To je to što me zanima!

Obilježava se Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Destigmatizacija osoba oboljelih od epilepsije, osim u Zagrebu, potrebna je i manjim gradovima pa nam je drago što smo se našli u Šibeniku. Stigmatizacija proizlazi iz neznanja, rekla je predsjednica udruge
Vidi originalni članak

Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježen je u ponedjeljak u Šibeniku, a uz savjetovanje o toj najčešćoj neurološkoj bolesti održan je i webinar "Živjeti s epilepsijom", na kojem je rečeno da se više od 50 posto oboljelih u Hrvatskoj osjeća stigmatizirano. 

Destigmatizacija osoba oboljelih od epilepsije, osim u Zagrebu, potrebna je i manjim gradovima pa nam je drago što smo se našli u Šibeniku. Stigmatizacija proizlazi iz neznanja, a ovakve velike društvene akcije služe da rušimo stigmu i predrasude te pružimo znanje, rekla je primarius Ana Sruk, specijalist neurologije i predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju.

Stigmatizacija osoba oboljelih od epilepsije manifestira se na mnogo načina, od onih svakodnevnih razmišljanja da takve osobe ne bi smjele sklapati brakove i imati djecu, do onih da oboljela djeca ne bi smjela ići u vrtiće. Poslije, upozorila je, u školi i pri zapošljavanju predrasude su izrazitije i idu sve do toga da osobe s epilepsijom ne mogu pronaći posao.

BEZ STIGME Edita (30) o epilepsiji: 'Pitali su me da li je bolest zarazna...'

Ako se epileptični napad dogodi na radnome mjestu, vrlo često oboljeli dobiju otkaz, rekla je primarius Sruk.

Upozorila je da više od 50 posto oboljelih u Hrvatskoj osjeća tu stigmatizaciju. Nažalost, oboljeli često sa svojim iskustvima ne žele izlaziti u javnost pa se ta stigmatizacija čini nevidljivom, rekla je Sruk.

Oboljelih od epilepsije u društvu je oko jedan posto, što znači da ih je u Hrvatskoj oko 40.000 tisuća.

Liječnika i stručne skrbi vezane za epilepsiju u Hrvatskoj ima dovoljno. Uglavnom je centralizirana u Zagrebu, ali je dostupna za sve koji se obrate za stručnu pomoć. Naša udruga ima i savjetovalište i pozivamo sve da nam se jave. Često dajemo savjete i koji nisu medicinski, istaknula je Ana Sruk.

'ONA JE MOJ JUNAK' Curica (7) spasila život svojoj mami po uputama s YouTubea

Ravnatelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije, čiji je Odjel neurologije domaćin skupa, Kristijan Stipaničev rekao je kako mu je iznimno drago jer svaka edukacija za liječnike, medicinske sestre i za pacijente mnogo znači. "Od izrazite važnosti je i podizanje svijesti o toj bolesti. U našoj bolnici imamo odličan Odjel neurologije koji pokriva i oboljele od epilepsije", istaknuo je.

Od doktorice Anke Aleksić, pročelnice Odjela neurologije, doznaje se da u Šibeniku ima od 400 do 450 oboljelih od epilepsije. Na tom se odjelu na godinu obavi između 6500 i 7000 pregleda, a osam do 10 posto pacijenata ima dijagnozu epilepsije.

ISTRAŽIVANJE U BELFASTU Psi su bez greške nanjušili miris tri faze epileptičkih napadaja

Pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić rekla je da će radi veće vidljivosti oboljelih od epilepsije i razbijanje predrasuda o toj bolesti šibenska katedrala kao prepoznatljiv gradski spomenik večeras biti osvijetljena ljubičastom bojom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare