To je to što me zanima!

Francuska građanima olakšava uzimanje majčinog prezimena

Francuska će svojim građanima olakšati proces uzimanja majčinog prezimena kada postanu punoljetni, izjavio je u nedjelju ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti
Vidi originalni članak

Dupond-Moretti je najavio da će vlada podržati prijedlog zakona Patricka Vignala iz vladajuće stranke LREM (Republika u pokretu) predsjednika Emmanuela Macrona kojim će se djeci, kada napune 18 godina, omogućiti jednostavna promjena prezimena u lokalnim gradskim vijećnicama.

Francuski građani moći će zadržati očevo prezime, uzeti majčino prezime ili koristiti oba u redoslijedu kojeg preferiraju. Francuzi su i prije mogli mijenjati prezime, ali taj proces bio je kompliciran i zahtijevao je od njih da ministarstvu dokažu da za to imaju valjan razlog.

IZBORI U FRANCUSKOJ Republikanka Valerie Pecresse druga u anketama, iza Macrona

- Nitko ne bi trebao državi otkrivati intimne razloge za promjenu prezimena - napisao je Dupond-Moretti na svom Twitter profilu.

O zakonu će se glasati u narednim tjednima.

U intervjuu za Elle magazin Dupond-Moretti izjavio je kako će novi zakon olakšati promjenu prezimena građanima koje su odgojile samohrane majke, dva oca ili dvije majke.

CASTEX PRELOMIO Francuski premijer najavio je promjenu oko Covid potvrda: 'Samo cijepljenje dolazi u obzir'

- Ovim zakonom postići će se ravnopravnost među roditeljima i sloboda za sve francuske građane - izjavio je Dupond-Moretti za Elle.

Zakon će proces olakšati i ljudima koji prezime žele promijeniti zbog traumatičnih iskustava poput incesta ili nasilja oca nad majkom, dodao je Dupond-Moretti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare