To je to što me zanima!

Novog ministra graditeljstva će Sabor potvrditi ovaj tjedan?

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja rad, ovaj bi tjedan trebao potvrditi novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine nakon što je bivši ministar Darko Horvat, završio u zatvoru i potom razriješen
Vidi originalni članak

Očekivalo se da će ime Horvatova nasljednika biti poznato već danas, nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije, no to se nije dogodilo jer koalicijski partneri HDZ-a, Reformisti i HSLS, nisu podržali premijerov prijedlog da to bude HNS-ov Stjepan Čuraj.

Nakon što je petosatni sastanak završio bez dogovora o novom ministru, konzultacije su nastavljene, a procjena je da bi HDZ mogao predložiti nekoga iz svojih redova.

Ovaj ćemo tjedan, svakako u petak, imati novog ministra graditeljstva, ističe izvor iz Vlade.

DRAMA NA SASTANKU Završio koalicijski sastanak: HSLS, doznajemo, ne prihvaća Čuraja, novo ime bit će iz HDZ-a

Saslušanje na nadležnom saborskom odboru

Kada se dogovori ime kandidata za novog ministra, on će, prije potvrde u Saboru, biti saslušan na nadležnom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi premijer, zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

PREGOVORI U VLADI Hoće li biti novi ministar? Čuraj stigao na koalicijski sastanak

Na sjednici Sabora o povjerenju se glasuje bez rasprave, a da bi bio potvrđen, novi ministar mora dobiti glasove 76 zastupnika.

Radni tjedan Sabor će otvoriti raspravom o novom zakonu o registru osoba s invaliditetom (OSI).Registar podataka o invaliditetu vodi se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, preduvjet je za planiranje preventivnih mjera i donošenje programa za OSI, izvor je epidemioloških podataka za nacionalne i međunarodne potrebe i temelj za provjeru statusa OSI.

Postojeći zakon koji uređuje to područje donesen je prije 20 godina, no u međuvremenu se dogodio niz promjena u sustavu izvora podataka OSI, pa to područje treba urediti novim zakonom koji bi trebao osigurati bolji obuhvat podataka o OSI i ubrzati njihovu razmjenu.

'NOVCE IMAMO, ALI NIŠTA NE RADIMO' Na Banovini strahuju nakon Horvatova uhićenja: 'Nadamo se da neće prekidati radove'

Sustavi koji skrbe o OSI moći će na jednostavniji način, na temelju podataka iz registra, donijeti politike i odluke o toj ranjivoj populaciji, kao i o ostvarivanju njihovih prava, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Zastupnici će u srijedu raspraviti i prijedlog strategije razvitka službene državne statistike do 2030. te prijedlog programa statističkih aktivnosti do 2027. godine.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • macor11 23.02.2022.

    Da bi Plenkovic ugodio svojim saveznicima, predlozili za minista covjeka koji je vjerovatno jos gori od prosloga ministra.Koji isto tako nema apsolutno nista sto se graditeljstva tice. Umjesto da su ugodili nesretnicima iz Zagreba i Banovine i nasli najboljega strucnjaka u drzavi bez stranacke iskaznice koji bi pokrenuo tu nesretnu obnovu.

  • Stojan NEUM 23.02.2022.

    Uvesti KINEZA

  • jozicalen9 23.02.2022.

    Bude Plenkošenko našao negdje u Abesiniji poštenog hdz-ejca za ministra graditeljstva.

Komentiraj...
Vidi sve komentare