To je to što me zanima!

'Na kocki je budućnost naših učenika, pronađite kompromis'

Podsjetimo, učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama od danas su u frontalnom štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. To znači da od danas nastave neće biti u cijeloj zemlji, svakoga dana
Vidi originalni članak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je za danas izvanrednu press konferencija na temu štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koji od danas kreće svakodnevo u svim školama u cijeloj zemlji i to do ispunjenja zahtjeva. Iako se na samom početku konferencije, u kojem je gotovo na rubu suza dala osobni osvrt na protekle dvije godine na čelu Ministarstva, činilo kako će dati ostavku, to ipak nije učinila. 

PRATITE UŽIVO: 

- Na ovu poziciju sam došla kao nestranačka osoba, kada je reforma bila u raljama ideologije i daleko od škole. Najvažniji cilj u tom trenutki bio je uvesti reformu u sve škole. Nakon dugotrajnog i mukotrpnog puta to smo uspjeli. Slomili smo sve prepreke, od partikularnih i osobnih interesa pa do različitih ekstremnih ideologija i po prvi puta u modernoj hrvatskoj državi postigli smo da je reforma zaživjela u svim školama. Dio nje je i poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan i u ovom trenutku sigurna sam da mogu tvrditi i za to imam dokaze da sam stvarno dala sve od sebe da u 2,5 godine poboljšamo status učitelja. Počevši od toga da smo po prvi puta uveli nagrađivanje i napredovanje, administrativno rasterećenje koje će se tek osjetiti. Nemojmo zaboraviti i status službene osobe za učitelje i nastavnike, educiranje, opremu i povećanje plaća koje se također događalo i događa se - rekla je Divjak dodavši kako je jasna poruka Vladi referendum koji su proveli sindikati.

- Čuli smo da učitelji dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu. Sigurna sam da to nije samo zbog njihovih plaća - dodala je. 

KOD NJIH NASTAVA TRAJE Elektrotehnička i III. gimnazija u Splitu: 'Mi nismo u štrajku'

 Od početka štrajka je, naglasila, u ovoj nezavidnoj poziciji pokušala pomiriti pravo na kvalitetno obrazovanje za djecu, ali i pravo učitelja i zaposlenih da se bore za svoj bolji materijalni status.

- Kao ministrica moram brinuti i o učenicima i o učiteljima. Od danas to više nije moguće pomiriti. Jučer je u otvorenom pismu to napisala i pravobraniteljica za djecu. Sustav se nalazi u potpunoj blokadi i to je rezultat igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera. I ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati. U tom sustavu imamo 463 tisuće učenika. Ti učitelji, sigurna sam, brinu o njima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike. Međutim, želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika koja ovisi o motivaciji učitelja. Roditelji sigurno žele najbolje za njih i s pravom su ljuti jer niti jedna strana do sada nije bila spremna za kompromis niti iz ukopane pozicije - istaknula je. 

'Učenike stavite na prvo mjesto' 

Pozvala je sindikate i premijera na dijalog te da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija, pronađu kompromis i da stave učenike na prvo mjesto.

 - Jer inače smo svi gubitnici - naglasila je.

FB PODRŠKA PROFESORIMA 'Mama, ne shvaćam zašto ta Vlada ne da učiteljima što žele'

Dodala je kako će u srijedu održati konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu s jednom temom - a to je kako u ovoj situaciji osigurati Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje te kako će ići nadoknada nastave. Za koordinaciju je zadužila svog savjetnika Marka Košičeka

- Mi smo krenuli s analizom različitih scenarija na samom početku štrajka i poslali smo prije dva tjedna naputak. On vrijedi i dalje. Na četiri načina su predloženi mehanizmi nadoknade - subote, nenastavni dani, skraćivanje praznika te produžetak nastavne godine - objasnio je Košiček i rekao da će nastaviti analizu. Ukoliko štrajk potraje, ističe Košiček, imaju i rezervne opcije. 

Najugroženija skupina - maturanti 

- Nisu sve škole ni generacije u istoj situaciji. Najugroženija skupina su maturanti, no za sada je sve po planu. Sve opcije su otvorene. Pokušat ćemo naći najbolja rješenja i ponuditi ih našim školama - objasnio je. 

Na pitanje novinara je li razmišljala o ostavci, Divjak je poručila kako je situacija vrlo ozbiljna.

- Treba razmišljati kako ćemo osigurati da ova važna školska godina prođe tako da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje. Mi moramo raditi u interesu učenika, a istovremeno da ovo riješimo. A rješenje se treba naći, ponavljam, u dijalogu sindikata i premijera i oni ga moraju nastaviti. Na tome inzistiram i sve ovo što sam sada rekla, danas sam rekla i premijeru - istaknula je  naglasivši kako je razmišljala isključivo o tome kako ne doprinijeti kaosu.

- Što se mijenja s nečim činom? Da li doprinosi rješenju ili stvara problem? Ja želim, dokle mogu i dok imam načina da utječem na to da dođe do kvalitetnog rješenja, u tom smjeru nastaviti - naglasila je. 

Na pitanje što znači da neće sudjelovati u igrama moći i nadmetanjima između sindikata i premijera, Divjak je rekla kako se neće svrstati na stranu jednih ili drugih, već da želi djeci dati šansu. 

PREDSJEDNIK ZAJEDNICE ŽUPANIJA Pauk je apelirao na sindikate: 'Prekinite štrajk u školama'

- Ovo što sada imamo, izostanak kvalitetnog dijaloga i nespremnost na kompromis, nije dobro. I to je dio nezadovoljstva kojeg iskazuju zaposleni - rekla je dodavši kako treba sjesti za stol i vidjeti što je realno sada. 

- Ja sam rekla što se tiče koeficijenta da je to evidentno i činjenica i da su sigurno važni. Radi se na Uredbi, ali to je dugotrajan proces i zato treba razgovarati, omogućiti da se različite strane čuju i potkrijepe argumentima i imati druga rješenja. Sigurna sam da svi imaju svoje prijedloge - rekla je. 

Financijsku ponudu, naglasila je, ne može dati ona. 

- To se zna čija je zadaća - rekla je. 

Idi na 24sata

Komentari 254

  • ilijesiilinisi 21.11.2019.

    Ajde više sjašite i primite se posla.Zaboravili učitelji,da su škole napravljene za učenike.

  • NivesG 20.11.2019.

    Blaženka Divjak se vise ne smije. Čini se da je sve gotovo. Ni glavni racku HNS-a joj više ne može pomoći.

  • fortuna66_1 19.11.2019.

    non docebit vos postulo scio alii me

Komentiraj...
Vidi sve komentare