News

Komentari 2

Republikanka Valerie Pecresse druga u anketama, iza Macrona

Republikanka Valerie Pecresse druga u anketama, iza Macrona

Nova anketa pokazuje da je konzervativka Valerie Pecresse trenutno najizgledniji protukandidat francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u drugom krugu izbora koji se održavaju u travnju 2022. godine

Anketa Ipsosa i Sopra Sterie pokazuje da Valerie Pecresse, pobjednica republikanskih predizbora ranije ovaj mjesec, osvaja 17 posto u prvom krugu, iza Macronovih 25,5 posto. Konzervativka je u odnosu na anketu u listopadu narasla za deset postotnih bodova.

Pecresse je 54-godišnja čelnica pariške regije Ile-de-France, bivša ministrica za proračun i visoko obrazovanje pod bivšim republikanskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. Prva je kandidatkinja Republikanske stranke u povijesti.

Krajnje desni kandidat, televizijska ličnost Eric Zemmour koji je dosad bio iza Macrona, pao je na 14,5 posto, sa 16 posto koliko je imao u listopadu. Jednaki postotak ima i Marine Le Pen.

Čelnik zelenih Yannick Yadot i krajnje lijevi Jean-Luc Melenchon daleko zaostaju za protukandidatima – svaki ima po 8,5 posto glasova.

Anketa je provedena između 7. i 13. prosinca putem interneta, na 10 tisuća ispitanika.

Najčitaniji članci