News

Komentari 54

Hoće li biti novi ministar? Čuraj stigao na koalicijski sastanak

Hoće li biti novi ministar? Čuraj stigao na koalicijski sastanak

Državni tajnik Stjepan Čuraj je na sastanku u Vladi na kojem bi se trebalo odlučivati o novom ministru graditeljstva, umjesto Darka Horvata, no i imenovanje Čuraja naišlo je na brojne otpore

U Banskim dvorima u podne je počeo sastanak koalicije, na koji je stigao i državni tajnik Stjepan Čuraj, kojeg bi, kako smo jutros objavili, Andrej Plenković trebao predložiti za novog ministra graditeljstva. 

POGLEDAJTE VIDEO

Na sastanku u Vladi bi trebali odlučiti o nasljedniku pritvorenog Horvata, ali prijedlog je, kao što smo ranije objavili, naišao i na niz otpora u koaliciji i samom HDZ-u. 

Glavne zamjerke su da Čuraj kao pravnik i ekonomist nema nikakvo iskustvo s obnovom i graditeljstvom, a kako smo objavili, glavni cilj Plenkovića je podići HNS kao političkog partnera. Sada imaju tek jednog zastupnika i iznimno su slabi. 

Čačić: Čuraj za nas nije službeno kandidat

- Mene jedinog od svih koalicijskih partnera nije nazvao premijer i pitao za mišljenje. Tako da Čuraj za nas nije službeno kandidat. Mi smo svoj stav rekli: premijer ima pravo birati ministre, ali da zbog specifične situacije sa obnovom mi nećemo podržati bilo koga, nego to mora biti sposoban menadžer s iskustvom u graditeljstvu odnosno gradogradnji. Ako HDZ nema takav kadar, onda neka izađe iz okvira stranke. Tih ćemo se kriterija držati. Također, jasno sam rekao da mi nećemo podržavati većinu ako krene kazneni progon još nekih članova Vlade jer su radili protuzakonito i da Horvat nije incident nego se radi o širim zlouporabama - rekao nam je Radimir Čačić.

Martinčević: Očito je Plenkoviću bilo neugodno

Saborska zastupnica Reformista, Natalija Martinčević, za N1 je komentirala navode oko Čuraja.

- Premijer nas prije koalicijskog sastanka nije kontaktirao i rekao nam da bi novi ministar graditeljstva bio Čuraj. Očito mu je bilo neugodno. Dosad mu se nismo miješali u posao izbora ministara, ali ovo nije redovna procedura, nije vrijeme za političku zafrkanciju - rekla je Martinčević.

Na pitanje znači li to da ona kao jedina zastupnica Reformista neće u Saboru podržati Čuraja za ministra, odgovorila je da je u tijeku koalicijski sastanak na kojem je Radimir Čačić, ali da je iz svega što je rekla – sve jasno.

Izjave nakon sastanka očekuju se oko 14 sati. 

Najčitaniji članci