To je to što me zanima!

'Iliberalna demokracija je novi termin, ograđujem se od njega'

Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma i što manje koruptivnih radnji, budućnost demokracije, naveo je Sinčić i opovrgnuo navode kolege Dominika Vuletića
Vidi originalni članak

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ogradio se od navoda njihovog člana Dominika Vuletića da se stranka zalaže za iliberalnu demokraciju, a primjer tog koncepta vladanja u EU su Poljska i Mađarska. 

- Što se tiče tog termina iliberalne demokracije moram reći da mi je skroz novi. Mi nikada nismo razgovarali o tom konceptu. Naš stav je direktna demokracija i da treba težiti direktnoj demokraciji. Od tog stava se ograđujem. Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma, što manje koruptivnih radnji budućnost demokracije. To piše i u našem programu. Nikad takav termin (iliberalna demokracija) nije dosad korišten - rekao je Sinčić, ali i upozorio da je ovo pitanje izvan teme zaštite zviždača oko koje su sazvali tiskovnu konferenciju. 

Sinčić je u svoj istupu ustvrdio kako bez zaštite zviždača nema borbe protiv korupcije, a novinare je zanimalo ima li borbe protiv korupcije bez slobodnog novinarstva budući da njihova stranka na društvenim mrežama objavila "tjeralicu" protiv novinarke. 

NOVI POLITIČKI KONCEPT Živi zid bi nam uveo iliberalnu demokraciju. Evo što to znači

- Godišnje izvješće HND-a objašnjava kakvo je stanje u hrvatskom novinarstvu i zbog toga sam tužan. S 95 posto novinara nemam nikakvih problema, poštujem ih i volim s njima raditi. Međutim s nečime što je bio sistematski linč, jednostavno ne mogu živjeti. Ne želim živjeti u društvu gdje se nekome tko iznose neistine, konstrukcije, manipulacije, laži ne smije reći da laže bio on novinar političar ili bilo tko drugi - poručio je Sinčić. 

Sinčić se ogradio i od izjava kolege Ivana Pernara koji je ustvrdio da je 99 posto novinara učilo od Hitlera te iz nazvao korisnim idiotima. Zastupnik Branimir Bunjac poručio je kako su stavovi stranke isključivo oni koji se iznesu na tiskovnim konferencijama ili na službenim stranicama stranke. 

-  Nikakve pojedinačne stranice ne odražavaju mišljenje stranke. Ne možemo kontrolirati 10.000 do 15.000 članova što tko objavi. Poštujemo slobodu riječi - rekao je Bunjac. 

Je li sloboda riječi i objavljena "tjeralica" protiv novinarke, uzvratio je: 

- Podržavamo slobodu medija, dobro surađujemo sa svima osim s jednim koji zastupa interese ovršne mafije - zaključio je Bunjac. 

Glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić, koji je i na početku tiskovne konferencije pozvao novinare da pitanja postavljaj isključivo oko teme zviždača, prekinuo je daljnja pitanja novinara. 

Bernardić: Njihove ideje sve su opasnije

Davor Bernardić (SDP) komentirao je poruke iz Živog zida, koji se prvo zalagao pa ogradio od koncepta iliberalne demokracije. Podsjetio je da se ta stranka zalaže da ukidanje Ustavnog suda, ali i ukidanje autonomije HNB-a. 

- Njihove ideje svakim danom postaju sve opasnije po demokraciju, ali i po zdravlje naših građana. Što misliti o stranci koja bi teške bolesti liječila C vitaminom, depresiju šetnjom šumom, a ekonomske probleme i dugovanja građana štampanjem novca - rekao je Bernardić. 

Podsjetio je da je iliberalna demokracija, kada osvoji vlast u parlamentu, prvo ukine trodiobu vlasti, a potom ide prema autoritativnom režimu. 

- U zadnjih 20 godina u Turskoj je prvo bila iliberalna demokracija, onda je osvajanjem vlasti u parlamentu postala iliberalna da bi na kraju otišla potpuno u autokratski režim gdje se proganja oporba, zatvaraju novinari, guše osnovne slobode. Podsjetit ću i da je Lech Kaczynski u Poljskoj ukinuo Ustavni sud - zaključio je Bernardić.

 

Idi na 24sata

Komentari 149

  • ljubica ljubičica_1 02.02.2019.

    Moj glas imate ma što napravili.Bitno da niste uništili gospodarstvo ko što su ove druge stranke.Koje vas non stop napadaju.To znači da vas se boje.Jer mlađa populacija bude vam dala glas a vjerujem i moja.Dosta nam je od 90go iste stranke se izmjenjuju a ništa nisu napravile osim da se napadaju .

  • TsarSimeun 01.02.2019.

    Ljudi vole vjerovati u bajke i crno-bijeli svijet. Pa su tako oni koji su protiv zlih (HDZ, SDP i što god) automatski dobri. Nije bitno što zapravo žele i kako se ponašaju, oni su automatski dobri, a građani su između zlih i "dobrih". Prava je istina da dobrih uopće nema, stvar je samo da se nađe netko tko će napraviti najmanju štetu.

  • VOLBEAT 01.02.2019.

    Bero, okani se ti ŽZ-a, i drži se tvoga stada, kojeg vukovi glođu iz dana u dan i ostao si na svega 30-ak ovčica... A vi momci samo naprijed, očito ste za sada jedina prava oporba, pošto ostali (uz izuzetak nekolicine) imaju više-manje iste stavove kao i vjerodostojni i njihovi podanici... A i Bogu hvala da imate Bunjca, Sinčića i sl, da malo umire Vašu ekipu koja tu i tamo ispadne iz kolosijeka...

Komentiraj...
Vidi sve komentare