News

Komentari 0

Francuska građanima olakšava uzimanje majčinog prezimena

Francuska građanima olakšava uzimanje majčinog prezimena

Francuska će svojim građanima olakšati proces uzimanja majčinog prezimena kada postanu punoljetni, izjavio je u nedjelju ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti

Dupond-Moretti je najavio da će vlada podržati prijedlog zakona Patricka Vignala iz vladajuće stranke LREM (Republika u pokretu) predsjednika Emmanuela Macrona kojim će se djeci, kada napune 18 godina, omogućiti jednostavna promjena prezimena u lokalnim gradskim vijećnicama.

Francuski građani moći će zadržati očevo prezime, uzeti majčino prezime ili koristiti oba u redoslijedu kojeg preferiraju. Francuzi su i prije mogli mijenjati prezime, ali taj proces bio je kompliciran i zahtijevao je od njih da ministarstvu dokažu da za to imaju valjan razlog.

- Nitko ne bi trebao državi otkrivati intimne razloge za promjenu prezimena - napisao je Dupond-Moretti na svom Twitter profilu.

O zakonu će se glasati u narednim tjednima.

U intervjuu za Elle magazin Dupond-Moretti izjavio je kako će novi zakon olakšati promjenu prezimena građanima koje su odgojile samohrane majke, dva oca ili dvije majke.

- Ovim zakonom postići će se ravnopravnost među roditeljima i sloboda za sve francuske građane - izjavio je Dupond-Moretti za Elle.

Zakon će proces olakšati i ljudima koji prezime žele promijeniti zbog traumatičnih iskustava poput incesta ili nasilja oca nad majkom, dodao je Dupond-Moretti.

Najčitaniji članci