To je to što me zanima!

Najpozitivniji su Plenki i Zoki. A najnegativniji - Zoki i Plenki

Iako uz blaži pad rejtinga, najviše ispitanika, 30,4 posto bira HDZ. Drugi je SDP, koji je odabrao novog predsjednika ali mu je bivši pomrsio planove i doveo do pat pozicije. Slično, kao u rujnu, rejting im je nešto iznad 18 %
Vidi originalni članak

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus provedeno je od 1. do 5. listopada. Tri mjeseca od parlamentarnih izbora HDZ i dalje uvjerljivo drži vrh ljestvice.

POGLEDAJTE VIDEO: Kad predsjednik izvrijeđa...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako uz blaži pad rejtinga, najviše ispitanika, 30,4 posto bira HDZ. Drugi je SDP, koji je odabrao novog predsjednika ali mu je bivši pomrsio planove i doveo do pat pozicije.

Slično, kao u rujnu, rejting im je nešto iznad 18 posto (18,2%). Dio birača bez dvojbi uzima im platforma MOŽEMO! - oni su treći izbor s potporom od točno 9,0 posto.

Vrlo blizu trećoj poziciji su Most s 8,4 posto i Domovinski pokret s 8,2 posto.

KAD TE ZOKI ZGUGLA Tko je sljedeći na 'zidu istine' predsjednika Milanovića? Onaj tko mu javno udijeli lekciju...

Stranci s imenom i prezimenom blago raste rejting (2,8%), slijede HSS (1,4%) i IDS (1,2%).

Tek jedan posto imaju stranka zagrebačkog gradonačelnika, Pametno i Živi zid. Neodlučnih je nemalih 12,4 posto.

Najpozitivniji su Plenki i Zoki...

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži premijer Andrej Plenković. Stav je to petine ispitanika (20,2%), iako u odnosu na rujan bilježi pad od četiri postotna boda.

Također pad, ali manji, vidljiv je i kod predsjednika Republike Zorana Milanovića (14,6%).

Treći je izbor ministar financija Zdravko Marić, no on je daleko od vodećeg posvađanog dvojca (3,3%).

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin udvostručio je rejting od rujna, ali da je najpozitivniji misli skromnih tri posto ispitanika.

Još niži je pozitivni doživljaj Miroslava Škore (2,6%) i Tomislava Tomaševića (2,5%). Svi ostali bilježe još niži rejting, a Nitko je i dalje popularan (18,4%).

...a najnegativniji - Zoki i Plenki

Dvojac Milanović-Plenković na vrhu je i ljestvice najnegativnijih političara, ali s obrnutim rasporedom. Tijesno, ali predsjednik je, kao i proteklih mjeseci, najnegativniji političar.

Ovo je najveći postotak negativnog doživljaja (19,7%) od kada je postao predsjednik, u odnosu na rujan - gotovo pet negativnih postotnih bodova više.

No, slično bilježi i premijer Plenković (19%). Odjeci afere JANAF i prateća komunikacija očito su negativno utjecale na obojicu najutjecajnijih političara u državi.

Na treće mjesto neprestižne ljestvice vratio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (8,5%).

ISTRAŽIVANJE PROMOCIJE PLUS Što građani misle: Tko je kriv za lošu komunikaciju Plenkovića i Milanovića? Obojica su krivi...

Slijede Gordan Jandroković (3,3%), Milorad Pupovac (2,4%) pa Josipa Rimac (2,2%) - bivša HDZ-ova političarka, sada USKOK-ova osumnjičenica nedavno puštena iz pritvora.

Na neprestižnu ljestvicu stigli su i Katarina Peović (2,0%) i Branko Bačić (2,0%), a da su negativni svi političari misli 8,1 posto ispitanika.

Afera koja je otvorila i pravosudno političke dvojbe očito je utjecala na ocjenu i Ureda predsjednika i Vlade i Sabora.

Svi su lošije ocijenjeni, ali prosječnu su ocjenu zadržali; ocjenu dobar dobivaju i Pantovčak (2,91) i Banski dvori (2,72), a Hrvatski sabor dovoljan (prosječna ocjena 2,38). 

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 1. do 5. listopada 2020. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,77, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • 09.10.2020.

    Koga briga za njihov rejting. Treba pitati građane što misle na kojem nivou civilizacijskog, političkog i društvenog uređenja je danas ova jadna država.

  • 09.10.2020.

    novinarska izmišljotinja

  • intellectus 09.10.2020.

    Plenković ili Milanović? Ako gledamo objektivno, njih dvojica i jesu najmarkantnije političke osobe u hrvatskoj politici, još kada bi dobro surađivali korist za Hrvatsku bi bila puno veća. Logično je i treba taj rivalitet uzeti za normalno, obojica su apsolutno različiti, no ipak je dobro uvidjeti razliku, jer se tek tako može ispravno (pro)cijeniti učinak jednog i drugog. Taj rivalitet, sve dok drži granice pristojnosti je zasigurno dobar i stimulativan za obojicu, TAKO I TREBA BITI. Obojici želim puno uspjeha u dobrim namjerama i još više u dobrom radu za dobrobit Hrvatske..

Komentiraj...
Vidi sve komentare