Obavijesti

News

Komentari 149

'Iliberalna demokracija je novi termin, ograđujem se od njega'

'Iliberalna demokracija je novi termin, ograđujem se od njega'
4

Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma i što manje koruptivnih radnji, budućnost demokracije, naveo je Sinčić i opovrgnuo navode kolege Dominika Vuletića

VIDEO

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ogradio se od navoda njihovog člana Dominika Vuletića da se stranka zalaže za iliberalnu demokraciju, a primjer tog koncepta vladanja u EU su Poljska i Mađarska. 

- Što se tiče tog termina iliberalne demokracije moram reći da mi je skroz novi. Mi nikada nismo razgovarali o tom konceptu. Naš stav je direktna demokracija i da treba težiti direktnoj demokraciji. Od tog stava se ograđujem. Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma, što manje koruptivnih radnji budućnost demokracije. To piše i u našem programu. Nikad takav termin (iliberalna demokracija) nije dosad korišten - rekao je Sinčić, ali i upozorio da je ovo pitanje izvan teme zaštite zviždača oko koje su sazvali tiskovnu konferenciju. 

Sinčić je u svoj istupu ustvrdio kako bez zaštite zviždača nema borbe protiv korupcije, a novinare je zanimalo ima li borbe protiv korupcije bez slobodnog novinarstva budući da njihova stranka na društvenim mrežama objavila "tjeralicu" protiv novinarke. 

Živi zid bi nam uveo iliberalnu demokraciju. Evo što to znači
Živi zid bi nam uveo iliberalnu demokraciju. Evo što to znači

- Godišnje izvješće HND-a objašnjava kakvo je stanje u hrvatskom novinarstvu i zbog toga sam tužan. S 95 posto novinara nemam nikakvih problema, poštujem ih i volim s njima raditi. Međutim s nečime što je bio sistematski linč, jednostavno ne mogu živjeti. Ne želim živjeti u društvu gdje se nekome tko iznose neistine, konstrukcije, manipulacije, laži ne smije reći da laže bio on novinar političar ili bilo tko drugi - poručio je Sinčić. 

Sinčić se ogradio i od izjava kolege Ivana Pernara koji je ustvrdio da je 99 posto novinara učilo od Hitlera te iz nazvao korisnim idiotima. Zastupnik Branimir Bunjac poručio je kako su stavovi stranke isključivo oni koji se iznesu na tiskovnim konferencijama ili na službenim stranicama stranke. 

-  Nikakve pojedinačne stranice ne odražavaju mišljenje stranke. Ne možemo kontrolirati 10.000 do 15.000 članova što tko objavi. Poštujemo slobodu riječi - rekao je Bunjac. 

Je li sloboda riječi i objavljena "tjeralica" protiv novinarke, uzvratio je: 

- Podržavamo slobodu medija, dobro surađujemo sa svima osim s jednim koji zastupa interese ovršne mafije - zaključio je Bunjac. 

Glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić, koji je i na početku tiskovne konferencije pozvao novinare da pitanja postavljaj isključivo oko teme zviždača, prekinuo je daljnja pitanja novinara. 

Bernardić: Njihove ideje sve su opasnije

Davor Bernardić (SDP) komentirao je poruke iz Živog zida, koji se prvo zalagao pa ogradio od koncepta iliberalne demokracije. Podsjetio je da se ta stranka zalaže da ukidanje Ustavnog suda, ali i ukidanje autonomije HNB-a. 

- Njihove ideje svakim danom postaju sve opasnije po demokraciju, ali i po zdravlje naših građana. Što misliti o stranci koja bi teške bolesti liječila C vitaminom, depresiju šetnjom šumom, a ekonomske probleme i dugovanja građana štampanjem novca - rekao je Bernardić. 

Podsjetio je da je iliberalna demokracija, kada osvoji vlast u parlamentu, prvo ukine trodiobu vlasti, a potom ide prema autoritativnom režimu. 

- U zadnjih 20 godina u Turskoj je prvo bila iliberalna demokracija, onda je osvajanjem vlasti u parlamentu postala iliberalna da bi na kraju otišla potpuno u autokratski režim gdje se proganja oporba, zatvaraju novinari, guše osnovne slobode. Podsjetit ću i da je Lech Kaczynski u Poljskoj ukinuo Ustavni sud - zaključio je Bernardić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava