjavati da bi ga se držalo učinkovitim za široku uporabu – mora biti djelotvorno u najmanje 50 posto ispitanika u odnosu na kontrolnu (placebo) skupinu. U svom priopćenju AstraZeneca je objavila da je učinkovitost njihova cjepiva (AZD1222) u prosjeku 70 %  te da tijekom kliničkih studija nisu primijetili ozbiljnije nuspojave.  Za podsjetiti, AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem Oxford u razvoju cjepiva virusnu mRNA ugrađuje unutar nosača, konkretnije adenovirusa čimpanze (ChAdOxl) – kaže nam dr. Primorac.

Ogradio se kako nema cjelovite rezultate studije te da su mu dostupni samo podatci iz priopćenja AstraZenece i na temelju toga nam daje  kratak osvrt na podatke kojima raspolaže.

Dragan Primorac


 -AstraZeneca ističe da su tijekom kliničke studije na 2.741 ispitaniku, cjepivo davali prvo u pola doze, pa onda nakon mjesec dana u punoj dozi te postigli učinkovitost cjepiva od 90 posto. S druge strane u sljedećoj rečenici ističu da su tijekom kliničke studije, istodobno koristili i drugi protokol na 8.895 ispitaniku te da su davali dvije pune doze cjepiva u razmaku od mjesec dana, ali da je učinkovitost cjepiva bila 62 posto. Do broja 70 posto koji se navodi u medijima došli su kad izračunavajući prosječnu učinkovitost cjepiva iz obje studije – pojasnio nam je dr. Primorac.

Pfizerovo cjepivo pratit će se GPS-om i čuvati u suhom ledu, ali - je li Hrvatska spremna?
Pfizerovo cjepivo pratit će se GPS-om i čuvati u suhom ledu, ali - je li Hrvatska spremna?

Na kraju zaključuje: "Moje mišljenje je da se rezultati ovakvih studija koje cijeli svijet iščekuje s golemim nestrpljenjem, trebaju prikazati jasno bez tragova konfuzije,  jer većina građana nisu znanstvenici i zapravo očekuju jednostavne i konkretne odgovore. Svaki proizvođač treba znati da bilo koji znanstveni iskorak koji se napravi u suzbijanju Covid-19 pandemije, pogotovo onaj vezan uz razvoj cjepiva je golem,  ali da su regulatorne agencije postavile jasne kriterije te da oko učinkovitost cjepiva ili sigurnost cjepiva neće i ne može biti kompromisa."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.