News

Komentari 41

Francuski premijer najavio je promjenu oko Covid potvrda: 'Samo cijepljenje dolazi u obzir'

Francuski premijer najavio je promjenu oko Covid potvrda: 'Samo cijepljenje dolazi u obzir'

Ukoliko francuski parlament izglasa taj prijedlog, to bi značilo da se neće više prihvaćati negativan test i dokaz o preboljenju za Covid potvrdu za pristup određenim mjestima kao što su barovi, restorani, kina i teretane

Francuski premijer Jean Castex najavio je niz novih mjera protiv Covida-19. Poručio je kako će vlada nastojati transformirati Covid potvrdu u potvrdu za cjepivo. 

- Samo će se cijepljenje uzeti u obzir - rekao je nakon sastanka francuskog Vijeća za obranu od Covida, javlja francuski The Local

O tom prijedlogu će u siječnju raspravljati zastupnici. 

Ukoliko francuski parlament izglasa taj prijedlog, to bi značilo da se neće više prihvaćati negativan test i dokaz o preboljenju za Covid potvrdu za pristup određenim mjestima kao što su barovi, restorani, kina i teretane. 

Castex je poručio kako je to nužna mjera da se što više ljudi procijepi i kako bi se smanjio pritisak na francuske zdravstvene službe. 

- Jedinice intenzivne njege u bolnicama uglavnom su popunjene necijepljenima - rekao je i najavio veće sankcije za one koji koriste i "lažne" Covid potvrde. 

Period za cijepljenje trećom dozom smanjit će se s pet tjedana na četiri, a ta odluka na snagu stupa 3. siječnja. 

Premijer je preporučio obiteljima da izbjegavaju velika okupljanja tijekom Božića i preporučio testiranje prije svečanih okupljanja. Pozvao je i gradske vlasti da zabrane vatromet i koncerte u novogodišnjoj noći, a najavio je i zabranu konzumacije alkohola na javnim mjestima. 

Od ponedjeljka će se, poručio je Castex, udvostručiti plaće za prekovremeni rad u bolnicama.

Francuska je već otkrila stotine slučajeva zaraze omikronom, a Castex naglašava da bi ovaj soj mogao postati dominantan početkom 2022.

Najčitaniji članci