To je to što me zanima!

Kandidati za 'Frica': Zbog kritika mi je teško doći doma

Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kuna. U studiju 24sata bili su književnici Damir Karakaš, Darko Cvijetić i Zoran Malkoč
Vidi originalni članak

Kad sam dao naslov mom djelu ‘Supermen’, mislio sam da sam originalan. Knjiga je dobila naziv po dječaku koji je išao u kino gledati istoimeni film, ali zbog smrti Tita film je otkazan, rekao je književnik Zoran Malkoč.

Ukupno 12 književnika ušlo je u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokroviteljstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu.

KNJIŽEVNA NAGRADA Nominirana za Frica: Roman je nemoguće pisati bez discipline

U studiju 24sata gostovali su književnici Damir Karakaš s romanom “Proslava”, Darko Cvijetić s knjigom “Schindlerov lift” te Zoran Malkoč s djelom “Umro Supermen”, a moderator je bio koordinator nagrade Kruno Lokotar.

- Taj dječak i ostala djeca su kasnije uzeli pušku te su nas branili, ali i obranili. I na kraju svega posao su napravili da bi nas ovi na vlasti mogli naguziti - oštar je bio Malkoč. “Umro Supermen” nije samo naslov – to je i vijest i otrežnjenje, prekretnica i objava Malkočeva autorskoga kreda. Jer ako superjunake dokraja razobličiti može samo smrt, kao da nam poručuju ove priče, jedino što nama smrtnicima iza takve smrti preostaje jest odrasti.

- Ideja je došla tragedijom i smrti male djevojčice. Liftovima (marke Schindler) izvozili su umrle i teško bolesne, liftovima su odlazile mladenke i odlazilo se u rat. Schindlerov lift isprva je statusni simbol, “dokaz gradskosti”, element svakodnevne normalnosti, da bi se, samo odjednom, prometnuo u metaforu rasporenog smisla, u zdvajanje nad neskladom između svega što je bilo i poslijeratnog ničega - ispričao je Darko Cvijetić.

NAGRADA FRIC Maša Kolanović: 'Kapitalizam nas je učinio nevidljivima'

Analiza naslova pokazuje da proznom scenom fikcijske književnosti i dalje dominira roman. Dva naslova, “Poštovani kukci” Maše Kolanović i “Umro Supermen” Zorana Malkoča su zbirke priča, a “Bljuzga u praskozorje” Predraga Ličine je zbirka novela.

Predrag Ličina je i jedini debitant na popisu, svi ostali autori su već objavili minimalno dvije knjige, ali u prosjeku puno više. U konkurenciji je i preklanjski, prvi dobitnik nagrade Fric, Damir Karakaš.

- Ovaj roman je moj najbolji rad. To mogu otvoreno tvrditi. Ne smetaju mi kritike, lako mi je s tim. Iako zbog toga imam problem s posjetom u rodno mjesto. Mogu ispričati priču gdje je moja mama bila na frizuri, a frizerka je cijelo vrijeme pričala užasne stvari o meni. Kad mi je to rekla, pitao sam je da mi pošalje broj kako bih je mogao nazvati. Nije mi dala jer je rekla da je to jedina frizerka u mjestu i ne žele je izgubiti.

Ovogodišnja nagrada Fric bit će dodijeljena u siječnju 2020.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • hrvoje58 15.11.2019.

    Reci mami da promijeni frizerku

  • Paris_Sheraton 14.11.2019.

    Od lošeg do očajnog. Onaj koji dobije nagradu trebao bi ponuditi 75 kn svakome tko pročita njegovu knjigu jer je to jedini način da ju pročita 1000 ljudi

Komentiraj...
Vidi sve komentare