Obavijesti

News

Komentari 2

'Radi se analiza i utvrđuje tko je odgovoran. Zamjenik u DORH-u radi na tome, ali neću reći ime'

'Radi se analiza i utvrđuje tko je odgovoran. Zamjenik u DORH-u radi na tome, ali neću reći ime'

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek bila je u Saboru nakon što im je Visoki kazneni sud odbacio vještačenje u slučaju Agrokor. Analiza koju radi netko iz DORH-a trebala bi, kaže, biti gotova kroz mjesec-dva

VIDEO

Kao što sam i obećala prije godinu dana kada sam rekla da ću ovisno o odluci Visokog kaznenog suda poduzeti sve što treba da utvrdimo odgovornost, tko je odgovoran za to, zadužila sam zamjenika iz državnog odvjetništva koji će analizirati sve, poručila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe na kojoj je tema bio Agrokor i to nakon blamaže DORH-a kada im je Visoki kazneni sud ranije ovog mjeseca odbacio ključni dokaz protiv Ivice Todorića. 

A to je vještačenje plaćeno više od milijun eura, za što im je i Vlada dala novac iz Državnog proračuna, a za koje je sud ocijenio da je nezakonito zbog - sukoba interesa vještaka koji su radili ovaj posao. Naime, DORH je angažirao KPMG Poljska, a ispostavilo se da su im većinu tog posla odradile kolege iz KPMG Hrvatska, a koji su radili i za izvanrednu Upravu Agrokora.

- Što se zapravo tu dogodilo, to će se utvrditi. Još nemam sve izjave zato što u trenutku kada sam ih zatražila nisam znala da su još neke osobe bile na neki način uključene i sudjelovale na određenim sastancima, tako da sam naknadno i od njih zatražila izjave. Nedostaju još jedna ili dvije i nakon toga će se zajedno sa spisom sve skupa analizirati i vidjet ćemo kako stvari stoje. Ima puno vrsta odgovornosti i ne radi se isključivo o kaznenoj. Ja neću govoriti o onome što vas zanima da li će se nekoga smijeniti, progoniti, jer sam poučena vlastitim iskustvom zbog kojeg ispadne da se nešto preuranjeno govori - kazala je Hrvoj Šipek. 

Blamaža državnog odvjetništva: Palo skupo vještačenje, Gazda nakon 6 godina bez optužnice
Blamaža državnog odvjetništva: Palo skupo vještačenje, Gazda nakon 6 godina bez optužnice

'Neću otkriti ime jer će ta osoba onda biti izložena pritisku'

Nije htjela ni zastupnicima na Odboru ni novinarima otkriti kojem je to zamjeniku povjerila ovaj posao analize fijaska s vještačenjem kako ne bi bila izložena pritisku. 

- Ne mislim da bi se ta osoba trebala bojati bilo koga ili bilo čega, ali ako kažem ime te osobe, tada će se svi baviti njome, njezinim profesionalnim i privatnim životom i to će definitivno utjecati na njezin rad. Molim vas, budite strpljivi, ta osoba će izaći pred vas,a do tada neka radi neometano, savjesno, odgovorno i neopterećeno. Odluku neću prejudicirati jer ne znamo kakvi će biti rezultati analize, ali vjerujem da bi analiza mogla biti gotova kroz mjesec-dva - istaknula je. 

Novinari su je pitali što se uopće analizira kada se zna, prema onome što je rekao Visoki kazneni sud, da je DORH imao informacije tko će točno provesti vještačenje, a što znači da se već zna tko su odgovorne osobe, bilo bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ili Sani Ljubičić, tadašnja županijska državna odvjetnica koja je i potpisala ugovor s KPMG-om. Naime, kako je Hrvoj Šipek na Odboru otkrila, prema izjavi Ljubičić koju je dobila, prije odabira vještaka su se konzultirale i druge vještačke kuće, no odabran je KPMG, koji je tvrdio da nije u sukobu interesa. 

Oglasio se DORH: 'Naknadno ćemo odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor'
Oglasio se DORH: 'Naknadno ćemo odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor'

- Vaše pitanje je kao i niz drugih pitanja kada se radi o drugim kaznenim postupcima - "svi su znali, pisalo je u novinama i objavljeno je u medijima." Oprostite, to što piše u medijima, to nije dokaz. Kad budemo imali utvrđene činjenice i dokaze, onda će biti odluke, ja u ovom trenutku ne želim uopće spekulirati. Da, znalo se tko provodi vještačenje jer su vještaci trebali dati izjavu o neovisnosti i da nisu u sukobu interesa. A kad se radi o ovako složenom i kompliciranom vještačenju koje se povjerava drugoj kući koje nema sjedište u RH, logično je da se oslanjaju na svoje suradnike u RH - kaže glavna državna odvjetnica. 

'I stavovi suda su različiti'

Na pitanje jesu li onda trebali biti izuzeti, Hrvoj Šipek poručuje da nisu obzirom da su, ponavlja, dali izjavu o neovisnosti. Pa podsjeća, u kontekstu naglaska koliko je ovo bio kompleksan posao, na prvu odluku optužnog vijeća koje je isto to vještačenje proglasilo zakonitim.

- Svi se pozivaju na odluku Visokog kaznenog suda i, naravno, ona je u ovom trenutku apsolutno relevantna. Međutim, nemojte pri tome zaboraviti da je prvi stav optužnog vijeća koje je odlučivalo o potvrđivanju optužnice da se, po prijedlogu obrane ovo vještačenje isključi, odbio to kao neosnovano. Prema tome, nije sve baš notorna činjenica jer i stavovi suda su različiti. Naravno da je kasnije, nakon odluke Visokog kaznenog suda, Županijski sud morao poštivati stav višeg suda - rekla je.

Upravo zato su je novinari pitali i hoće li DORH ići sa zahtjevom za zaštitu zakonitosti pred Vrhovni sud. 

- Županijsko državno odvjetništvo dostavilo je inicijativu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti jer kolege smatraju da se radi o promjeni stava i odstupanja od dosadašnje prakse i da bi se to moglo odraziti, ne samo na predmet Agrokor, nego i na vještačenja u drugim predmetima koja su u tijeku i budućim vještačenjima. No, pozivam na strpljenje dok se provede analiza i donese odluka - poručila je. 

DORH: Hrvoj Šipek održala sastanak sa svima koji su radili na slučaju i optužnici Agrokor
DORH: Hrvoj Šipek održala sastanak sa svima koji su radili na slučaju i optužnici Agrokor

Upitana je li točno da ugovor s KPMG-ijem uopće nije došao u građansko-upravni odjel, glavna državna odvjetnica kazala je kako nema pravila da takvi ugovori i moraju doći u građanski odjel.

- Moglo se uputiti, bilo bi mudro da konzultiraš kolege koje imaju iskustvo na toj vrsti ugovora, ali ta obaveza ne postoji - rekla je. 

'Odluke sam donosila s povjerenjem u kolege koji su radili na spisu'

Na pitanje osjeća li ona ikakvu odgovornost, makar zapovjednu, Hrvoj Šipek je istaknula kako ona jest odgovorna kao čelna osoba DORH-a, ali...

- S druge strane, da li trebam snositi odgovornost za rad glavnih državnih odvjetnika prije mene ili, što sam svojedobno rekla, za zločine počinjene na Golom otoku? Da, ja odgovaram jer sam odluke donosila s povjerenjem u kolege koji su radili na spisu. Ja taj spis ne znam, nisam pročitala 70.000 stranica da bih mogla odgovarati i reći što je unutra bilo - istaknula je. 

Novinari su je podsjetili kako je upravo ona ranije naglašava kako je kod ovog vještačenja sve zakonito, a sada se ispostavlja da nije, glavna državna odvjetnica ističe kako je to govorila na temelju informacija koje je dobila. 

Na pitanje znači li to da su je prevarili i da joj je netko rekao pogrešne informacije ponovila je kako neće spekulirati ni prejudicirati rezultate analize kojima će se utvrditi odgovornost. 

'Neću garantirati ništa, samo da će se provesti poštena i sveobuhvatna analiza'

Plenković o vještačenju u Agrokoru: 'Na DORH-u je da to objašnjava, neovisni su...'
Plenković o vještačenju u Agrokoru: 'Na DORH-u je da to objašnjava, neovisni su...'

-  Ne, nisam razgovarala s njim. Ako mislite da li sam sjela s Dinkom Cvitanom i pitala ga je li on odgovoran za ono što je radio, ne. Dinko Cvitan je u DORH-u zadužen za praćenje rada na tom predmetu i na koordinacijama koje smo imali sudjelovao je zajedno sa zamjenicima - poručila je na pitanje je li razgovarala s Dinkom Cvitanom, koji je u vrijeme donošenja odluke o odabiru vještaka bio glavni državni odvjetnik.

Upitana i jesu li točne informacije da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić dobio tzv. promemoriju od ljudi koji su radili na predmetu u smislu upozorenja da tu nešto nije u redu, Hrvoj Šipek je istaknula kako je to točno. 

- I nakon toga je bio sastanak i tražena je dopuna vještačenja od strane KPMG-ija, a nakon čega zamjenici više nisu imali primjedbe - rekla je. 

Novinari su je pitali i provjerava li se ovom analizom odgovornost i KPMG-ija. 

- Naše istraživanje ide u više pravaca i dozvolite da o tome ne bih govorila - poručila je, a na dodatno pitanje može li garantirati da će netko u DORH-u snositi odgovornost, Hrvoj Šipek je poručila kako garantirati neće ništa. 

- Samo ću garantirati da će se provesti poštena i sveobuhvatna analiza cijeloga postupanja na kojoj će se temeljiti sve daljnje moguće odluke - poručila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.