To je to što me zanima!

Mrak-Taritaš: 'Prikupili smo potpise za saborsku raspravu o Vatikanskim ugovorima'

U ugovorima se, tvrdi Mrak-Taritaš, krše određena ustavna prava, načelo jednakosti pred zakonom, sloboda vjeroispovijesti i odvojenosti crkve od države
Vidi originalni članak

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS) izvijestila je u četvrtak da su prikupili dovoljan broj potpisa za saborsku raspravu o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Prikupili smo potrebnih 30 potpisa zastupnika i predsjednik Sabora morati će staviti na dnevni red rasprave taj prijedlog u roku od sedam dana, kazala je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

FIJASKO S VJEŠTAČENJEM OKO AGROKORA: 'Radi se analiza i utvrđuje tko je odgovoran. Zamjenik u DORH-u radi na tome, ali neću reći ime'

Smatra da je došlo vrijeme da se ugovori između Svete Stolice i Hrvatske revidiraju, što su radile i neke druge države.

Napomenula je kako u ugovorima stoji da ih treba mijenjati ako jedna od ugovornih strana smatra da su bitno promijenjene prilike u kojima su sklopljeni.

- Voljela bih da ta rasprava ne ide u smjeru toga tko je veći vjernik i prebrojavanja krvnih zrnaca nego u smjeru gospodarskih elemenata i ustavnih kategorija- poručila je Mrak Taritaš.

PODIJELJENA MIŠLJENJA Oporba: 'Vlada spašava banke i korporacije, a umirovljenike baca u još veće siromaštvo'

U ugovorima se, tvrdi, krše određena ustavna prava, načelo jednakosti pred zakonom, sloboda vjeroispovijesti i odvojenosti crkve od države.

Osim toga tu je i financijska komponenta, na temelju četiri ugovora sa Svetom Stolicom 2018. se za Crkvu izdvajalo milijardu kuna, s tim da u taj iznos nisu uračunata sredstva koja izdvajaju lokalne jedinice. U posljednje tri godine iz proračuna po obavezama iz ugovora isplaćeno je otprilike 500 milijuna kuna, no bez plaća vjeroučitelja, navela je.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI 'Hvala na ručku'. Plenkovićeva besramna samohvala pokazuje da ipak nema besplatnog ručka

Mrak Taritaš ističe da treba odvojiti crkvu od države, da  vjeronauku nije mjesto u školama kao  i da treba  razmisliti o promjeni načina financiranja Crkve.

- Vjeroučitelji u školama ne biraju se na natječajima nego ih direktno postavlja biskup, a onda su neki vjeroučitelji postali ravnatelji škola- kazala je.

SJEDNICA SABORA Sukobi premijera s oporbom oko proračuna: 'Mi želimo Bulja za šefa svih narodnih straži'

Raspravu o prijedlogu zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Sveta Stolice i Hrvatske potpisima su uz zastupnice Kluba GLAS-a, Centra i SSIP-a  podržali i zastupnici klubova SDP-a, Možemo!, HSS-a  i RF-a,  IDS-a, te Fokusa i Reformista.

Pitala sam za potpise i zastupnike Socijaldemokrata ali oni su imali neku dvojbe i nisu ih dali, dodala je Mrak Taritaš.  

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ilmare 24.11.2023.

    Konačno ! Sve ima svoje granice...

  • Luna777 23.11.2023.

    Vrijeme je da se konačno i tu napravi nekog reda. Zašto ne? I druge države poboljšale su Vatikanske ugovore u njihovu korist.

  • mgrdasi1 23.11.2023.

    Crkve, stranke, sekte, vjerske udruge i ostala čuda nemaju što tražiti u proračunu RH, školama ni u politici. To moraju biti strogo odvojene od politike i društva samo kao privatna aktivnost. Za financiranje imaju članstvo i vjernike, točka nema dalje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare